Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.05.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Kısa vadede ABD – Çin arasındaki ticaret gerilimini düşürecek yeni bir gelişme bulunmazken, bu sabah küresel borsalar yön bulmakta zorlanıyorlar. Asya tarafında karışık bir görüntü var. Diğer yandan, Yuan öncülüğünde Asya para birimleri ise Dolar karşısında hafif değer kazanıyorlar. Geçen hafta ABD’den gelen görece zayıf ekonomik verilerin ardından FED’den faiz indirim beklentileri artarken, ticaret savaşında yaşanan fiyatlamalar ve petroldeki düşüş eğilimi göz önüne alındığında, Dolar haftanın ilk günlerinde baskı altında kalabilir. Bu kapsamda, geçen hafta bir önceki zirvesinin üzerinde kalıcı olamayan ve haftayı 97,6 seviyesinden kapatan Dolar endeksi (DXY) 97 seviyesine kadar gerileyebilir. Avrupa Parlamentosu için yapılan seçimler de geride kalırken EURUSD paritesinin 1,12 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalıştığını gözlemliyoruz. Bu kapsamda, Dolar’daki kısa vadeli zayıflama eğilimi Gelişmekte Olan Ülke varlıklarına bir miktar destek olabilir. TL’nin de yatay başladığı haftaya BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Bugün ABD ve İngiltere’de borsalar tatil. Dolayısıyla, işlem hacmi görece düşük kalabilir.

MAKROEKONOMİ

Avrupa Birliği’nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlerinin geride kalmasıyla haftaya başlıyoruz. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, seçimlere genel katılım önceki dönemlere göre artarken, göçmen karşıtı aşırı sağcı partiler, Liberaller ve Yeşillerin oylarında artış, merkez partilerin oylarında düşüş oldu. Bununla birlikte popülist partiler ve Yeşillerin oyları önemli ölçüde artsa da AB yanlısı partilerin halen parlamentonun 4’te 3’ünü oluşturacağı görülüyor. Yunanistan erken seçime giderken, İngiltere ve Fransa’da aşırı sağcı partiler kazandı.

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti, Avrupa Birliği’nden ayrılmayı gerçekleştirememesinin etkisiyle Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kan kaybetti. İngiltere’de AP seçimlerinin galibi aşırı sağcı Brexit Partisi oldu. Neticede İngiltere tarafında Brexit belirsizliği devam ederken, cuma günü İngiltere Başbakanı Theresa May, 7 Haziran’da istifa edeceğini açıkladı. May’in yerini alabilecek kişinin Avrupa Birliği’nden daha kararlı ve keskin sınırlarla belirlenmiş bir ayrılık isteyecek olması ihtimal dahilinde bulunuyor. Bu görüntü ışığında da AB ile gerilimin artması kadar önümüzdeki süreçte İngiltere’nin erken seçimlere gitmesi de gündeme gelebilir.

ABD ve İngiltere’de bugün borsalar tatil. ABD borsaları ‘Anma Günü’, İngiltere Londra Borsası ‘Banka Tatili’ nedeniyle kapalı olacak. Bundan dolayı bugün veri takvimi açısından sakin bir gündeyiz.

Haftanın geri kalanına odaklandığımızda,

Çin’e ait mayıs ayı PMI verileri, ABD birinci çeyrek büyüme verisinin revizesi ile kişisel gelir ve harcamalar ile kişisel tüketim harcamaları haftanın öne çıkan verileri. Yurtiçinde de cuma günü birinci çeyrek GSYH büyüme verisi haftanın en önemli verisi.

  • Salı günü ABD Conference Board Tüketici Güveni Endeksi ve Macaristan Merkez Bankası faiz kararı bulunmakta. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın AB Liderleriyle buluşması takip edilecek.
  • Çarşamba günü ABD’de Richmond Fed İmalat Sanayi Endeksi, Kanada Merkez Bankası faiz kararı, ECB Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch’in konuşması, ECB Yönetim Konseyi Üyesi Bostjan Vasle’nin konuşması ve BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın konuşması da takip edilecek.
  • Perşembe günü ABD’de yıllıklandırılmış birinci çeyrek GSYH büyümesi, kişisel tüketim, Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi, Öncü Dış Ticaret Dengesi ve Mevcut Konut Satışları verileri izlenecek. Ayrıca Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida’nın konuşması da bulunmakta.
  • Cuma günü ise Japonya’da sanayi üretimi, Güney Kore Merkez Bankası faiz kararı, Çin’de imalat PMI, imalat dışı PMI ve bileşik PMI, Almanya’da TÜFE, Hindistan’da birinci çeyrek büyümesi, ABD’de kişisel gelir ve harcamalar, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Deflatör, Chicago PMI ve Michigan Üniversitesi Güven Endeksi verileri takip edilecek.

Yurtiçi tarafta ise, salı günü ekonomik güven endeksi, cuma günü ise birinci çeyrek GSYH büyüme verisi, nisan ayı dış ticaret dengesi, yabancı turist sayısının yanı sıra, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu ve TCMB’nin Finansal İstikrar Raporu dikkatle takip edilecek.

Türkiye ekonomisi 2018 yılının tamamında %2,6 büyümüş ve 2018’in son çeyreğinde ise yıllık bazda -%3 oranında daralmıştı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise yıllık bazda daralmanın baz etkisiyle birlikte devam etmesi ancak hız kesmesi bekleniyor. Birinci çeyrekte yıllık bazda -%2,5 daralma bekleniyor. Ancak sanayi üretiminin çeyreksel bazda değişimini dikkate aldığımızda bir önceki çeyreğe göre sınırlı artı bir büyüme görebiliriz ki bu da teknik resesyondan çıktığımıza işaret edebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetim sonucunda verilen ve indirimden yararlanılarak ödenen 82,6mn TL idari para cezası ile ilgili yasal süreç Banka lehine sonuçlanmıştır. Banka tarafından ödenen tutarın iadesi için gerekli başvurular yapılmıştır.

İş GYO (ISGYO, Nötr): Yönetim Kurulunun kararı doğrultusunda, Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. (SAHA) ile 24.05.2019 tarihinde kredi derecelendirme sözleşmesi imzalanmış olup, iki derecelendirme dönemini kapsayan sözleşme 24.05.2021 tarihine kadar geçerlidir.

Kardemir (KRDMD, Nötr): Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları Genel Müdürü Hüseyin Soykan, yerli otomobil projesine verecekleri desteğe ilişkin, “Ar-Ge Müdürlüğümüz, mevcut altyapımız ve ürün çeşitliliğimizle otomotiv sanayisine hangi ürünleri tedarik edebileceğimizi, otomotiv sanayimizin mevcut ve gelecekteki projelerinde kullanılacak çelik ürünlerini üretebilmek için KARDEMİR’de nelerin yapılabileceğini çalışıyor.” dedi. (Kaynak: AA)

Torunlar GYO (TRGYO, Nötr): Ortaklık portföyünde yer alan varlıkların refinansmanı ve devam eden yatırım projelerinin finansmanı için İş Bankası’ndan 3 yıl vadeli 250mn TL tutarında kredi kullanımına ve kredinin teminatını oluşturmak üzere Şirket’in maliki bulunduğu İstanbul Başakşehir’de kain taşınmazın İş Bankası lehine 375mn TL ipotek tesis edilmesine karar verilmiştir. Söz konusu ipotek işlemi Mall of İstanbul 2.Etap projesinin bulunduğu arsa üzerinde 23.05.2019 tarihinde tamamlanmıştır.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr): Gübretaş’ın 2019-2020 dönemini kapsayan ve işçi sendikası Petrol-İş Sendikası (Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası) ile işveren sendikası KİPLAS (Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenleri Sendikası) arasında gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 24.05.2019 tarihinde anlaşma ile sonuçlanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

İnşaat: Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Valilikler kanalıyla belediyelerimize bir genelge göndermiştik. Gelen veriler ışığında önümüzdeki hafta kentsel dönüşüme ilişkin tüm Türkiye’deki eylem planımızı açıklayacağız.” dedi. Kaynak: Dünya

Otomotiv: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Patent ve Marka Kurumu’nda (TÜRKPATENT) düzenlenen iftarda basın mensuplarıyla bir araya geldi. İftar sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Varank, yerli otomobilde gelinen sürece ilişkin bilgi verdi. Varank, bunu sadece bir otomobil projesi olarak görmediklerini vurgulayarak, “Türkiye’nin Otomobili Projesi’ni bir teknoloji projesi olarak, otomotiv sanayimizi dönüştürecek, güçlü ülkelerle rekabetçi hale getirecek bir proje olarak görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Yerli otomobilde tamamen elektrikli ve rakipleriyle yarışacak bir proje ortaya konulacağını aktaran Varank, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş ve ekibinin özverili bir çalışma yürüttüğünü dile getirdi. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Işıklar Enerji ve Yapı Holding (IEYHO, Nötr): Şirket bağlı ortaklığı Işıklar Ambalaj Pazarlama A.Ş.’nin 24 Mayıs 2019 tarihinde yapılan 2018 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısında, şirket sermayesinin 55,4mn TL ‘den 67,5mn TL’ye yükseltilmesine karar verilmiştir. Artırılan 12,1mn TL tutarındaki sermayenin 11,970.791 TL’si 2018 yılı kârından, 93.731,14 TL’si Diğer Sermaye Yedekleri Hesabı’ndan kalan 29.209,41 TL tutarındaki kısmı ise nakit olarak karşılanacaktır.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin haftalık repo ihalelerine geri başlamasıyla birlikte ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti kademeli bir şekilde gerilemeyi sürdürüyor.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24,55 seviyesinden %24,35 seviyesine geriledi. Merkez Bankası, piyasayı toplamda 72,7 milyar TL ile 56 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden (%24); geri kalanı olan 16,7 milyar TL’si (%25,5) de koridorun üst bandından olacak şekilde fonladı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, bugün %2,32 seviyelerinde seyretmekte. Geçen hafta küresel risk iştahındaki azalma, artan güvenli liman talebi ve küresel büyümeye yönelik kaygıların artması ve ABD-Çin ticaret geriliminin ABD ekonomisini beklenenden daha fazla etkileyebileceği endişesiyle, Fed’den faiz indirim beklentileri yükselmişti. Bu da ABD 10 yıllık hazine tahvil faizini geriletmiş ve ABD 10 yıllıklarının faizi %2,29 ile 2017 yılından bu yana en düşük seviyelere gerilemişti.

Yurtiçi tahvil piyasasında, geçen hafta verim eğrisinin kısa ve orta vadeli tarafında düşüş gözlenirken, uzun vadeli tarafında ise kısmi yükseliş gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 36 baz puanlık sınırlı düşüşle %25,74 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 195 baz puanlık düşüşle %22,38 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 50 baz puanlık kısmi artışla %19,66 seviyesine yükseldi.