Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (28.04.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de  (Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi) Meta’nın olumlu finansal sonuçlarının etkisi hakimdi. Seans kapanışından sonra Amazon’unda finansalları takip edildi. Sonuçların beklentilerden iyi gelmesine karşın, önümüzdeki dönemde bazı ciro kalemlerinde büyümenin yavaşlamaya devam edebileceğinin açıklanması satışları beraberinde getirdi.  Diğer taraftan, ilk çeyrek büyümesi %1,1 ile %1,9’luk beklentilerin altında açıklanırken, haftalık işsizlik maaşı başvuruları 230bin adet ile 248bin adet beklentisinin altında gerçekleşmiş oldu. Amerikan tahvil faizlerinde de yükseliş gözlendi. Dow Jones ve S&P 500 %1,6 ve %2,0 yükseliş kaydederken, Nasdaq endeksindeki yükseliş %2,4 olarak hesaplandı. Avrupa’da piyasalar pozitifti. Euro Stoxx 50 endeksi %0,2 artış kaydetti. Yurtiçi tarafta dün TCMB’nin faiz kararı takip edildi. Faizlerde beklentilere paralel değişiklik yapılmadı. BİST-100 ise 4.831-4.751 dar bandında hareket etti. Endekste kapanış 4.790’dan gerçekleşirken, işlem hacmi de 47,5 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’deki 58 hissenin ekside kapattığı endekste, bankacılık hisseleri pozitif ayrışırken, düşüşte SISE, ASELS ve SAHOL hisselerindeki geri çekilmeler etkili oldu. BIMAS, KONTR ve KCHOL endeksten pozitif ayrıştı. Bugüne bakıldığında Amerikan vadelileri ekside, Avrupa vadelileri ise artıda. Asya’da da piyasalar yeşil bölgede, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,4 artıda. Bu sabah BİST-100’ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD’de kişisel gelirler/harcamalar ile Michigan tüketici güven endeksi verileri açıklanacak. Euro bölgesinde ilk çeyrek büyümesi takip edilecek veriler arasında. Ek olarak, ECB Başkanı Lagarde’ın Eurogroup toplantısının ardından yapacağı açıklamalar takip edilecek.  Yurtiçinde ise dış ticaret büyümesi ile yabancı ziyaretçi sayısı izlenecek verileri arasında. Son olarak, seans kapanışından sonra açıklanacak finansallar arasında YKBNK bulunuyor.

MAKROEKONOMİ

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, petrol piyasalarının dengelendiğini belirterek, OPEC+ Grubu’nun ilave petrol üretim kısıntısına gerek görmediklerini belirtti. OPEC+ Grubu, ekimden bu yana devam eden günlük 2 milyon varillik üretim kesintisine ilave olarak, nisan ayındaki toplantısında mayıs ayı itibarıyla Rusya’nın şubatta açıkladığı günlük 500 bin varil üretim kesintisi kararını yıl sonuna kadar uzatması ve bazı üyelerin günlük yaklaşık 1 milyon varili aşan seviyede kesinti yapma kararı aldığını açıklamalarıyla toplam 1,6 milyon varil ilave kesintiye gitmişti. Böylece mayıs ayı itibarıyla uygulanacak toplam üretim kesintisi miktarı günlük 3,6 milyon varil seviyesine ulaşmıştı.

ABD tarafında, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme öncü verisi takip edildi. ABD’de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekte %0,6 oranında daha ılımlı oranda daralma kaydetmişti. Üçüncü çeyrekte ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyümesi güçlü özel tüketim harcamalarının etkisiyle %3,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Geçen yılın son çeyreğinde ise, yüksek seyreden enflasyon ve Fed’in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı tüketici harcamalarındaki ve net ihracattaki yavaşlamayla %2,6 seviyesine yavaşlamıştı. ABD ekonomisi 2022 yılı genelinde ise %2,1 oranında büyüme kaydetmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı %1,1 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%1,9) üzerinde yavaşlama kaydetti. Detaylara bakıldığında, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yavaşlamada; özel stok yatırımları, konut ve konut dışı sabit yatırımlardaki yavaşlamaya karşın kişisel tüketim harcamalarındaki ve net ihracattaki hızlanma belirleyici oldu. Ayrıca birinci çeyrekte kişisel tüketim harcamalarının büyüme hızının %1 seviyesinden %3,7 seviyesine hızlanmakla birlikte beklentilerin (%4 artış) altında kaldığı gözlendi.

Ayrıca ABD’de Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin (çekirdek dahil) bu yılın ilk çeyreğine ilişkin öncü verileri açıklandı. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde %3,7’den %4,2’ye, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %4,4’ten %4,9 seviyesine beklentilerin üzerinde yükseldi ve fiyat baskılarının arttığına işaret etti. Özellikle çekirdek PCE fiyat endeksinin, geçen yılın ilk çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeye ulaşması dikkat çekti.

Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 22 Nisan haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif yükseliş beklentilerine karşın 246 bin kişi seviyesinden 230 bin kişi seviyesine gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti.

Öte yandan, ABD’de konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren mart ayı bekleyen konut satışları, aylık %5,2 oranında sert düşüş sergiledi ve konut piyasasında yavaşlamaya işaret etti.

Yurt içinde ise, TCMB’nin PPK toplantısı izlendi. TCMB politika faizini %8,50 seviyesinde sabit tuttu. Anketlerin de politika faizi medyan tahmininin %8,50 ile sabit tutulması yönünde olduğu görülmekteydi.

  • Küresel ekonomiye ilişkin olarak önceki metindeki değerlendirmelerin büyük ölçüde korunduğu, bununla birlikte bazı yeni değerlendirmelerin eklendiği gözlenmekte. Bu kapsamda, yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan verilerin tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine karşın, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişelerinin sürmekte olduğu yinelenirken, birbirini takip eden banka iflaslarının tetiklediği finansal istikrarı tehdit eden koşulların oluştuğunun gözlendiği ifade edilmiş. Böylece, ABD’de mart ayında birkaç orta ölçekli bankanın iflasıyla ve İsviçre’de hükümet ve merkez bankasının desteğiyle büyük bir banka kurtarma operasyonuyla yaşanan banka krizinin ardından gündeme gelen finans sektöründeki dalgalanmalara ve ortaya çıkan sistemik risklere dikkat çekilmiş.
  • Ayrıca gelişmiş ülkelerde takas anlaşmaları ve yeni likidite imkânları ile finansal istikrarı öncelikleyen eşgüdümlü adımların atılmakta olduğuna yönelik ifade korunarak, küresel çapta dalgalanmaya neden olan banka krizinin olumsuz etkilerine karşın hükümetler ve merkez bankaları tarafından açıklanan kapsamlı tedbirlerin sürdüğüne işaret edilmiş.
  • Öte yandan Türkiye ekonomisinin büyüme görünümüne ilişkin olarak da, ”asrın felaketi öncesindeki öncü göstergelerin 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğu ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekte olduğu” yinelenmekle birlikte, ”depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkilerinin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmekte olduğu” ifadesi korunmuş. Depremin kısa vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesinin beklendiği, buna karşın orta vadede ekonomide kalıcı bir etkide bulunmayacağı değerlendirilmeye devam edilmekte.
  • Ayrıca öncü göstergelerin deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını göstermekte olduğuna ilişkin yeni ifade eklenerek, 11 ilimizi etkileyen büyük depremler sonucunda tedarik zinciri, ulaşım ve alt yapı, iş gücü ve üretim hatlarında meydana gelen olumsuzlukların hızlı bir şekilde aşılmakta olduğu ve bu durumun, bölgede ekonomik aktivitede toparlanmayla teyit edildiği vurgulanmış.
  • Bunun yanında Kurul, depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkilerini yakından takip edeceğini ve depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerini yakından izlediğini yinelerken, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşünü korumakta.
  • Ayrıca Kurul’un, ”yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendireceği” ifadesi yinelenmiş. Bunun yanında, sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olmasının deprem sonrasında daha da önemli hale geldiğine yönelik ifade korunarak, destekleyici finansal koşulların deprem sonraki süreçte sürmesinin öneminin arttığına ilişkin vurgu devam etmiş.
  • Diğer yandan, iç tüketim talebi, enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf iktisadi faaliyetin cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmakta olduğuna ilişkin ifade korunmuş. Ayrıca büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının yüksek seyrettiği ve turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısının yılın tüm aylarına yayılarak devam ettiği yinelenmiş.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) mart ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar mart ayı verileri TSİ 15.30’da takip edilecek. Öncesinde açıklanan mart ayına ilişkin manşet TÜFE’nin aylık bazda artış hızı %0,4’ten %0,1’e beklentilerin (%0,2 artış) üzerinde yavaşlarken, yıllık bazda da %6’dan %5 seviyesine beklentilerin (%5,1) üzerinde gerilemişti ve böylece Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Martta PCE deflatörün aylık artış hızının %0,3’ten %0,1’e yavaşlaması ve yıllık bazda ise %5’ten %4,1 seviyesine gerilemesi, çekirdek PCE deflatörün artış hızının da aylık bazda bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %4,6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Martta aylık bazda kişisel gelirlerin artış hızının %0,3’ten %0,2 seviyesine yavaşlaması ve kişisel harcamaların ise %0,2 artışın ardından %0,1 oranında düşüş kaydetmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de nisan ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi TSİ 17’de takip edilecek. Nisan ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, yatay seyretme beklentilerine karşın 62’den 63,5 seviyesine yükselmişti. Detaylara bakıldığında, nisanda cari koşullar alt endeksi 66,3’ten 68,6’ya ve beklentiler alt endeksi ise 59,2’den 60,3’e yükselmişti. Öte yandan tüketicilerin, dayanıklı tüketim malları ve taşıtlarda fiyat artışlarının yavaşladığını, bununla birlikte kısa vadede yüksek enflasyonun devam etmesini beklediklerini belirttikleri gözlenmişti. Ayrıca tüketicilerin bir yıl sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentileri Nisan 2021’den bu yana en düşük seviye olan %3,6’dan %4,6’ya yükselerek son beş ayın en yüksek seviyesine çıkarken, uzun vadeli yıllık enflasyon beklentileri ise %2,9 seviyesinde yatay seyretmişti.

Bunun yanında, ECB’nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya’da nisan ayı TÜFE öncü verisi TSİ 15’te takip edilecek. Almanya’da mart ayında manşet TÜFE’nin aylık artış hızı bir önceki aya benzer şekilde %0,8 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda da %8,7’den %7,4 seviyesine yavaşlayarak Ağustos 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Martta AB uyumlu TÜFE’nin aylık artış hızı ise %1’den %1,1’e yükselirken, yıllık bazda ise %9,3’ten %7,8 seviyesine yavaşlamıştı. Öncü verilere göre nisanda ise, manşet TÜFE’nin aylık artış hızının %0,8’den %0,6 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda %7,4’ten %7,3 seviyesine gerilemesi beklenirken, AB uyumlu TÜFE’nin aylık artış hızının ise %1,1’den %0,8 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %7,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Diğer yandan, Almanya’da ve İtalya’da TSİ 11’de, Fransa’da TSİ 08.30’da ve Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri açıklanacak. Geçen yılın son çeyreğinde yüksek seyreden enflasyon, devam eden enerji krizi ve ECB’nin faiz artırımlarıyla birlikte sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle çeyreklik bazda Almanya ekonomisi %0,4 oranında ve İtalya ekonomisi ise %0,1 oranında daralırken, Fransa ekonomisinin büyüme hızı %0,2’den %0,1 seviyesine yavaşlamıştı ve Euro Bölgesi ekonomisinin büyüme hızı ise %0,4’ten %0 seviyesine yavaşlayarak durağan seyre geçmişti. Bununla birlikte, son dönemde Avrupa’da doğal gaz fiyatlarının gevşemesinin yanında, tedarik zinciri sorunlarının hafiflemesiyle fiyat artışı baskılarında zayıflamaya ilişkin işaretlerin gözlenmesi ve Çin’de birçok kısıtlayıcı tedbirin gevşetilmesinin etkisiyle bölgede resesyona ilişkin endişelerin azaldığı gözlenmekte. Bu kapsamda, bu yılın ilk çeyreğinde çeyreklik bazda Almanya, Fransa, İtalya ve Euro Bölgesi ekonomilerinin %0,2 oranında ılımlı seviyede büyüme sergilemesi bekleniyor.

Ayrıca ECB Başkanı Lagarde’ın bugünkü konuşması da, Banka’nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Bunun yanında, Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararı TSİ 13.30’da takip edilecek. Banka, geçen ayki toplantısında politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak %7,5 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece son dört toplantıda mevcut faiz seviyesini korumuştu. Ayrıca Banka, enflasyona ilişkin risklerin artması durumunda gelecek toplantılarda faiz artışının değerlendirebileceğini belirtmişti. Banka’nın bugünkü toplantısında politika faiz oranını sabit tutması bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından mart ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi yayınlanacak. Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan mart ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat martta aylık %26,6 artışla 23,6 milyar USD seviyesine yükselerek aylık rekor seviyede gerçekleşirken, ithalat ise aylık %4,7 artışla 32,2 milyar USD seviyesine yükselmekle birlikte ocak ayındaki 33,6 milyar USD’lik rekor seviyeye yakın seyretmişti. Martta dış ticaret açığı ise aylık %29 oranında düşüşle 8,6 milyar USD seviyesine gerilemişti. 12 aylık kümülatif bazda ise martta ihracat 255,7 milyar USD’ye ve ithalat 373,6 milyar USD’ye yükselirken, dış ticaret açığı ise 117,9 milyar USD seviyesine yükselmişti.

