Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (12.07.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Risk iştahındaki iyimserlik dün ABD’den beklentilerden daha iyi gelen enflasyon verisi ve Trump’ın ticaret gelişmeleri ile ilgili açıklamalarına karşın devam ediyor. Trump, Çin’in söz verilmesine rağmen ABD’den tarım ürünlerini satın almadığını söyledi. Her ne kadar bu açıklama ticaret gerilimini tekrar gündeme getirse de, piyasayı domine edecek bir gelişme değil. Diğer yandan, dün iyi gelen enflasyon verisine karşın Fed’in faiz indirim döngüsünde olması nedeniyle piyasalar bozulmadı. Sonuç olarak, bu sabah artıda seyreden ABD vadelileri günün geri kalanında borsa endekslerinde iyimserliğin devam edebileceğini gösteriyor. Asya’da ise dalgalı bir seyir gözlense de artılar daha fazla. Bu kapsamda, Gelişmekte Olan Ülke para birimleriyle birlikte TL’deki kısmi baskıya karşın, BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün, banka hisselerinden sanayi hisselerine geçiş yaşandığını gözlemledik. Bankalara göre geride kalan sanayi hisseleri, bugün de bankalardan daha iyi bir performans sergileyebilir. Bu bağlamda da, yurtiçinde bugün TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin sanayi üretim verisi de yakından izlenecektir.

MAKROEKONOMİ

Bu hafta Fed Başkanı Powell’ın güvercin açıklamalarıyla daha büyük ölçekli faiz indirimi beklentilerinin canlanmasına karşın, dün ABD’de TÜFE’nin beklentilerden güçlü açıklanması faiz indirim beklentilerini bir miktar törpüledi ve faiz indirimi fiyatlamasında hafif azalış görüldü. Powell, dün Senato Bankacılık Komitesi’ne yaptığı sunumunda, Fed’in para politikasını gevşetmek için alanı olduğunu belirti. ABD’de çekirdek TÜFE dün aylık %0,3 artışla 1,5 yılın en yüksek artışını gösterdi. Yıllık çekirdek TÜFE’de haziran ayında %2 seviyesinden %2,1’e yükseldi. ECB’nin haziran ayındaki toplantısına ilişkin tutanaklarında ise ECB yönetim kurulunun, artan belirsizlik ortamında Euro Bölgesi ekonomisine daha fazla teşvik sağlamaya hazır olduğu görüldü.

Bugün yurtiçinde mayıs ayına ait sanayi üretim verisi ile yurtdışında TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mayıs ayına ait sanayi üretimi ve TSİ 15.30’da haziran ayına ait ABD ÜFE verilerini takip edeceğiz. Dün ABD TÜFE’nin beklentileri aşması ardından ABD ÜFE tarafında da beklentileri aşan bir veri gözlenirse fiyatlamalarda kısmen etkili olabilir ancak genel olarak maliyet enflasyonu tarafından baskının olmadığı gözlenmekte. Yıllık bazda ÜFE, son 1 yıllık dönemde en yüksek seviyeyi geçen yılın temmuz ayında %3,4 artış oranıyla görmesinin ardından kademeli olarak düşüşe geçerek, bu yılın mayıs ayında %1,8 seviyesine kadar geriledi.

TSİ 10’da ayrıca Çin dış ticaret rakamları açıklanacak.  Bugün ayrıca TSİ 17.00’de Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın ve TSİ 00.00’da Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin konuşmaları izlenecek.

Yurtiçi tarafta bugün TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin sanayi üretim verisi açıklanacak.

  • Sanayi üretimi, nisan ayında beklentilerden kötü bir görünüm sergilemişti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık olarak %2 daralma beklentisine karşılık %4 düşüş kaydetmişti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de geçtiğimiz yılın son ayından bu yana ilk kez aylık bazda düşüş kaydederek %1 düşmüştü.
  • Yıllık bazda sanayi üretiminin, mayıs ayında düşüş hızını yavaşlatarak -%2,4 oranında gerilemesi beklenmekte.
  • Mayıs ayında öncü göstergelerde aşağı yönlü bir dönüş görmüştük, ancak haziran ayında bunun tersine döndüğünü görüyoruz. Güven endeksi ve imalat PMI verisinde gözlemlediğimiz toparlanma sonrası haziran ayındaki sanayi üretimde yıllık düşüşün daha ivme kaybettiğini gözlemleyebiliriz.

Dün yurtiçinde cari işlemler dengesini takip ettik. Mayıs ayında cari işlemler dengesi, 151 milyon dolar fazla verdi. Beklenti, 300 milyon dolar fazla vermesiydi. Geçen yıl mayıs ayında 6,2 milyar dolar açık vermişti.

  • Ekonomide dengelenme sürecinin devam etmesiyle birlikte 12 aylık kümülatif cari açık,  8,7 milyar dolardan 2,37 milyar dolara geriledi.
  • Dış ticaret açığındaki daralmanın sürmesi, petrol fiyatlarındaki ılımlı seyir, zayıf seyreden altın ithalatı ve geçtiğimiz seneye %15’in üzerinde artış gösteren turizm gelirleriyle birlikte yıllık cari dengede de fazlaya yönelmiş bulunuyoruz.
  • Geçen sene mayıs ayıyla karşılaştırdığımızda, cari dengede keskin bir iyileşme gözlemliyoruz ve geçen sene kümülatif açık da 58 milyar dolar iken, bu sene mayıs ayında 56 milyar dolarlık iyileşmeyle 2,37 milyar dolardayız. Haziran ayında ise yıllıklandırılmış (12 aylık kümülatif) cari dengede fazla vermeyi bekliyoruz.

Mayıs 2018 döneminde 0,9 milyar dolarlık net yabancı sermaye çıkışına karşın, bu sene mayıs ayında 1,3 milyar dolarlık bir net sermaye girişi görüyoruz. Özellikle diğer yatırım kaynaklı bir giriş ve portföy yatırımı kaynaklı sınırlı çıkış dikkatimizi çekiyor. Şubat ayından bu yana ilk kez rezervlerde artış gözlemliyoruz.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket mülkiyetindeki 2 adet arsa nitelikli taşınmazın açık arttırma ihalesi 11 Temmuz 2019 Perşembe günü gerçekleştirilmiştir. Muhammen Satış Bedeli KDV Dahil 267,9mn TL ( KDV Hariç 227mn TL ) olan 2 adet taşınmazdan, 1 adet taşınmaza ihale sonucu KDV Dahil 90,9mn TL (KDV Hariç 77mn TL )  üzerinden teklif gelmiştir.

Hektaş (HEKTS, Sınırlı Negatif): Şirket son yıllarda yakaladığı büyüme ivmesi; satış hasılatı, faaliyet karı ve net karı önemli ölçüde artırırken, net işletme sermayesi ihtiyacı da artmıştır. Şirket, bu kapsamda  büyüme sürecinin sürdürebilir bir şekilde devam edebilmesi için bedelli sermaye artırımı yapılarak 2019 yılı içerisinde yaklaşık 150mn TL kaynak sağlanması planlandığını duyurmuştur. Bu amaçla kayıtlı sermaye tavanının 400mnn TL’ye yükseltilmesi için gereken işlemlere başlanmasına karar verilmiştir.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Banka ile Banka – Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) arasında 18. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Ekonomi alanında düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklifte Merkez Bankası düzenlemeleri de yer aldı. Teklifle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının temel görev ve yetkilerinde de değişiklik yapılıyor. Bir para politikası aracı olan zorunlu karşılıkların etkinliğini artırmak üzere, bankaların ve Merkez Bankasınca uygun görülecek diğer mali kuruluşların bilanço içi veya dışı uygun görülen kalemlerinde meydana gelen değişikliklerin, sıkça farklılaşan piyasa koşullarına göre zorunlu karşılığa tabi tutulması mümkün hale getiriliyor. Buna göre Merkez Bankası, zorunlu karşılıkları belirlerken bilanço içi ve dışı unsurları da dikkate alacak. Banka talepleri gerçek zamanlı ve anlık karşılanacak. Bu taleplerin karşılanması için bankaca kurum ve kuruluşların bilgi işlem sistemlerine erişim sistemleri kurulabilecek. Bankalar ve elektronik ödeme araçlarını çıkaran kuruluşlar dahil olmak üzere bankaca uygun görülecek diğer mali kuruluşlar, banka nezdinde açılacak hesaplarda “yükümlülükleri esas alınarak” nakden zorunlu karşılık tesis ederken teklifle, “hesaplarda bilanço içi veya bilanço dışı uygun görülen kalemlerini esas alarak” bunu yapacaklar. Zorunlu karşılığa tabi bilanço içi veya bilanço dışı uygun görülen kalemlerin kapsamı, zorunlu karşılıkların oranı, tesis süresi ve tesis edilen karşılıklara gerektiğinde ödenecek faiz oranı, mevduat veya katılım fonlarından olağanüstü çekilişler ve birleşme, devir, bölünme hallerinde yapılacak işlemler de dahil olmak üzere uygulamaya yönelik her türlü usul ve esas, bankaca belirlenecek. Kaynak: Dünya

Turizm: Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının kurulmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, Türkiye’nin turizm hedeflerine ulaşması amacıyla imkan ve fırsatlarının dünyada tanıtılması, turizm potansiyelinin tüm yönleriyle değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılması, turizm yatırımlarının ülke ekonomisindeki payının ve hizmet kalitesinin artırılması için Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulacak. Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili kuruluşu olacak, tüzel kişiliği haiz ve özel hukuk hükümlerine tabi tutulacak. Yönetim, İcra ve Danışma kullarından oluşacak ajansın karar organı Yönetim Kurulu olacak. Yönetim Kuruluna, Kültür ve Turizm Bakanı başkanlık edecek. Kaynak: Dünya

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %23,88 seviyesinden %23,90 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 76,3 milyar TL ile 69 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı.Geri kalan 7,3 milyar TL ise %23 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, Powell’ın faiz indirim sinyali sonrası dün güne %2,04 seviyesinden başlamıştı. Güçlü açıklanan ABD enflasyon verisinin etkisiyle toparlanarak 10 yıllıkların faizi, bugün %2,12 seviyelerinde seyretmekte.

Kurun 5,70 seviyesinin altında kalıcı olma isteği ve küresel anlamda artan risk iştahının TL varlıkları desteklemesi sonucu dün faizlerde gevşeme gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 29 baz puanlık sınırlı düşüşle %19,00 seviyesine, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 11 baz puanlık sınırlı düşüşle %17,06 seviyesine geriledi.