Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (20.09.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Bu akşamki Fed kararı öncesinde piyasalarda temkinli bir hava var. Dün hafif değer kaybeden ABD borsaları bu sabah vadelilerde de yine hafif düşüş kaydediyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,5 civarında geriliyor. Fed’in bu toplantıda faizi sabit bırakması bekleniyor. Diğer yandan, son güçlü gelen veriler ışığında ilave sıkılaştırma mesajının verilmeye devam edileceği riski piyasalardaki temkinli havayı açıklıyor. Bunun dışında petrol fiyatlarındaki yükseliş de endişe yaratmakta. Geçen hafta sonunda bu yıl için faiz artış ihtimalini %40 ile fiyatlayan piyasa bu ihtimali şu anda yaklaşık %44 oranında fiyatlıyor. Yurtiçi tarafta ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in New York’ta yatırımcılarla bir araya geldiği görüşme takip edildi. Şimşek, “Bu görüşmelerimizin Türkiye’ye fon akışında katkısının olacağına inanıyorum” dedi. Fiyatlamalar tarafında ise dün BIST100 endeksinde tepki alımları gözlendi. Neredeyse tüm sektörler artıda kapatırken, BIST100 günü %1,35 oranında yükselişle tamamladı. 77 hisse günü artıda kapatırken, TUPRS ve BIMAS endekse belirgin şekilde puan bazlı en çok katkı yapan hisseler olarak öne çıktı. BIST100’ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Kısa vadeli göstergelerde gözlenen teknik uyumsuzluklarla birlikte endekste tepki alımları açılıştan sonra biraz daha devam edebilir. Ancak, gerek Fed gerekse yarınki TCMB toplantısı öncesinde olası yükselişlerde kalıcılık beklemiyoruz. İkinci seansta endekste bir miktar baskı gözlenebilir.

MAKROEKONOMİ

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından Küresel Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı. Raporda, küresel ekonomide daha sıkı para politikasının etkisinin giderek daha görünür hale geldiği, iş dünyası ve tüketici güveninin gerilediği ve Çin’deki toparlanmanın zayıfladığı belirtilmekte.

  • Küresel ekonomiye ilişkin risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiği belirtilirken, para politikası aktarımının gücü ve hızı ile enflasyonun kalıcılığı konusundaki belirsizliğin temel kaygılar olarak öne çıktığı vurgulanmakta. Özellikle, yüksek faiz oranlarının olumsuz etkilerinin beklenenden daha güçlü olabileceği ve enflasyonun daha fazla kalıcı olmasının, finansal kırılganlıkları ortaya çıkarabilecek ek politika sıkılaştırmasını gerektirebileceği belirtilmekte. Bunun yanında, Çin’de beklenenden daha keskin bir yavaşlamanın, dünya genelinde üretim artışını olumsuz etkileyecek ek önemli risk oluşturduğu ifade edilmekte.
  • Ayrıca küresel çapta manşet enflasyonun gerilediği ancak çekirdek enflasyonun, birçok ekonomide maliyet baskıları ve bazı sektörlerdeki yüksek kar marjları nedeniyle yüksek seyretmeye devam ettiği vurgulanmakta. Bu kapsamda, enflasyonun 2023 ve 2024 yıllarında birçok ülkede merkez bankası hedeflerinin üzerinde kalması öngörülmekte.
  • Buna göre, küresel ekonominin büyüme tahminleri 2023 yılı için %2,7’den %3 seviyesine hafif yükseltilirken, 2024 yılı büyüme tahmini ise %2,9’dan %2,7 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi.
  • ABD ekonomisinin enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımlarına karşın beklenenden daha güçlü gelişme sergilemesiyle büyüme tahminleri 2023 yılı için %1,6’dan %2,2 seviyesine ve 2024 yılı için de %1’den %1,3 seviyesine yükseltildi, bununla birlikte sıkı mali koşulların talep baskılarını hafifletmesiyle yıllık büyümenin bu yıla göre gelecek yıl yavaşlayacağı görülmekte.
  • Talebin düşük seyrettiği Euro Bölgesi’nde ise, yıllık büyüme 2023 yılı için %0,9’dan %0,6’ya ve 2024 yılı için de %1,5’ten %1,1 seviyesine aşağı yönlü revize edildi.  Bununla birlikte, bölgede yüksek enflasyonun reel gelirler üzerindeki olumsuz etkisinin azalmasıyla bu yıla göre 2024 yılında büyümenin yükseleceği tahmin edilmekte. Ayrıca Almanya ekonomisinin büyüme tahmini ise bu yıl için %0 büyümeden %0,2 daralmaya aşağı yönlü revize edilirken, Arjantin (bu yıl %2 daralma tahmin edilmekte) haricinde bu yıl daralma beklenen tek ülke olmakta.
  • Çin’in büyüme tahminleri ise, zayıf iç talep ve emlak piyasalarındaki yapısal stresler nedeniyle 2023 yılı için %5,4’ten %5,1 seviyesine ve 2024 yılı için ise %5,1’den %4,6 seviyesine aşağı yönlü revize edilmiş.
  • Türkiye’ye yönelik büyüme tahminleri ise, 2023 yılı için %3,6’dan %4,3 seviyesine yükseltilirken, 2024 yılı için büyüme tahmini ise %3,7’den %2,6 seviyesine aşağı yönlü revize edildi. Ayrıca Türkiye için yıllık ortalama enflasyon tahminleri 2023 yılı için %44,8’den %52,1 seviyesine yükseltilirken, 2024 yılı için ortalama enflasyon tahmini ise %40,8’den %39,2 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi. Türkiye için gıda ve enerji fiyatları hariç yıllık çekirdek enflasyon tahminleri ise 2023 yılı için %46,3’ten %56,7’ye yükseltilirken, 2024 yılı için ise %41,2’den %40 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi.