Bunun yanında, TSİ 11’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mart ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı verileri yayınlanacak. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı şubatta aylık %6,8 düşüşle 1,87 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmişti ve yedi aydır aylık gerilemekteydi. Bununla birlikte veri tarihsel olarak en iyi şubat ayına işaret etmekteydi. Gelen yabancı ziyaretçi sayısının şubatta yıllık bazda artış hızı ise %56,5’ten %21,3’e yavaşlamıştı. Öncesinde açıklanan DHMİ mart ayı verilerine göre, dış hat yolcu sayısı, aylık bazda %17,3 oranında artış sergilemişti. Öte yandan, dış hat yolcu sayısının mart ayındaki aylık 7,19 milyon kişilik seviyesi, tarihsel olarak en yüksek mart ayı verisi olmuştu. Martta dış hat yolcu sayısının yıllık artış hızı ise %47,5’ten %38’e yavaşlamıştı.

Öte yandan, TSİ 10’da TÜİK tarafından mart ayı hizmet üretici fiyat endeksi verisi yayınlanacak.

Ayrıca TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Mayıs-Temmuz dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Cemtaş (CEMTS, Sınırlı Negatif): Şirketin ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %53,3 oranında azalarak, 1Ç2023’de 109,9mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %10,2 oranında büyüyerek 849,3mn TL’ye yükselirken, brüt kar %57,3 oranda düşerek 128,9mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler geçen yılın aynı dönemine göre %42,2 oranında artarak 42,5mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 22,5mn TL gelir kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net faaliyet karı 108,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. (1Ç2022’de 294mn TL). Bu çeyrekte yatırım faaliyetlerinden 24,3mn TL gelir kaydeden Şirket, finansman tarafında ise 7,9mn TL net gider kaydedilmiştir. Son olarak 15,4mn TL’lik vergi gideri sonrasında, 1Ç2023’de Şirket’in ana ortaklık net dönem karı 109,9mn TL olmuştur.

Ford Otosan (FROTO, Nötr): Ford Otosan’ın 1Ç2023 net dönem karı 5.353mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 5.796mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 5.508mn TL’nin bir miktar altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden düşük gerçekleşen brüt kar marjı etkili olmuştur. Ford Otosan’ın 1Ç2022’deki net dönem karı 2.802mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %137,8 oranında artmış ve 66.302mn TL olmuştur. İlgili dönemde brüt kar %128,3 artışla 8.490mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı 0,5 puan azalışla %12,8 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler geçen senenin aynı dönemine göre %131,2 artmış ve 2.410mn TL olmuştur. 83mn TL’lik diğer faaliyet gelirleriyle birlikte faaliyet karı %97,4 artışla 6.164mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı da 1,9 puan gerilemiş %9,3 olmuştur. Diğer faaliyet gelirleri hariç FAVÖK %126 artışla 6.715mn TL olurken (Piyasa Beklentisi: 6.797mn TL), FAVÖK marjı 0,5 puan azalmış ve %10,1’i göstermiştir. Finansman tarafında net 1.002mn TL gider kaydedilmiştir. 1Ç2022’deki net finansman giderleri 825mn TL idi. Şirket 1Ç2023’de 193mn TL’lik vergi geliri (son 5 çeyreğin en düşük vergi geliri) yazmıştır. Bu dönemde tek seferlik ek deprem vergisi nedeniyle artan dönem vergi gideri (1.840mn TL), ertelenmiş vergi gelirinin (2.033mn TL) net kar üzerindeki etkisini sınırlandırmıştır. Bu gelişmeler neticesinde 1Ç2023 net dönem karı 1Ç2022’ye göre %91 artış kaydetmiştir. Net kar marjı da 2,0 puanlık azalışla %8,1 olarak hesaplanmaktadır.

Şirket ayrıca 2023 yılı beklentilerini aynen korumuştur. Buna göre perakende satış adedi beklentisi 90-100bin adet, yurtdışı satış adedi tahmini ise 550-570bin adettir. Bunlara bağlı olarak, toplam üretim beklentisi 640-670bin adet aralığındadır. Ek olarak, 1.000-1.050mn EUR arasında yatırım harcaması yapılması öngörülmektedir.

Otokar (OTKAR, Negatif): Otokar’ın 2023 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin aksine 514,8mn TL net dönem zararı açıklamıştır. Ortalama piyasa beklentisi 56mn TL net dönem karı iken bizim beklentimiz de 42mn TL net dönem karı yönündeydi. Tahminimizdeki sapmada brüt karlılığın beklentimizden düşük ve vergi giderinin de beklentimizden yüksek gerçekleşmesi etkili olmuştur. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 200,1mn TL net dönem karı kaydetmişti.

Otokar’ın 1Ç2023’de satış gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam satış adedinin %53 oranında artarak 1.033’e yükselmesi ve kurlardaki artışın olumlu katkısıyla %96 oranında artarak 2.536mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan satışların maliyeti ise zırhlı araç satışlarının 39 adetten 3 adete gerilemesinin de etkisiyle aynı dönemde %160 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar %18 oranında azalarak 385,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı da %36,1’den %15,1’e gerilemiştir. Satış adetleri artmasına karşın, zırhlı araçlar satış adetlerinin gerilemesi brüt kar marjının düşmesinde önemli etken olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde özellikle pazarlama giderleri kaynaklı %80 oranında artarken, diğer faaliyetlerden gelirler 151,1mn TL’den 163,1mn TL’ye yükselmiştir. Böylece Otokar 18,4mn TL net faaliyet zararı (1Ç2022’de 304,9mn TL net faaliyet karı) kaydetmiştir. Şirketin ilk çeyrekte 114,4mn TL Faiz Amortisman Vergi Öncesi Zararı (1Ç2022’de 189,3mn TL FAVÖK) oluşmuştur. Ek olarak şirket iştiraklerden 1Ç2023’de 12,4mn TL gider (1Ç2022’de 5,9mn TL gider)  kaydetmiştir. Finansman tarafında da 353,4mn TL’lik net gider (1Ç2022 97,8mn TL net gider) kaydedilirken, 131mn TL’lik vergi gideri sonrası 1Ç2023 net dönem zararı 514,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Tekfen Holding (TKFEN, Negatif): Tekfen 1Ç2023’de beklentilerin aksine 359,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bizim beklentimiz olan 746mn TL ana ortaklık net dönem karı iken, ortalama piyasa beklentisi de 421mn TL ana ortaklık net dönem karı yönündeydi. Tahminimizdeki sapmada hem taahhüt tarafının hem de kimya sanayi grubunun net dönem zararı kaydetmesi etkili olmuştur. İlk çeyrekte Taahhüt tarafında 18mn TL, kimya sanayi grubunda da de 456mn TL net dönem zararı kaydedilmiştir. Kimya sanayi grubunda gübre ihracatının yasak olmasının etkisiyle iç piyasada oluşan yoğun rekabeti, talep azlığı ve fiyatlardaki geri çekilme karlılığı olumsuz etkilemiştir. Ayrıca konsolide bazda deprem kaynaklı ek 299mn TL vergi gideri oluşmuştur. Holding bir önceki yılın aynı döneminde 105,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Tekfen’in konsolide satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %74,7 oranında artarak 9.254mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %69,5 oranda artış kaydetmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %161,6 oranında artarak 786,7mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %115,6 oranında artarken, diğer faaliyetlerden de 253,2mn TL net gider (1Ç2022’de 183,3mn TL net gider) kaydedilmiştir. Böylece 138,3mn TL net faaliyet zararı (1Ç2022’de 177,8mn TL faaliyet zararı) oluşmuştur. Şirket’in FAVÖK’ü ise aynı dönemde %127,4 oranında artarak 209mn TL’ye ulaşmıştır. Tekfen’in yatırım faaliyetlerinden net gelirleri 1Ç2023’de 117,9mn TL olurken, finansman tarafında da 13,8mn TL net gider kaydedilmiştir. 339mn TL’lik vergi gideriyle birlikte ana ortaklık net dönem zararı 359,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Tofaş (TOASO, Sınırlı Pozitif): TOFAŞ’ın 2023 ilk çeyrek net dönem karı 2.433mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 2.516mn TL’nin hem de 2.535mn TL olan piyasa beklentisinin bir miktar altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada beklentimizin altında gerçekleşen satış gelirleri etkili olmuştur. Şirketin 1Ç2022’deki net dönem karı 1.129mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 1Ç2023’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %76,2 oranında artmış ve 18.741mn TL olmuştur. Aynı dönemde satışların maliyeti de %71,4 oranında yükselmiş ve 15.303mn TL’yi göstermiştir. Finans sektörü faaliyetlerindeki net kar 115mn TL ile geçen sene aynı çeyreğin %87,9 üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin toplam brüt karı %101,2 oranında artarak 3.552mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise yıllık 2,4 puan artışla %19 olarak gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde operasyonel giderler %160 oranında artmış ve 981mn TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 1Ç2023’de net 83mn TL gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 2.489mn TL faaliyet karı oluşmuştur. 1Ç2022’de 1.288mn TL faaliyet karı kaydedilmişti. Faaliyet karı marjı 1,2 puan artışla %13,3 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, 1Ç2023 FAVÖK’ü ise %65 artışla 2.868mn TL’yi göstermiştir (Piyasa beklentisi: 3.565mn TL). FAVÖK marjı da 1,0 puan azalışla %15,3 seviyesine gerilemiştir. Şirketin yatırım faaliyetlerinden net gelirleri 13mn TL’yi göstermiştir. Net finansman gelirleri 1Ç2023’de 587mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2022’de net finansman giderleri 66mn TL idi. 656mn TL’lik vergi gideri sonrasında 1Ç2023 net dönem karı da 2.433mn TL olarak gerçekleşirken, net kar marjı 2,4 puan artışla %13,0 seviyesine yükselmiştir.

