SABAH STRATEJİSİ
Dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından daha geleneksel makroekonomik politikalar benimsemesinin ardından azalan dış finansman baskıları ve makro ve finansal istikrar riskleri nedeniyle Türk bankacılık sektörünün görünümü “nötr”den “iyileşiyor”a revize edildi. Bu haber akışı satıcılı seyreden Bankacılık endeksinde (XBANK) kısmi toparlanmaya neden olsa da bunda kalıcılık sağlanamadı ve XBANK günü %2,4 oranında değer kaybıyla tamamladı. BIST100 de günü %0,8 oranında azalışla 10.680 seviyesinden kapattı. Endekste 68 hisse günü ekside tamamladı. Puan bazlı endeksteki düşüşe en fazla etki eden hisseler olarak sırasıyla AKBNK, ISCTR ve THYAO öne çıkarken; BIMAS, FROTO ve AEFES ise en fazla pozitif etkileyen hisseler oldu. Bu arada Dolar/TL’de kısmi yukarı yönlü hareketlilik devam ederken, kur bu sabah 33 civarında hareket ediyor. Yurtdışı piyasalara bakıldığında, önceki günün tersine Nvidia’nın güçlü bir toparlanma sergilemesi ile Nasdaq günü %1,3 oranında yükselişle tamamladı. Nasdaq vadelisi bu sabah da hafif de olsa primli. Karışık bir görüntünün izlendiği Asya’da MSCI Asya Pasifik endeksi yatay. ABD Başkanı Joe Biden ve eski Başkan Trump’ın yarın gerçekleştireceği açık oturum öncesinde paritelerde ise genel olarak sakin bir görüntü var. Bu ortamda BIST100’ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bugünkü veri takviminde, ABD’de konut piyasası verilerinden, mayıs ayı yeni konut satışları takip edilecek. Yurt içinde ise veri gündemi sakin gözüküyor.
MAKROEKONOMİ
ABD tarafında, tüketici güveni göstergelerinden haziran ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi, 101,3 seviyesinden 100,4 seviyesine gerilemekle birlikte beklentilerin (100) hafif üzerinde kaydedildi. Detaylara bakıldığında, haziran ayında tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan cari koşullar endeksi, 140,8 seviyesinden 141,5 seviyesine yükselirken, geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise 74,9 seviyesinden 73 seviyesine gerilemekle birlikte, gelecek bir yıllık döneme ilişkin resesyona işaret eden eşik seviye olan 80’in altındaki seyrini beşinci ayda sürdürdü. Güçlü iş gücü piyasası tüketicilerin cari koşullara ilişkin genel değerlendirmesini desteklemeye devam ederken, gelecek dönemde iş gücü piyasası koşullarına ve gelir beklentilerine ilişkin zayıflama ise, beklentiler endeksindeki düşüşte belirleyici oldu.
Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, nisan ayına ilişkin S&P/Case-Shiller Konut 20 Kent Fiyat Endeksi verisi takip edildi. Buna göre nisanda konut fiyat endeksinin aylık bazda artış hızı %0,3’ten %0,4 seviyesine hızlanırken, yıllık bazda artış hızı ise %7,5’ten %7,2 seviyesine geriledi.
Yurt içinde ise, TCMB tarafından nisan ayı konut fiyat endeksi verisi yayınlandı. Konut fiyat endeksinin aylık artış hızı nisanda %1,2’den %2,2 seviyesine hızlanırken, yıllık artış hızı ise %51,9’dan %48,4 seviyesine gerileyerek 2022 yılının Eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürdü ve Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Konut fiyatları reel olarak ise nisanda yıllık %13,3 oranında geriledi ve böylece konut fiyatlarında yıllık artış Aralık 2019’dan bu yana olan dönemde son üç ayda yıllık enflasyonun altında kaldı.
Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mayıs ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayınlandı. Buna göre, gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda mayısta %42,1 artışla 5,1 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, mayıs ayındaki veri tarihsel olarak en iyi mayıs ayına işaret etti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %14 oranında artış kaydetti. Bu kapsamda, 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise nisan ayındaki 50,3 milyon kişi seviyesinden mayıs ayında 51 milyon seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedildi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, TSİ 17’de mayıs ayı yeni konut satışları verisi takip edilecek.
Ayrıca Almanya’da gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan temmuz ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi TSİ 09’da takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Doğuş Otomotiv (DOAS, Negatif): Doğuş Holding, 22mn nominal tutarlı şirket hissesini borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na kaydettirmiştir. Söz konusu tutar Doğuş Otomotiv’in ödenmiş sermayesinin %10’una denk gelmektedir.
Europower Enerji (EUPWR, Nötr): Şirket, TEİAŞ tarafından 25/06/2024 tarihinde gerçekleştirilen ”İTM-473 referanslı 154KV Narlı TM Yenileme Yapımı” konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 190,7mn TL’dir.
İş Bankası (ISCTR, Nötr): Tecim Yapı, 25.06.2024 tarihinde İş Bankası payları ile ilgili olarak özel emir işlemi ile İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfına 16,51 TL fiyattan 32mn TL nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İş Bankası sermayesindeki Şirket payları 25.06.2024 tarihi itibarıyla %0,321 sınırına düşmüştür.
Qua Granit (QUAGR, Negatif): 79,2mn nominal tutarlı şirket hissesi borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na kaydettirilmiştir. Söz konusu tutar Şirket’in ödenmiş sermayesinin %3’üne denk gelmektedir.
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): 23.01.2023 tarihli özel durum açıklamasına istinaden, şirketin %100 dolaylı bağlı ortaklığı Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi adına Manisa ili Alaşehir ilçesinde kurmayı planladığı Alkan-2 Jeotermal Enerji Santrali projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na yapılmış olan başvuruya istinaden 30 ay süre ile 10 Mwm/10 MWe kurulu güce ön lisans alınmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Konut: TCMB Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı. Buna göre, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %2,2 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %48,4 oranında artmış, reel olarak ise %13,3 oranında azalmıştır.
Otomotiv: Resmi gazetede yayımlanan karara göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı otomotiv sektöründe genel güvenlik yönetmeliği uygulamasını 7 Temmuz 2024’ten 31 Ağustos’a erteledi. (Kaynak: Bloomberg HT)
Turizm: Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye, bu yılın ocak-mayıs döneminde toplam 17,8mn ziyaretçiyi ağırladı. Bu dönemde Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Almanya birinci, Rusya ikinci sırada yer aldı. (Kaynak: AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Elite Gıda (ELITE): Şirketin Ankara/Polatlı’da bulunan fabrikasında kurulumu tamamlanan yaş sebze ve meyve işleme tesisi, yasal izinlerin tamamlanması ile birlikte temmuz ayı başında faaliyete geçmesi beklenmektedir. Bu tesisin devreye alınması ile birlikte yıllık 30.000 ton olan yaş sebze-meyve işleme kapasitesi %50 oranında artarak 45.000 tona yükselecektir. Söz konusu tesiste ayrıca yıllık yaklaşık 3000 ton meyve suyu konsantresi üretimi yapılabilecektir.
Yiğit Akü (YIGIT): Şirket ile yurt içinde savunma sanayinde faaliyet gösteren bir şirket arasında Harp Bataryaları Tedariki konusunda sözleşme imzalanmıştır. Sözleşmenin toplam bedeli opsiyonlar ve KDV hariç 73,1mn EUR olup, opsiyonlar dahil, KDV hariç 175,1mn EUR ‘dur.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi