Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (24.02.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Çin dışında da yayılmaya başlayan koronavirüs salgınının belirsizlikleri artırmasıyla bu sabah risk iştahı zayıf seyrediyor. Asya borsaları negatif bölgede seyrederlerken, ABD vadelilerinde %1,5 civarında düşüş gözlemleniyor. Ons Altın da %1’in üzerinde primli seyrediyor. 100 sınırına kadar yükseliş kaydeden ancak cuma günü satışlarla karşılaşan Dolar endeksi (DXY) ise bu sabah alıcılı. Gelişmekte Olan ülke para birimlerinin de satıcılı seyrettiği günde, Dolar /TL  6,11 seviyesinin üzerinde hareket ediyor. Bu fiyatlamalar kapsamında BIST100 endeksi güne %0,6  civarında satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yurtiçide İdlib konu başlıklı haber akışı ön planda kalmaya devam ederken, diplomasi trafiği de devam ediyor. Rus heyetinin bu hafta görüşmeler için Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Putin, Merkel ve Macron’un 5 Mart’ta İdlib’deki gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geleceği yine bu sabah öne çıkan haber akışı. Şu aşamada, İdlib ile ilgili haber akışının piyasada nötr fiyatlanabileceğini düşünürken, endeksin küresel piyasalara paralel gün içerisinde zayıf bir görüntü sergileyebileceğini öngörüyoruz.

MAKROEKONOMİ

Koronavirüs salgınında vaka sayısının Çin dışında yayılmayı sürdürmesi (İtalya ve Güney Kore’de vaka sayısının artması, İsrail ve Lübnan’da ilk kez yeni tip koronavirüs vakası görülmesi) ile birlikte bugün Asya borsalarında satıcılı bir seyir görüyoruz. Japonya piyasaları bugün kapalı. Güvenli limanlara yönelmeyle altın ons başına 1.660 dolar seviyelerinde ve ABD 10 yıllıkların faizi, %1,50’nin altında seyretmekte. Çin Devlet Başkanı Jinping, salgının “hala acımasız ve karmaşık” durumda olduğunu söylerken, Çin ekonomisini canlandırmak için daha esnek para politikası uygulayabileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, cuma günü İdlib hakkında görüşürken, Rus heyetinin bu hafta görüşmeler için Türkiye’ye geleceği gözleniyor. Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” ve görünümünü “durağan” olarak teyit etti. Ekonomik büyümenin güçlü bir şekilde toparlandığı, enflasyonun geçen yılın başında gördüğü %20 seviyelerinden düştüğü, cari açığın gelişme gösterdiği ve dış risklerin hala yüksek seviyelerde olmasına rağmen azaldığı bildirildi. Fitch, Türkiye ekonomisinin 2020 yılı büyüme tahminini 0,8 puan artırarak %3,9 büyümesini beklemekte.

Bugün TSİ 10’da şubat ayına ilişkin Almanya IFO endeksi, ABD’de ocak ayına ilişkin Chicago Fed ulusal aktivite endeksi ve şubat ayına ilişkin Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi izlenecek. Trump’ın 2 gün sürecek Hindistan ziyareti başlayacak. Trump, ABD ve Hindistan’ın büyük bir ticaret anlaşması üzerinde çalıştıklarını söylemişti.

Yurtiçinde bugün saat 10’da şubat ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Ayrıca TSİ 11’de ocak ayına ilişkin turist sayısı izlenecek. Perşembe günü ise şubat ayı ekonomik güven endeksi açıklanacak ve cuma günü ise ocak ayı nihai dış ticaret verileri ve 2019 yılı son çeyrek GSYH verisi açıklanacak. Yarın TCMB Başkanı Murat Uysal’ın Bursa Ticaret ve Sanayi Odası meclis toplantısında konuşması bulunmakta.

  • Yurtiçinde reel kesim güven endeksi, ocakta 2019 Nisan’dan beri en yüksek rakam olan 104,1 seviyesine yükselerek 3 aylık yükseliş trendini devam ettirmişti. Genel görünüm hakkında bilgi veren genel gidişat kalemi de 103,5 seviyesinden 108,5 seviyesine yükselmişti ki, bu Haziran 2017’den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeydi. Veri bu yıla ise 2011 yılından beri en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi. Kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak %75,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Son açıklanan imalat PMI verisinin 22 ay sonra ilk kez genişleme bölgesine gelerek 51,3 seviyesine yükselmesinin RKGE’ye olumlu yansımasını ve artış trendinin devam etmesini beklemekteyiz.
  • Cuma günü TÜİK tarafından dış ticaret verileri açıklanacak. Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan geçici verilere göre 2020 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre, ihracat, %6,10 artarak 14,8 milyar USD, ithalat, artan iç taleple birlikte %18,96 artarak 19,2 milyar USD oldu.  İhracatın ithalatı karşılama oranı %76,8 olmuştu. Ocak ayı dış ticaret açığının 4,5 milyar USD olması öngörülmekte.
  • Perşembe günü şubat ayına ait ekonomik güven endeksi açıklanacak. Geçen ay 97,1 gelerek 2018 başından beri en iyi rakam gelmişti. Bileşenlerinden tüketici güven endeksi düştü fakat bugün reel kesim güven endeksi ve diğer alt bileşenleri açıklandıktan sonra şubat ayına ilişkin ekonomik aktivitenin gidişatına dair net bir resim ortaya çıkacaktır.
  • Dördüncü çeyreğe ve dolayısıyla yıl geneline ilişkin büyüme verisi 28 Şubat’ta açıklanacak. Dördüncü çeyrekte ekonominin yıllık %5 civarında, çeyreksel bazda da %1,5 civarında büyümesini öngörmekteyiz. Geçen yıl ekonominin ise %0,6 civarında büyüdüğünü öngörmekteyiz, bu sene ise %4,5-5 aralığındaki bir büyümenin makul olduğunu düşünmekteyiz. 2020 yılının ilk yarısında sanayi üretimindeki düşük baz etkisi sürecek, bundan dolayı özellikle ilk çeyrekte büyümede güçlü artışların sürmesini bekleriz. İmalat PMI verisinin, 51,3 ile 22 aydan bu yana ilk kez büyümeye işaret etmesi, güven endekslerinde ve kredilerdeki artışın sürmesi ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini teyit ediyor.​

Yurtdışında haftanın geri kalanında,

  • ABD tarafında perşembe günü ocak ayına ilişkin dayanıklı mallar siparişi verisi ve 4.çeyrek GSYH büyümesinin ikinci tahmini takip edilecek, ayrıca cuma günü de çekirdek PCE endeksi ve kişisel gelir ve harcamalar verisi yayınlanacak.
  • Asya tarafında imalat verilerinin koronavirüsten nasıl etkilendiği izlenecek. Hindistan’da büyüme rakamları izlenecek ki IMF, GOÜ’ler için büyüme tahminini düşürürken Hindistan’daki tüketici harcamalarına referans vermişti. Japonya’da ocak ayı sanayi üretimi verisi kritik olacak, geçen hafta ihracat miktarı düşmesine rağmen beklentilerden iyi gelmişti buna göre sanayi üretiminde beklentiler aylık bazda artış olması yönünde. Perşembe günü Güney Kore Merkez Bankası’nın para politikası toplantısı bulunmakta. Geçen sene büyümesi yavaşlayan Güney Kore ekonomisinin, Çin-ABD ticaret anlaşmasından pozitif etkilenmesi beklenmekteyken, virüs salgını bu beklentiyi tersine çevirebilir ki Merkez Bankası Başkanı faiz indirimine ihtiyaç olabileceğini belirtmişti.
  • Euro Bölgesi’nde şubat enflasyon oranları takip edilecek. Genel beklenti koronavirüsün etkisiyle düşen petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyona aşağı yönlü yansıması. Almanya’da bugün şubat ayı IFO anketi de yayınlanacak. Anket Almanya büyümesi hakkında iyi bir öncü gösterge kabul edilmekte. Yıla iyi bir başlangıç yapmasına rağmen tıpkı ZEW endeksi gibi düşmesi beklenmekte.  Salı günü Almanya’nın son çeyrek nihai GSYH rakamı açıklanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik Kimya (AKSA, Sınırlı Pozitif): Şirket, hisse başına brüt 0,74 TL (net 0,6290 TL) kar payı dağıtmayı planlamaktadır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 7 Nisan olup, en son kapanış fiyatına göre temettü verimi %9,7 olarak hesaplanmaktadır.

Çemtaş Çelik (CEMTS, Nötr): Şirket, hisse başına brüt 0,1764 TL (net 0,15 TL) kar payı dağıtmayı planlamaktadır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 28 Nisan olup, en son kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,4 olarak hesaplanmaktadır.

Çimsa (CIMSA, Sınırlı Negatif): Şirket 4Ç2019’da 18,3mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bizim beklentimiz Şirket’in 15mn TL net kar elde edebileceği yönündeyken, piyasanın ortalama kar beklentisi 7mn TL idi. Brüt kar ve yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelirler tahminizin altında kalırken, net finansman giderleri beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in bir önceki yılın son çeyreğindeki ana ortaklık net dönem zararı ise 61,7mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri yıllık %11,8 oranında artarak 4Ç2019’da 441,5mn TL’ye yükselirken, brüt kar %32,6 oranında artış kaydetmiş ve 71mn TL olmuştur. Şirket’in 4Ç2019’daki brüt kar marjı ise %16,1 olmuştur. Bir önceki yılın son çeyreğinde brüt kar marjı %13,6 idi. Öte yandan, net finansman gideri ise aynı dönemler itibarıyla 9,8mn TL azalarak 4Ç2019’da 75,6mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler ise yıllık 6,6mn TL azalarak 4,3mn TL’ye gerilemiştir. Son olarak, dördüncü çeyrek net zararı sonrasında Şirket’in 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı 13,2mn TL olmuştur. Bir önceki yıl 154,9mn TL ana ortaklık karı elde edilmişti.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Nötr): Şirket, hisse başına brüt 0,25TL (net 0,2125TL) kar payı dağıtmayı planlamaktadır. Bu miktar, hissenin son kapanış değerine göre %1,7 temettü verimliliğine denk gelmektedir.

Tat Gıda (TATGD, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,20 TL (net 0,17 TL) kar payı dağıtma teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 26 Mart olup, en son kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,9 olarak hesaplanmaktadır.

TOFAŞ (TOASO, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 2,40 TL (net 2,04 TL) kar payı dağıtma teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 25 Mart olup, en son kapanış fiyatına göre temettü verimi %9,0 olarak hesaplanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Türk bankaları, tahsil imkanı yüksek sorunlu kredilerini devredebilecekleri bir varlık yönetim şirketi kurulması çalışmaları için Ernst&Young’ı yetkilendirdi. Konuya yakın iki kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre, Türkiye Bankalar Birliği Ernst&Young’ı bu ayın başlarında yetkilendirdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (KLNMA): Banka Yönetim Kurulu Kararı ile kurulması kararlaştırılan “Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama A.Ş.”nin kuruluşu BDDK ve SPK onaylarının alınmasını müteakiben gerçekleştirilecektir.

Akdeniz Güvenlik Hizmetleri (AKGUV): Tanıtek Bilişim Sistemleri’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı İşletmeler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sosyal Tesisler Yönetim Sistemi Hizmet Alımı İşine ait 26.02.2019 tarihinde yapılan ve   05.03.2019 tarihinde kararı onaylanan 2,7mn TL + KDV bedelli alınmış olan ihale ile ilgili olarak 21.03.2019 tarihinde sözleşme imzalanmış ve aynı tarihte işe başlanılmıştır. Ancak proje kapsamındaki yükümlülüklerin süresinde yerine getirilmediği gerekçesiyle Sözleşme Feshi Başkanlık Oluru yazısı ile 17.02.2020 tarihinde Tanıtek Bilişim Sistemleri’ne tebliği yapılmış olup Şirket’e 21.02.2020 tarihinde bilgisi ulaşmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,84 seviyesinden %10,75 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 70,2 milyar TL ile 53 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. APİ’nin ortalama faizi %11,08 seviyesindendiydi, faiz indirimi sonucu bu rakam 1 hafta içinde %10,75’e gerileyecek. Geri kalan tutar 17,2 milyar TL’si %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Koronavirüs vakalarının Çin dışında da artmaya başlaması ile büyüme endişeleri sorgulanırken ABD 10 yıllıkların faizi, cuma günü %1,43-%1,52 bandında hareketin ardından, şimdilerde %1,47’lerde seyretmekte.

Suriye kaynaklı gelişmeler ve koronavirüse dair gelişmelerinde etkisiyle küresel çapta risk iştahının baskılanması ve doların güçlü seyrini sürdürmesi ile verim eğrisinde geçen hafta satış baskısı hakimdi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 62 baz puanlık artışla %12,05 ve 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise, haftalık bazda 43 baz puanlık artışla %11,86 seviyesine yükseldi.