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, ağustos ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri izlendi. Aylık bazda konut başlangıçları temmuzda %2 oranında artışın ardından ağustosta %11,3 oranında gerileyerek beklentilerin belirgin şekilde üzerinde düşüş sergilerken, inşaat izinleri ise temmuzda %0,1 oranında sınırlı artışla yataya yakın seyrin ardından ağustosta hafif düşüş beklentilerine karşın %6,9 oranında artış kaydetti.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde manşet TÜFE aylık bazda ağustosta %0,6 artıştan %0,5 artışa aşağı yönlü revize edilmekle birlikte son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda ise %5,3’ten %5,2 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi böylece Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Euro Bölgesi’nde çekirdek TÜFE ise, ağustosta yıllık bazda öncü veriyle uyumlu olarak %5,3 seviyesinde kaydedildi, bununla birlikte mart ayında ulaştığı rekor seviye olan %5,7 seviyesine yakın seyrini sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, TSİ 21’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 21.30’da Fed Başkanı Powell’ın konuşması olacak. Ayrıca Fed’in yeni makroekonomik projeksiyonları da yayınlanacak. Swap piyasasında Fed’in bugünkü toplantısında faizleri sabit tutmasına neredeyse kesin gözle bakılıyor. Bunun yanında, Fed’in karar metninde ve Powell’ın konuşmasında gelecek dönemdeki para politikası ve faiz patikasına yönelik yeni sinyaller dikkatle takip edilecek.

Ayrıca BoE’nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, İngiltere’de ağustos ayı TÜFE verileri TSİ 09’da takip edilecek. İngiltere’de ağustosta aylık bazda manşet TÜFE’nin %0,7 artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %6,8’den %7 seviyesine yükselmesi beklenirken, yıllık bazda çekirdek TÜFE’nin ise %6,9’dan %6,8 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 09’da Almanya’da ağustos ayı ÜFE verisi izlenecek. Ağustosta ÜFE’nin, aylık bazda %0,1 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda ise düşüş hızının %6’dan %12,5 seviyesine gelmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından ağustos ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verisi yayınlanacak. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE’nin temmuz ayında aylık artış hızı %15,62’den %15,34’e hafif yavaşlarken, yıllık ise %39,92’den %60,32 seviyesine belirgin yükselmişti ve böylece Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