Şirket 2023 yılı beklentilerini de yukarı yönlü güncellemiştir. Buna göre, yurtiçi satış beklentisi 175-190bin adete (önceki:155-165bin) yükselmiştir. 70-80bin adet olan ihracat beklentisi ise sabit kalmıştır. Yurtiçi satışlardaki artış öngörüsüyle üretim beklentisi de 215-235bin adetten 230-245bin adete revize edilmiştir. Ek olarak, önceden 100mn EUR seviyesinde olan yatırım harcamaları beklentisi, 125mn EUR’ya yükseltilmiştir. Son olarak şirketin VÖK marjı beklentisi >%12 olarak belirtilmiştir.

Tüpraş (TUPRS, Sınırlı Pozitif): Tüpraş’ın 1Ç2023 ana ortaklık net dönem karı 6.748mn TL ile hem ortalama piyasa beklentisi 6.412mn TL’nin hem de bizim beklentimiz olan 5.584mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, operasyonel karlılığın beklentimizden yüksek gerçekleşmesi etkili olmuştur. Şirketin FAVÖK’ü beklentimizin üzerinde 12,3 milyar TL (beklentimiz 9 milyar TL idi) olarak gerçekleşmiştir. Tüpraş 1Ç2022’de 1.103mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Tüpraş’ın satış gelirleri 1Ç2023’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,6 oranında artmış ve 92,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ürün marjlarındaki güçlü görüntünün devam etmesiyle brüt kar ise %145,8 oranında artarak 1Ç2023’te 14 milyar TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da %7,3’ten %15,1 seviyesine ulaşmıştır. Operasyonel giderler aynı dönemde %104,1 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 620mn TL net gider (1Ç022’de 1.522 milyar TL net gider) kaydedilmiştir. Böylece net faaliyet karı 1Ç2022’deki 3,1 milyar TL’den 1Ç12023’de 11,2 milyar TL’ye yükselmiştir. Şirketin FAVÖK’ü de %143,5 oranında artarak 12,3 milyar TL’ye yükselmiştir. FAVÖK marjı da %6,5’ten %13,3 seviyesine ulaşmıştır. Finansman tarafında 1Ç2023’de 752mn TL net gider kaydedilirken, iştiraklerden ise 257mn TL net gelir yazılmıştır. Ek deprem vergisi kaynaklı bu çeyrekte 3,9 milyar TL’lik vergi gideri kaydedilirken, ana ortaklık net dönem karı da 6,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Enerjisa (ENJSA, Nötr): Enerjisa Enerji A.Ş.’nin (Enerjisa) %40 oranında hissedarı bulunan Lüksemburg Büyük Dükalığı’nda kurulu DD Turkey Holdings S.à r.l’nin (DD Turkey) Enerjisa’da sahip olduğu hisselerin yine E.ON şirketler grubunun mensubu olan ve Hollanda’da kurulu E.ON International Participations N.V’ye (EIP) devrine ilişkin hisse devir sözleşmesinin 27 Nisan 2023 tarihinde imzalandığı bilgisi Şirkete ulaşmıştır. Böylelikle, DD Turkey’nin sahip olduğu Enerjisa hisseleri hiçbir kontrol değişikliği yaratmayacak şekilde, aynı kontrol yapısına sahip başka bir grup şirketi olan EIP’ye devredilmiştir. Bahsi geçen devir, salt teknik nedenlerden dolayı grup içi yeniden yapılandırma işlemleri çerçevesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu hisse devrini takiben E.ON grubu, Enerjisa’nın %40 hissesine sahip olarak kalmaya devam edecek ve dolayısıyla Enerjisa’nın nihai hissedarlık yapısında herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

Europen Endüstri (EUREN, Nötr): Şirket yönetim kurulunun 24.04.2023 tarihinde aldığı kararla, hali hazırda gayrifaal durumda olan Romanya’da kurulu %90 oranında ortaklığının bulunduğu Quadroform Srl’deki hisselerinin tamamının satışına karar verilmiş olup 90 bin Ron bedelle satışı gerçekleştirilmiştir.

Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka tarafından, Finansal Teknolojiler (Fintech) konusunda Bankaya ve iştiraklerine danışmanlık, değerleme ve bu şirketlere yatırım konularında faaliyet göstermek amacı ile toplam 100bin TL sermaye ile anonim şirket nev’inde Garanti BBVA Finansal Teknolojiler A.Ş. unvanlı şirket kurulmasına ilişkin izin alınması amacıyla yapılan başvuru, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından onaylanmış ve şirket kuruluş işlemleri tamamlanmıştır.

Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Merinos Halı Sanayi ve Ticaret ile 5.1.h maddesi kapsamında öztüketim Çatı GES yapılması hususunda anlaşmaya varmıştır. Anlaşma bedeli KDV hariç toplam 37,4mn USD’dir.

Hektaş (HEKTS, Sınırlı Pozitif): Şirket, Ankara’da Hektaş Ticaret Türk A.Ş. altında veteriner ilaçları üretimi alanında ikinci bir üretim tesisi kurmaya karar vermiştir. Fizibilite çalışmaları sonucunda toplam yatırım tutarının 48mn USD olarak planlandığı ve yeni yatırım ile hali hazırda üretim gerçekleştirdikleri ürünlerde kapasite artışı gerçekleşeceği, ticareti gerçekleştirilen ürün porföyünün kendi üretim tesislerinde üretileceği açıklanmıştır.

Tav Havalimanları (TAVHL, Nötr): Esenboğa Havalimanı’na kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapılması ve havalimanının 2025 yılından itibaren 25 yıl süreyle işletilmesi faaliyetlerini yürütmek üzere kurulan ve Şirket’in %100 oranında sahip olduğu TAV Ankara Yatırım Yapım ve İşletme Anonim Şirketi (TAV Ankara) tarafından Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne ihale şartnamesi gereğince, toplam kira tutarının %25’ine denk gelen, 118,75 milyon avro tutarında kira peşinatı ödemesi yapılmış ve ihale konusu yatırımlara başlanılmıştır. TAV Ankara 235 milyon avro tutarında banka kredisi temin etmiş ve bu tutarın 140 milyon avrosu kira peşinat ödemesi ve havalimanına yapılacak yatırımların finansmanı için kullanılmıştır. TAV Havalimanları tarafından yukarıda belirtilen kredi kapsamında borç veren bankalara 140 milyon avro tutarında bir kefalet verilmiştir. Böylece TAV Havalimanları tarafından verilen toplam teminat rehin ve ipotek tutarı son kamuya açıklanan bilanço aktif toplamının %31’ine ulaşmıştır.

Torunlar GYO (TRGYO, Nötr ): Şirketin Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 0,20TL (net 0,20TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 29 Mayıs 2023’tür. Son kapanış değerine göre temettü verimi %1,5 olarak hesaplanmaktadır.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Sınırlı Pozitif): Banka, tahsili gecikmiş alacak tutarı 28.02.2023 tarihi itibarıyla toplam 905,8mn TL olan alacağın toplam 233,1mn TL bedelle satılmasına karar vermiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında IHAAS.E payında 28/04/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 26/05/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Halka Arz: Büyük Şefler Gıda Turizm Tekstil Danışmanlık Organizasyon Eğitim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin halka arz başvurusu SPK tarafından onaylanmıştır. 1 TL nominal değerli paylar 22,50 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacaktır.

Kredi: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yurtiçinde geliştirilen elektrikli motorlara sahip ve yine yurtiçinde üretilmiş elektrikli araçlar için kredi limitlerini yükseltti. Yürürlükteki düzenlemeye göre taşıt alımında kullanılabilecek kredinin oranı araç fiyatına göre azalırken vadesi de dört yıldan bir yıla geriliyor.  (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Goodyear (GOODY): Şirketin ana ortaklık net dönem karı 2023 yılının ilk çeyreğinde 369,3mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 83,9mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2023’de bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %121,9 oranında büyüyerek 4.329mn TL’ye yükselirken, brüt kar %135,2 oranda artarak 769,1mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler geçen yılın aynı dönemine göre %32,9 oranında artarak 186,5mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 20,8mn TL net gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net faaliyet karı 561,9mn TL’ye yükselmiştir. (1Ç2022’de 232mn TL). Bu çeyrekte finansman tarafında ise 122,1mn TL net gider kaydedilmiştir. Son olarak 71,2mn TL’lik vergi gideri sonrasında, Şirket 369,3mn TL net dönem karı elde etmiştir.
Tat Gıda (TATGD): Tat Gıda’nın 2023 yılı 1. çeyrek net dönem karı 98mn TL olarak gerçekleşmiştir. Piyasa beklentisi şirketin 77mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde, 95mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirketin 1Ç2023 satış gelirleri 1Ç2022’ye göre %109,4 oranında artarak 1.124mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti %135,1 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar %59,7 oranında artarak 292mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %33,8 artışla 136mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 63mn TL gelir kaydeden şirketin faaliyet karı %118,8 oranında artmış ve 219mn TL’ye yükselmiştir. Tat Gıda’nın 1. çeyrek FAVÖK’ü %93,6 artışla 164mn TL’ye ulaşırken, FAVÖK marjı yıllık 1,2 puan azalmış ve %14,6 olmuştur. Şirket finansman tarafında ise net 128mn TL gider kaydetmiştir. Vergi öncesi net dönem karı 94mn TL olan şirket, 4mn TL net vergi geliri sonrası 98mn TL net dönem karı elde etmiştir.

Alcatel (ALCTL): Şirket ile Türk Telekomünikasyon A.Ş arasında, 2016 yılında imzalanmış olan Sistem, Donanım, Yazılım, Bakım ve Destek Hizmetleri Çerçeve Sözleşmesi kapsamında toplamda 46,3mn USD tutarında, PON ürünlerine ilişkin satış, bakım ve destek hizmetlerini içeren yeni bir iş emri imzalanmıştır. Dün ALCTL hisseleri %9,98 yükseliş kaydetmiştir.

Arsan Tekstil (ARSAN): Şirket’ten EYT emeklilik ve deprem dolayısıyla kendi isteği ile işten ayrılanların kıdem tazminatları ve tüm haklarının tamamı ödenmiş olup dün itibarıyla konsolide çalışan personel sayısı olan 538 kişiden 438 kişi kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaktadır.

Birleşim Mühendislik (BRLSM): Şirketin Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 0,12TL (net 0,10TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Son kapanış değerine göre temettü verimi %1,6 olarak hesaplanmaktadır.

Boğaziçi Beton Sanayi (BOBET): Şirket, IC İçtaş-IC İçmak-Yapıtürk Konut Yapım Adi Ortaklığı ile İstanbul-Sarıyer lokasyonunda yer alan Denizkoru Boğaz & Orman Konut Projesi kapsamında yapılacak olan konut inşaatı için hazır beton tedarik sözleşmesi imzalamıştır. Proje kapsamında yaklaşık 300mn TL tutarında (Proje kapsamında tutar değişkenlik gösterebilir) hazır beton üretim, tedarik ve nakliye işi olacağı açıklanmıştır.

Euro Trend (ETYAT): 2 yatırımcı toplam 669bin TL nominal tutarlı payın borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvuru yapmıştır. Şirketin ödenmiş sermayesi 20mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %3,3’ünü oluşturuyor.

Safkar Ege Soğutmacılık (SAFKR): Yurtiçinde yerleşik savunma sanayii üreticisinden 810 bin USD’lik savunma sanayiine yönelik klima siparişi alınmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2023-2024 yılları arasında gerçekleşecektir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,58’den %8,62 seviyesine yükseldi. TCMB dün 45 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 27,5 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 326,6 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 150 baz puana yaklaşan yükselişler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi