Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (23.10.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Dün küresel risk iştahındaki iyimserlik Brexit belirsizliğinin devam ettiğine yönelik haber akışıyla bir miktar bozuldu. Sterlin %0,7 oranında değer kaybederken, S&P500 endeksi tekrar 3.000 psikolojik seviyesinin hafif altında kapattı. Bu sabah ise Sterlin ve ABD vadelilerindeki baskı sınırlı. Asya’da ise borsa endeksleri genel olarak satıcılı bir görüntü sergiliyorlar. Ticaret gelişmelerinde kısmi iyimserliğin devam ettiği ve ABD’de önemli bilançoların izlendiği haftada, Brexit konusu ile ilgili olumsuz haber akışının risk iştahı üzerindeki etkisi buradan net bir sonuç çıkana kadar sınırlı kalabilir. Bir süredir bant hareketi yapan Ons Altın’da da net bir hareket gözlenmiyor. Yurtiçine baktığımızda ise jeopolitik gelişmeler TL varlık fiyatlamalarında etkili olmaya devam ediyor. Dün Soçi Zirvesi’nde mutabakat sağlanırken, bu sabah Milli Savunma Bakanlığından, Suriye konusunda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan mutabakat çerçevesinde Barış Pınarı Harekat alanı dışında yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmadığı bildirildi. Yaşanan haber akışıyla birlikte TL dün sepet bazında (1 USD 1 EUR ortalaması) %1 oranında prim yaparken, bu sabah Gelişmekte Olan Ülke para birimlerindeki kısmi baskıya karşın TL’de sınırlı da olsa alıcılı görüntü devam ediyor. Dün Türkiye ETF’ndeki kapanışı da dikkate alırsak BIST100 endeksi güne yaklaşık %1 oranında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Brexit’e dair gelişmelerin takip edilmesiyle güne başlıyoruz. İngiliz hükümetinin Brexit anlaşmasını 3 gün içinde Avam Kamarasından geçirmeyi amaçlayan önergesi reddedildi. Seçim, anlaşmasız çıkış veyahut Brexit’i erteleme seçeneğinin ortaya çıkmasıyla sterlin ise pazartesi günü gördüğü 5 ayın zirvesi 1,3010’lardan 1,2850’lere gevşemiş durumda. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hükümetin politikasının, Brexit’in ertelenmemesi yönünde olduğunu ve hükümetin, anlaşmasız Brexit hazırlıklarını hızlandıracağını belirtti. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, anlaşmasız Brexit’i engellemek için 27 üye ülkenin İngiltere’nin uzatma talebini kabul etmesini isteyeceğini belirtti. ABD’de  şirketlerin üçüncü çeyrek kar rakamları ise piyasaya yön vermeye devam ediyor. Bugün Caterpillar, Tesla ve Boeing üçüncü çeyrek bilançolarını yayımlayacak. TL varlıklar ise jeopolitik gelişmelerle yön bulmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suriye konusunda Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirilen görüşmesinin ardından, mutabakata varmalarıyla birlikte kurun 5,80 civarındaki seyrini sürdüğü görülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu hafta gerçekleştirdiği toplam 4 ihale ile ekim ayı ihale programını tamamladı. Bugün yurtdışında ve yurtiçinde tüketici güven endeksi odaklı bir gündeyiz.

TSİ 17’de Euro Bölgesi’nde ekim ayına ilişkin tüketici güveni ve yurtiçinde de TSİ 10’da ekim ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi açıklanacak.

TL’deki ılımlı seviyelere karşın, yurtiçinde tüketici güven endeksinde eylül ayında sınırlı bir kötüleşme gözlemlemiştik. Endeks, eylül ayında bir önceki aya göre %4,3 oranında azalarak 55,8 seviyesine gerilemişti. Endeks, bu yıl en yüksek seviyeyi nisanda 63,5 seviyesiyle görmüştü.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): Aksa Enerji, Kamerun’da 150 MW kurulu güçte doğal gaz kaynaklı enerji üretimi projesi geliştirmek üzere Kamerun Su Kaynakları ve Enerji Bakanlığı (MINEE) ile 12 ay süreli bir ön mutabakat anlaşması, Victoria Oil&GasPlc’nin %100 bağlı ortaklığı olan Gaz duCameroun S.A. ile ise doğal gaz alımına yönelik bağlayıcı olmayan bir protokol imzalamıştır. Şirket, Kongo Cumhuriyeti’nde ise doğal gaz kaynaklı enerji üretimi ve satışına ilişkin iki proje için 12 ay süreli bir önlisans almıştır. Görüşmelerin yapılmakta olduğu bu ülkelerde projeler geliştirmek için bu ülkelerde Aksa Enerji Üretim A.Ş. bağlı ortaklığı olarak yerel bir şirket kurmak gerekmektedir. Dolayısıyla her iki ülkede de bu nedenle şirketler kurulmuş durumdadır. Her iki ülkedeki bu gelişmelerin yürürlüğe girecek bir anlaşmaya dönüşebilmesi için bu süre içinde tarafların tarife fiyatı, finansal teminat, proje, kullanılacak ekipman, yakıt tedariki gibi pek çok konuda anlaşma sağlamış olması gerekmektedir. Süreçlerin ilerleme hızı konusunda Şirketin henüz bir öngörüsü bulunmamakla beraber, her iki ülkedeki gelişmeler paylaşılacaktır.

Ayrıca, tamamı Aksa Enerji Üretim A.Ş.’ye ait olan bağlı ortaklığı Aksa Madagascar B.V., Madagaskar Cumhuriyeti’nde enerji santrali kurulması ve enerji satışı yapılması amacıyla kurulmuş %58,35’i Aksa Madagascar B.V.’ye,  %41,65’i yabancı ortağı AF PowerLtd’ye ait AKSAF PowerLtd’deki bu ortağa ait her biri 1 (bir) ABD Doları nominal bedelli 416,5 adet hisseyi 15mn ABD doları bedelle devralmıştır. Bu bedelin 5mn ABD Doları devrin gerçekleştiği tarih olan 22.10.2019’da ödenmiş olup kalan bakiye, her üç ayda bir yapılacak 833.333 ABD Doları ödeme ile 31 Aralık 2022 tarihine kadar ödenmiş olacaktır. Hisse devri ile Aksa Enerji Üretim A.Ş.’nin %100 bağlı ortaklığı olan Aksa Madagascar B.V. , Madagaskar Cumhuriyeti’nde 66MW kurulu güçle faaliyet gösteren enerji santraliyle işletme ve bakım anlaşması ile Madagaskar Cumhuriyeti adına işletmekte olduğumuz 24 MW kurulu güçteki santralin sahibi olan AKSAF PowerLtd’nin sermayesinin tamamına sahip olmuştur. Madagaskar Cumhuriyeti’ndeki faaliyetlerde azınlık payları kalmadığı duyurulmuştur.

Alkim Kimya (ALKIM, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulu’nun kararına istinaden; Şirketin Acıgöl -Koralkim Tesislerine entegre edilecek Potasyum Sülfat Yatırımının başlatılmasına, teşvik başvurusunun ve bununla ilgili gerekli işlemlerin yapılmasına, 14mn EUR olarak öngörülen toplam yatırımın finansmanı için en uygun kaynakların kullanılmasına, bütün bu çalışmalar ve işlemler için Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar verilmiştir.

Bizim Toptan (BIZIM, Sınırlı Pozitif): Şirketin 2019 yılı 3. çeyrek net dönem karı 9mn TL’lik piyasa beklentisinin biraz üzerinde 11,3mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde Şirket 9mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri 3Ç2019’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,9 oranında artarak 1.216mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise %21,1 oranında artarak 1.080mn TL’ye yükselmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %20,1 oranında artarak 135,8mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler 2018’nin 3.çeyreğine göre %9,7 oranında artmış ve diğer faaliyetlerden 29,3mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece esas faaliyet karı 22,4mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 19,9mn TL gelir yazılırken, finansman tarafında ise 27,7mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece vergi öncesi net dönem karı 14,5mn TL olmuştur. 3,3mn TL vergi gideri sonrası 3. çeyrek net dönem karı 11,3mn TL olmuştur. 3. çeyrek karıyla birlikte 9 aylık net dönem karı 21,8mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki net dönem karı 14,7mn TL idi.

Gözde Girişim (GOZDE, Pozitif): Şirket 3Ç2019’da 161,5mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Geçen yılın 3. çeyreğinde Şirket, finansman giderlerin önemli etkisiyle 129,1mn TL zarar kaydetmişti. Şirket’in 3Ç2019’daki brüt karı ise geçen yılın aynı dönemine göre 21,7mn TL artarak 22,1mn TL olmuştur. 211,2mn TL’lik diğer faaliyet gelirleri ve 65,4mn TL’lik finansman giderleri ile birlikte net dönem karı 161,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Son olarak, yılın 3. çeyreğindeki dönem karına karşın Şirket’in 2019 yılı ilk 9 ayında 202,3mn TL’ye net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın ilk 9 ayında 1.539mn TL zarar yazılmıştı.

Soda Sanayii (SODA, Nötr): Şirket’in Amerika’daki doğal soda yatırımı ile ilgili olarak; Soda Sanayii’nin %100 iştirak ettiği Sisecam Chemicals USA Inc. şirketinin Amerika’daki kuruluşu ve bu şirketin de Pacific Soda LLC.’ye olan %50 oranında iştirakine ilişkin tüm işlemler tamamlanmıştır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Boeing firmasının 737 Max 8 ve 9 tipi yolcu uçaklarının önceki yıl yaşanan yazılım sorunu nedeniyle uçuşlarına ara vermesi, filosunda bu uçaklardan 24 adet bulunduran Türk Hava Yolları’nı da olumsuz etkiledi. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “2019’da bu yüzden % 7 yerine % 4 büyüyeceğiz, toplamda da 80 milyon yerine 76 milyon yolcu taşıyacağız yani büyüme hedefimizden 4 milyon yolcu kaybetmiş oluyoruz. Fakat bu olumsuzluklara rağmen bu zorlu yılı karla kapayacağız” dedi. İlker Aycı, Amerikan Boeing firmasının 737 Max tipi uçaklarına getirilen uçuş yasağı sonrası THY’nin B ve C planlarını hazırladığını anlattı. Kaynak: NTV

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in (VW) Türkiye’de kurulması planlanan üretim tesisine yönelik alternatif yer arayışı içinde olmadığı bildirildi. Volkswagen’in üretim sözcüsü Leslie Bothge AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’ye kurulması planlanan üretim tesisi beklemede. Aktif olarak alternatif bir yer arayışı içinde de değiliz.” ifadesini kullandı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Reysaş GYO (RYGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket 3Ç2019’da 45,5mn TL net dönem karı (konsolide) açıklamıştır. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 144,9mn TL zarar kaydedilmişti. Şirket’in 3Ç2019’daki brüt karı yıllık %18 oranında artarak 54,5mn TL’ye ulaşırken, net finansman giderleri ise 4,6mn TL olarak gerçekleşmiş ve geçen yılın üçüncü çeyreğine göre 185,6mn TL azalmıştır. Üçüncü çeyrek net dönem karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılı ilk 9 ayındaki net dönem karı ise 27mn TL’ye yükselmiştir. Bir önceki yılın ilk 9 ayında 193,4mn TL net dönem zararı yazılmıştı.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,08 seviyesinden %16,00 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 20,1 milyar TL ile 10 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 10,1 milyar TL ise %15,5 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD’de borsa endekslerinin düşüşle dünü sonlandırması ardından, dün güne %1,80 seviyesinden başlayan, ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, bugün sabah saatlerinde %1,75’lerde dalgalanmakta. Bir yandan bilanço rakamlarını izleyen piyasalar bir yandan da sona ermeyen Brexit belirsizliğini fiyatlamayı sürdürüyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, gerek jeopolitik gelişmelerin izlenmesi gerekse küresel arenada ABD-Çin görüşmelerine dair pozitif açıklamaların etkisiyle dün verim eğrisinin aşağı kaydığını gözlemledik. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 13 baz puanlık düşüşle %14,16 seviyesine gerilerken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 14 baz puanlık düşüşle %14,29 seviyesine geriledi. Dün tahvil piyasasında en yüksek işlem hacimlerinden birine sahip olan Şubat 2026 vadeli kağıdının faizi ise 17 baz puanlık düşüş sergiledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu hafta gerçekleştirdiği toplam 4 ihale ile ekim ayı ihale programını tamamladı. Hazine, düzenlediği devlet tahvili ve hazine bonosu ihalelerinde dün 2,9 milyar TL borçlandı. 12 ay vadeli iskontolu kağıttan piyasadan 1,8 milyar TL kamudan ise 0,5 milyar TL, ortalama %14,18 bileşik seviyesinden; 5 yıl vadeli tüfeli kağıttan ise piyasadan 0,6 milyar TL, ortalama %3,97 bileşik seviyesinden borçlanma gerçekleştirdi. Pazartesi ve salı günkü ihalelerle birlikte Hazine piyasadan hedefinden 0,4 milyar TL fazla satışla 6,2 milyar TL, kamuya ise hedefinden 0,4 milyar TL eksik 1,1 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.