Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (30.10.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Fed faiz kararı öncesinde piyasalar güne nötr risk iştahıyla başlıyor. Bu akşamki toplantıda 25 baz puan faiz indirimi büyük ölçüde fiyatlanırken, Fed’in faiz indirimlerine devam edip etmeyeceğine yönelik vereceği sinyaller yakından takip edilecek. Piyasa ise aralık ayındaki toplantıda Fed’in faiz indirmesine %30 olasılık veriyor. %1,64 seviyesinde bulunan ABD iki yıllık tahvil faizi de “şahin” bir faiz indirimi olabileceğine işaret ederken, ticaret gelişmesinde “birinci faz” görüşmelerinin beklenenden uzun sürebileceğine yönelik haber akışına karşın Ons Altın’ın baskı altında olması piyasanın Fed öncesinde temkinli modda olabileceğini gösteriyor. Küresel çapta Fed faiz kararı beklenirken, TL bu sabah %0,5 civarında satıcılı bir görüntü sergileyerek negatif ayrışmakta. ABD Temsilciler Meclisi’nde, Barış Pınarı Harekatı gerekçe gösterilerek Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına ilişkin yasa tasarısının kabul edilmesi, bu sabah öne çıkan haber akışıyken, BIST100 endeksi de güne satıcılı bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Fed toplantısı bugün yatırımcıların odağında olacak. Fed’in bu yıl üçüncü kez 25 baz puan faiz indirimine giderek hedef aralığını %1,50-1,75 seviyesine çekmesi bekleniyor. Ancak Fed’in geleceğe yönelik değerlendirmeleri daha kıymetli olabilir ki muhtemelen ileriye dönük faiz indirmede isteksiz olduğunu görebiliriz. Bugünkü faiz indirimi neredeyse fiyatlanmışken, aralık ayındaki toplantıda Fed’in faiz indirmesine sadece %30 olasılık veriliyor. Fed faiz kararı TSİ 21’de, TSİ 21.30’da Fed Başkanı Jerome Powell’in konuşması bulunmakta. Özetle Fed Başkanı Powell’ın geleceğe yönelik değerlenmelerini yakından bekleyen piyasalar, bugün temkinli bir moda bürünmüş durumda. Bir ABD yetkilisinin de 1. etap ticaret anlaşmasının önümüzdeki ay Çin’le imzalanamayabileceğini söylemesi de önceki gün rekor seviyeleri test eden küresel borsaları arka planda baskılamakta. Bu arada ABD Temsilciler Meclisi’nde yarın Trump’a yönelik başlatılan azil soruşturmasına ilişkin ilk oylama yapılacak. İngiltere’nin ise aralık ayında erken genel seçime gidebileceği ve Avrupa Birliği’nin, İngiltere’nin Brexit’i ocak sonuna kadar ertelenmesi talebini kabul ettiğini gözlemliyoruz. Johnson hükümeti, seçim için 12 Aralık’ı işaret ederken, muhalefet partileri ise bu tarihin öne çekilmesini istiyor. Altın ons başına USD 1.490 ve Brent petrolün varil fiyatı ise USD 61,4 seviyelerinde bulunuyor. Yurtiçinde ise veri gündemi sakin, ekonomik güven endeksi günün öne çıkan verisi. Öte yandan, bugün Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’deki toplantısı da jeopolitik açıdan önemli olabilir.

Bugün ABD’de üçüncü çeyrek büyüme ve ADP özel sektör istihdam verisini de izleyeceğiz.

  • TSİ 15.30’da ABD’de yılın üçüncü çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış bazda GSYH büyüme verisi açıklanacak. ABD’de çeyreklik bazda GSYH büyümesi, yılın birinci çeyreğinde %3,1 oranında ve ikinci çeyreğinde ise %2 oranında büyüme sergilemişti. ABD’de yılın üçüncü çeyreğinde ise GSYH büyüme oranının %1,6 seviyesine gerilemesi beklenmekte.
  • Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi öncesi TSİ 15.15’de ABD’de ekim ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam değişimi verisi takip edilecek. Ortalama 100 bin ve üzeri bir istihdam değişimi verisinin sağlıklı bir görünüme işaret ettiğini dile getirmekteyiz. Bu yıl istihdamda en yüksek artışı ocak ayında 264 bin kişi artışla, en düşük artışı ise mayısta 46 bin kişi ile görmüştük. Özel sektör istihdamın, ekimde ise 132 bin kişi artış göstermesi beklenmekte.

Ek olarak TSİ 16’da Almanya’da ekim ayına ilişkin TÜFE verisi izlenecek. Almanya’da yıllık bazda TÜFE’nin, ekimde %1,1 seviyesinde gerçekleşerek, ECB’nin %2 seviyesindeki enflasyon hedefinin altındaki seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Bugün TSİ 17’de Kanada Merkez Bankası’nın ve TSİ 23.30’da ise Brezilya Merkez Bankası’nın faiz kararları bulunmakta. Kanada Merkez Bankası’nın, %1,75 seviyesindeki politika faizini ve Brezilya Merkez Bankası’nın ise %5,50 seviyesindeki politika faizini sabit tutması bekleniyor.

Yurtiçi tarafta ise, bugün TSİ 10’da ekim ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi takip edilecek. Ekonomik güven endeksi, eylül ayında %1,3 oranında azalarak 86 seviyesine gerilemişti. Bu yıl en düşük seviyeyi, mayısta 77,5 seviyesiyle gören ekonomik güven endeksi, hazirandan bu yana 80 seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürüyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Sınırlı Pozitif): Banka 28 Ekim 2019 tarihinde, 367 gün vadeli 370 milyon ABD Doları ve 520 milyon Avro tutarında iki ayrı dilimden oluşan yaklaşık toplam 950 milyon ABD Doları karşılığında sendikasyon kredisi anlaşması imzalamıştır. 21 ülkeden 39 finansal kurumun katılımıyla ve dış ticaretin finansmanı ile genel kurumsal amaçlarla kullanılacak olan kredinin toplam maliyeti USD ve EUR için sırasıyla Libor+%2,25 ve Euribor+%2,10 olarak gerçekleşmiştir.

Vakıf GYO (VKGYO, Negatif): Vakıf GYO, 3Ç2019’da 0,9mn TL zarar kaydetmiştir. Şirket geçen yılın üçünü çeyreğinde 13mn TL kar elde etmişti. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2019’da 2,2mn TL gerçekleşerek yıllık 111,1mn TL düşüş göstermiştir. Bu düşüşte, 111,1mn TL gerileyerek 3Ç2019’da 1,4mn TL’ye düşen konut satışları önemli etken olmuştur. Şirket’in brüt karı ise geçen yılın üçüncü çeyreğine göre 13,2mn TL azalarak bu çeyrekte 1mn TL’ye gerilerken, yine bu çeyrekte 1,5mn TL net finansman gideri kaydedilmiştir. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 0,5mn TL net  finansman geliri kaydedilmişti. Son olarak, üçüncü çeyrek net zararı ile birlikte Şirket’in 2019 yılının ilk 9 ayındaki net dönem zararı 0,3mn TL olmuştur. Geçen yılın ilk 9 ayında 17mn TL kar elde edilmişti.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul, yeni pazar yapılanmasıyla uyum sağlamak için BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları’nda değişiklik yaptı. Borsa İstanbul’da yeni pazar yapılanması nedeni ile endeks kuralları yenilendi. 2 Ekim’de açıklanan ve 4 Kasım’da yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemeye göre BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 endekslerine dahil olacak şirketler Yıldız Pazar’dan seçilecek. BIST 100 endeksi için Yıldız Pazar’daki şirket sayısının yeterli olmaması durumunda BIST 100 endeksi seçim havuzuna eklenmek üzere Ana Pazar’dan ek liste oluşturulacak. Ek listede Yıldız Pazara dahil olabilmek için gereken piyasa değeri kriteri dışında diğer tüm kriterleri sağlayan en yüksek piyasa değerine sahip olan paylar dahil edilecek.Yeni Pazar yapısı ve endeks düzenlemeleriyle birlikte borsada 3 yeni endeksin hesaplanmasına başlanacak. Yıldız Pazar Grup 1’de yer alan paylardan BIST Likit Banka ve BIST Banka Dışı Likit 10 endeksleri oluşturulacak. Bunun yanı sıra Gelişen İşletmeler Pazarı’nda yer alan paylardan da BIST GİP endeksinin hesaplanmasına başlanacak.Açıklamaya göre, uygulama, BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 gibi periyodik gözden geçirmeye tabi endekslerde 2020 Ocak ayı başından, yeni oluşturulan 3 endeks ile birlikte diğer endekslerde ise 4 Kasım’dan itibaren başlayacak. Pazar yapısındaki değişiklikler nedeniyle yürürlükten kalkan ABCD gruplarına ilişkin hükümler de endeks kurallarından çıkarıldı.

Petrokimya: SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat Lecompte, 2020 yılında temelini atıp 2023’te devreye almayı planladıkları yeni petrokimya tesisinin Türkiye’nin cari açığını 4.5 milyar dolar azaltacağını söyledi. Lecompte, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada “SOCAR Türkiye olarak yatırımlarımız var gücüyle devam ediyor” dedi. TANAP Boru Hattı’nın geçen sene işletmeye açıldığını hatırlatan Lecompte, “Şimdi proje daha da ileri bir noktaya geldi. TANAP İpsala’daki Yunanistan sınırına kadar tamamlandı. Şimdi bizden doğalgazı alacak Trans Adriyatik Boru Hattı’nın (TAP) tamamlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.  SOCAR’ın BP ile ortaklaşa yapmayı planladığı yeni petrokimya tesisi projesine de değinen Lecompte, “Sıfırdan kurulacak yeni petrokimya tesisinin nihai yatırım kararının önümüzdeki sene verilmesi planlanıyor. 2019 ilk çeyrek sonunda veya ikinci çeyrekte nihai imzayı atarsak 2020 içinde temelini de atarız diye düşünüyorum” dedi. Yeni petrokimya tesisine ilişkin ön mühendislik, tasarım ve dizayn çalışmalarının yapıldığını kaydeden Lecompte, “Benim tahminim önümüzdeki sene temelini atarsak 2023’e, Cumhuriyetin 100’üncü yılına geldiğimizde o tesis de tamamlanmış, faaliyete geçmiş olur” diye konuştu. Kaynak: Dünya

Otomotiv: Fiat Chrysler ile Fransa’nın en büyük araç üreticisi ve Peugeot markasının sahibi PSA, 50 milyar dolar büyüklüğünde bir otomotiv devi ortaya çıkarmak için birleşme görüşmeleri yürütüyorlar. WSJ’nin duyurduğu birleşme görüşmelerinde PSA’nın Yönetim Kurulu bugün toplanarak Fiat Chrysler ile potansiyel birleşme görüşmelerinde gelinen aşamayı değerlendirecek. Fiat Chrysler, daha önce de Renault ile birleşme görüşmeleri yürütmüştü. Kaynak: Dünya

Vergi Paketi: 45 maddelik Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifinin görüşmelerine bugün Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na başlanıyor. Meclis Plan Bütçe Komisyonu 6 Kasım’da başlayacak 2020 Yılı Bütçe görüşmeleri öncesi hızla yeni vergi paketini gündemine aldı. Komisyon, vergi paketini bütçe görüşmelerinin başlayacağı 6 Kasım’a kadar tamamlamayı planlıyor. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bantaş Bandırma Ambalaj (BNTAS, Nötr): Şirket 3Ç2019’da net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %25 oranında artmış ve 2,3mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine göre %16,8 oranında artmış ve 27,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %30,2 oranında artan şirketin brüt karı %38,1 oranında azalmış ve 2,8mn TL olmuştur.  Operasyonel giderleri 1,9mn TL olan şirket diğer faaliyetlerden 1,5mn TL gelir kaydedilmiştir. Esas faaliyet karı 2,5mn TL olan şirketin vergi öncesi karı 2,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. 3. çeyrek karıyla birlikte 9 aylık net dönem karı 9mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 3,7mn TL kar kaydetmişti.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,01 seviyesinden %13,86 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 32,9 milyar TL ile 19,5 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 13,4 milyar TL ise %13,0 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, pazartesi günü %1,80 seviyesinden işlem görmeye başlarken, haftanın ilk iki günü %1,80-%1,86 bandında hareketin ardından, Fed Başkanı Powell’ın konuşmasına odaklanılması ve agresif faiz indirim beklentisinin yatışmasıyla %1,82 seviyelerinde seyrediyor.

Pazartesi günü yarım iş günü olmasından dolayı ve Enflasyon Raporu ile Fed toplantısı öncesi işlem hacmi zayıf seyretti. Verim eğrisinin (faiz ile vade arasındaki ilişkiyi gösteren eğri) özellikle orta vadede aşağı kaydığı gözlendi. Türkiye CDS priminin düşmesi TL varlıklara destek olmayı sürdürürken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 39 baz puanlık düşüşle %13,06 seviyesine geriledi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 4 baz puanlık sınırlı artışla %13,06 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 4 baz puanlık düşüşle %13,16 seviyesine geriledi.