ŞİRKET HABERLERİ

Mavi Giyim (MAVI, Pozitif): Mavi Giyim’in 2Ç2023’teki ana ortaklık net dönem karı yıllık %58 oranında artarak 643,7mn TL’ye yükselmiş hem bizim beklentimiz olan 523mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 540mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Satış gelirlerinin beklentimizin üstünde, net finansman giderinin ise beklentimizin altında gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada ana etken olmuştur. Mavi Giyim’in satış gelirleri geçen yılın ikinci çeyreğine göre %99,8 oranında büyüyerek 2Ç2023’te 4.468mn TL’ye (Beklenti: 4.277mn TL) ulaşmıştır. Brüt kar da aynı dönemde %87,5 oranında artış kaydetmiş ve bu çeyrekte 2.329mn TL’ye çıkmıştır. Şirketin faaliyet giderleri ise %91,8 oranında artarak ikinci çeyrekte 1.566mn TL’ye çıkarken, FAVÖK 948,6mn TL gerçekleşmiş (Beklenti: 938mn TL) ve yıllık %73,1 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 3,3 puan düşerek %21,2 olmuştur. Yılın ikinci çeyreğinde 39,8mn TL net finansman gideri (2Ç2022: 66,4mn TL) kaydeden Şirket, 129,7mn TL vergi gideri yazmıştır.

İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in 1Y2023’teki ana ortaklık net dönem karı yıllık bazda %66 oranında artarak 1.156mn TL’ye çıkmıştır.

Öte yandan, üçüncü çeyrekte gerçekleşmiş bazı rakamlar paylaşılmıştır. Buna göre; Türkiye perakende satışları ağustos ayında %81, eylül ayının ilk 14 gününde %91 oranında artış göstermiştir. Türkiye e-ticaret satışları ağustos ayında %120 büyürken, eylül ayının ilk 14 gününde %154 oranında yükseliş kaydetmiştir.

Şirket, 2023 beklentilerinde aşağıdaki gibi yukarı yönlü bazı güncellemeler yapmıştır. Konsolide satış gelirlerinde 2022 yılına göre %75 ± %5 büyüme yerine %80 üstü büyüme; Türkiye’de toplam 5 net mağaza açılışı ve 7 mağazada metrekare genişlemesi yerine 8 mağaza açılışı ve 7 mağazada metrekare genişlemesi; TFRS16 hariç %18 ±%0,5, TFRS16 dahil %22 ±%0,5 FAVÖK marjı yerine TFRS16 hariç %19 ±%0,5, TFRS16 dahil %22,5 ±%0,5 FAVÖK marjı; TFRS16 hariç net nakit pozisyonunun devam etmesi; Konsolide satışların %3’ü kadar yatırım harcaması beklenmektedir.

Girişim Elektrik (GESAN, Nötr): Şirket, yurtiçinde yerleşik bir firmadan ‘Muhtelif özellikte ve miktarda AC/DC kablo’ alımı konusunda sipariş almıştır. Siparişin toplam bedeli 1,05mn USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile siparişin toplam bedeli 28,2mn TL)

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yarımca Tesisleri’nde bulunan TSP (Triple Süperfosfat) gübre üretim tesisinde teknolojinin eski olması ve çevreye duyarlılık politikası doğrultusunda TSP üretimine son verilmesine, bu üretim tesisinin son dönemde pazar payı büyüyen, çevre ve tüketiciler açısından da daha faydalı ve verimli olduğu değerlendirilen yavaş salınımlı gübreleri (Slowfert) üretecek şekilde dönüştürülmesine karar vermiştir.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Pay geri alım programı kapsamında, borsadan geri alınan ve sahip olunan Şirket sermayesinin %2,9689’unu temsil eden 60,6mn TL nominal değerli payların tamamı 19.09.2023 tarihinde pay başına 52,46 TL fiyatla Borsa İstanbul’da blok satış yöntemiyle kurumsal yatırımcılara Şirket tarafından satılmıştır. Gerçekleştirilen satış sonrasında 19.09.2023 tarihi itibarıyla Şirket tarafından sahip olunan geri alınan pay bulunmamaktadır. Diğer yandan, Şirketin anılan yönetim kurulu kararları ile başlatılan pay geri alım programı halen yürürlüktedir.

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirketin bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama A.Ş. ile yurtiçinde yerleşik 2 büyük müşterisi arasında anahtar teslimi GES kurulumu işine istinaden KDV hariç toplam 13,3mn USD tutarında 2 sözleşme imzalanmıştır. İki proje de Karaman ilinde eşit büyüklükte ve tutarda gerçekleştirilecek olup, projelere ilişkin ön ödemeler tahsil edilmiştir. SMRTG hisseleri dün %6,2 yükseliş kaydetmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Türk Eximbank, İslam Kalkınma Bankası’na bağlı Uluslararası İslami Ticaret Finansman kuruluşu (ITFC) koordinatörlüğündeki bankalar konsorsiyumundan sendikasyon kredisi aldı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Türk Eximbank, ITFC koordinatörlüğündeki bankalar konsorsiyumundan 1 yıl vadeli 277mn USD tutarında murabaha sendikasyon kaynağı temin etti. İşleme, Körfez bölgesinin önde gelen finansal kuruluşları katıldı. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Birleşim Mühendislik (BRLSM): Şirketin bağlı ortaklığı Solar Santral Enerji A.Ş ile Dünya Göz Hastanesi San. ve Tic.A.Ş. arasında 9.199 kWe/11.797 kWp kapasitesinde anahtar teslimli Güneş Enerjisi Santrali kurulumu için KDV hariç toplam 7,5mn USD bedelle ön anlaşma yapılmıştır.

Escort Teknoloji (ESCOM): Şirket’in kendi patentli teknolojisiyle Buhar Analizör Yönetim Platformu geliştiren dolaylı iştiraki Brenpower A.Ş, Polonya’da yerleşik bir firmayla 5 yıllık sürede 10mn EUR büyüklüğe ulaşması beklenen satış sözleşmesi imzalamıştır. Buhar Analizör Yönetim Platformu, üretim proseslerinde buhar kullanan firmalarda enerji tasarrufu sağlayıp karbon emisyonunu azaltmaktadır. Geliştirdiği ürünleri satış amacıyla İngiltere’de şirketleşen Brenpower, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi stratejik pazarlara açılmak üzere halen çalışmalarını sürdürmektedir.

Good-Year (GOODY): Yönetim Kurulu’nun 19 Eylül 2023 tarihli kararıyla Adapazarı fabrikası için mevcut 6 gün kesintisiz çalışma programından 7 gün çalışma programına 5 Kasım 2023 tarihi itibarıyla geçilmesine karar verilmiştir.

Maçkolik İnternet Hizmetleri (MACKO) hakkında Rekabet Kurulu soruşturma açılmasına ve geçici tedbir uygulanmasına karar verdi. (Kaynak: Bloomberght)

Mercan Kimya (MERCN): Şirket’in iştiraki, Theca Ambalaj San. ve Tic. A.Ş. yeni üretim tesisine taşınma işlemini tamamlanmıştır. Denizli’de kiralanan 5700m2 alana sahip üretim alanı ile tesis sadece endüstriyel viyol üretimine odaklı olacaktır. Şirket’in 2023 yılsonuna kadar mevcut kapasitesini 4 üretim hattından 10 üretim hattına çıkarmayı planladığı açıklanmıştır.

Söke Değirmencilik (SOKE): Konya/Ilgın’da 104.857 m2 alana ait tarlanın satın alındığı ve GES’in 8.000 kW gücünde olacağı paylaşılmıştı. Yine aynı bölgede 8.000 kW’ye ilave olarak 3.000 kW gücünde çağrı mektubu başvurusu yapılmış olup toplamda 11.000 kW gücünde çağrı mektubu görevli dağıtım şirketinden alınmıştır. GES ile sağlanması planlanan enerji üretimi, 2022 yılında gerçekleşmiş olan enerji tüketiminin yaklaşık olarak %93’ünü karşılayacağı hesaplanmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %25,80’den %25,82 seviyesine yükseldi. TCMB dün 1 milyar TL’lik (%25’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 174,1 milyar TL (%26,50’den, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 143 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 80 baz puana yaklaşan düşüşler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi