Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (11.05.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de beklentilere paralel açıklanan TÜFE verisi sonrası piyasalar karışık bir görüntüyle günü tamamladı. Dow Jones %0,1 düşüşle yataya yakın kapatırken, S&P 500 %0,4 yükseliş kaydetti. Nasdaq endeksi ise %1,0 artıda kapattı. Avrupa’da da piyasalar satıcılıydı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,4 geriledi. Son birkaç gündür yükselişte olan ABD tahvillerinin faizleri enflasyon verisi sonrası dün düşüşe geçti. 2 yıllıklarda %3,89, 10 yıllıklarda %3,43 seviyeleri test edildi. Yurtiçi tarafta BİST-100 gün içinde 4.555-4.486 seviyeleri arasında işlem gördü. Endekste kapanış %0,9’luk düşüşle 4.494’den gerçekleşirken, işlem hacmi de 46,5 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’deki 69 hissenin negatif bölgede kapattığı endekste, BIMAS, HEKTS ve THYAO hisselerindeki geri çekilmeler etkili oldu. ISCTR, TCELL ve KCHOL endeksten pozitif ayrıştı. Bugüne bakıldığında hem Amerikan hem de Avrupa vadelileri artıda seyrediyor. Asya’da ise piyasalar satıcılı, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,1 ekside. Makro takvimde bugün yurtiçinde cari denge takip edilecek. Yurtdışında ise İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı TSİ 14’de açıklanıyor olacak. Beklenti bankanın 25 baz puanlık artış ile politika faizini 2008’den bu yana en yüksek seviyesi olan %4,5’e çıkarması yönünde. ABD’de ÜFE (aylık %0,3 yıllık %2,5 artış bekleniyor)ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek diğer veriler arasında.

MAKROEKONOMİ

ABD’de nisan ayı TÜFE verileri takip edildi. Nisan ayında manşet TÜFE’nin aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak %0,1’den %0,4’e hızlanırken, yıllık bazda %5’ten %4,9 seviyesine hafif geriledi ve böylece Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

  • Detaylara bakıldığında, aylık bazda TÜFE’deki hızlanmada, enerji ürünleri fiyatlarının iki aylık düşüşün (şubatta %0,6 düşüş ve martta %3,5 düşüş) ardından nisan ayında yeniden artışa (%0,6 artış) geçmesi etkili oldu. Özellikle, OPEC+ Grubu’nun nisan ayında açıkladığı üretim kesintisine gitme kararının ardından petrol fiyatlarındaki yükselişle ülkede benzin fiyatlarında önemli artış (%3 artış) gözlendi.
  • Bunun yanında, ikinci el taşıt fiyatlarının dokuz aylık düşüşün ardından nisanda aylık bazda %4,4 oranında güçlü artışı enflasyonda aylık bazda hızlanmayı destekledi.
  • Öte yandan, medikal malzeme fiyatlarının artış hızı kısmi yavaşlamakla (%0,6 artıştan %0,5 artışa) birlikte manşet enflasyonun üzerinde seyretti ve enflasyondaki hızlanmada etkili oldu. Ayrıca giyim ürünleri fiyatlarının aylık artış hızının, bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde gerçekleşmekle birlikte manşet enflasyonun altında kaldığı gözlendi.
  • Buna karşın, gıda fiyatlarının yatay seyrini ikinci aya taşıması (%0 artış) ve yeni taşıt fiyatlarının düşüşe geçmesi (%0,4 artıştan %0,2 düşüşe) enflasyondaki artışı sınırlandırdı.
  • Diğer yandan, nisanda hizmet fiyatlarının aylık artış hızının bir önceki aya benzer şekilde artış (%0,4 artış) sergilemekle birlikte aylık manşet enflasyonla uyumlu seviyeye gerilemesi hizmet fiyatlarındaki katılığın azaldığına işaret etti .
  • Hizmet fiyatlarına bakıldığında, kira artış hızı (%0,6 artıştan %0,4 artışa) yavaşlayarak aylık manşet enflasyonla uyumlu seviyeye gerilerken, sağlık hizmetleri fiyatlarının düşüşünü (%0,5 düşüşten %0,1 düşüşe) dördüncü aya taşıması ve ulaşım hizmetleri fiyatlarının ise düşüşe geçmesi (%1,4 artıştan %0,2 düşüş) enflasyondaki artışı sınırlandırdı.
  • Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE’nin ise, aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak bir önceki aya benzer şekilde %0,4 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda da beklentilerle uyumlu olarak %5,6’dan %5,5 seviyesine hafif geriledi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından mart ayı sanayi üretimi verisi yayınlandı. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda şubatta 11 ilimizi etkileyen depremlerin olumsuz etkisiyle aylık %5,9 oranında düşüşün ardından mart ayında aylık %5,5 oranında artışla önemli ölçüde toparlanma kaydetti. Böylece sanayi üretimi aylık bazda şubatta geçen yılın temmuz ayından bu yana görülen en sert düşüşün ardından martta geçen geçen yılın şubat ayından bu yana en güçlü artışı sergiledi.  Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık olarak şubatta %8,2 oranında belirgin düşüş ile salgının etkili olduğu dönem olan Mayıs 2020’den bu yana gözlenen en sert düşüşü sergilemesinin ardından martta düşüş hızı %0,1 seviyesine yavaşladı. Bloomberg beklentisi martta yıllık %0,5 artış ve aylık %2,7 artış idi.

  • Martta imalat sanayi kalemi altındaki 24 sektörün 23’ünde aylık artış yaşandı (şubatta 20’sinde aylık düşüş gözlenmişti), özellikle martta diğer ulaşım araçlarının imalatı (gemi, demir yolu lokomotif ile hava taşıtları yapımı vs.), ağaç ürünleri (mobilya hariç), motorlu kara taşıtları, tekstil ürünleri, kok kömürü, ana metal sanayi, fabrikasyon metal ürünler, deri ürünleri, kimyasal ürünler, mobilya imalatı ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması sektörleri artışlara öncülük etti. Buna karşın martta bilgisayar üretimi aylık %7,5 düşüşle daralma kaydeden tek sektör oldu.
  • İhracat görünümü için izlediğimiz ara malı imalatı, sanayi üretimine mart ayında 2,1 puanla en güçlü artış yönünde etki eden kalem oldu. Yatırımların seyrine dair fikir veren sermaye malı imalatı ise sanayi üretimine 1,8 puanla ikinci en yüksek artış yönlü etki eden kalem oldu. Tüketimin seyri konusunda izlenen verilerden dayanıksız tüketim malları imalatı, sanayi üretimine 0,9 puanla ve dayanıklı tüketim malları imalatı, sanayi üretimine 0,4 puanla daha sınırlı artış yönlü etkide bulundu. Bunun yanında, enerji üretimi ise 0,3 puanlık oldukça sınırlı artış yönde etkide bulundu.
  • Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında yüksek teknoloji grubu, iki aylık düşüşün ardından (aralıkta %4,5 düşüş ve ocakta %13,1 düşüş) şubatta %6,7 artışla kısmi toparlanma sergilemişti, martta ise %18,7 artışla toparlanmayı belirgin şekilde hızlandırdığı gözlenmekte, diğer teknoloji alt gruplarında ise aylık bazda üretim daha sınırlı artış (%4,9-%5,9 arasında artış) kaydetti.
  • Şubat ayında sanayi üretiminde, depremlerin olumsuz etkisiyle belirgin düşüşün ardından mart ayında önemli ölçüde toparlanma görülürken, nisan ayına ilişkin öncü göstergeler de toparlanmanın devam ettiğine işaret etmekte. Nisan ayında S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, 50,9’dan 51,5 seviyesine yükselerek imalat sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etti ve böylece büyüme bölgesindeki seyrini dördüncü aya taşıdı. Veri, nisanda faaliyet koşullarındaki güçlenmenin, Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdüğüne işaret etti. Detaylara bakıldığında, nisanda toplam yeni işler, yeni ihracat siparişleri ve üretimdeki artışlar mart ayına göre daha hızlı gerçekleşti ve üretimdeki genişleme son 20 ayın en yüksek oranında kaydedildi. İmalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, nisanda 0,5 puan artışla 53,1 seviyesine yükseldi ve böylece üst üste üçüncü ayda 50 eşik seviyesinin üzerinde seyrederek ihracat pazarlarında talep koşullarının iyileştiğine işaret etti. Reel kesim güven endeksi aylık bazda şubatta depremlerin olumsuz etkileriyle %1 düşüşün ardından martta %1,7 artışla toparlanma kaydetmişti, nisanda ise %1 artışla toparlanmasını yavaşlayarak sürdürdü. Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişleri şubatta %8,7’lik gerilemeyle Nisan 2021’den bu yana en sert düşüşün ardından martta depremlerin sanayi üzerinde devam eden olumsuz etkilerine karşın aylık %4,7 artışla kısmi toparlanmıştı, nisanda da %4,2 artışla toparlanmasını sürdürdü. Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları nisanda aylık %5,2 artışla yükselişini hızlandırarak son dört aydır toparlanmakta ve tarihsel ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmekte. Kredi kartı harcamaları nisan ayında ise artışını sürdürerek özel tüketim harcamalarının güçlü görünümünü koruduğuna işaret etti, özellikle kredi kartı harcamaları 21 Nisan haftasında 133,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşerek rekor seviyeye ulaştı, 28 Nisan haftasında da 125,3 milyar TL seviyesiyle güçlü seyrini sürdürdü.

Ayrıca TÜİK tarafından mart ayı iş gücü istatistikleri yayınlandı. Arındırılmış işsizlik oranı depremlerin olumsuz etkilerinin gözlendiği şubat ayında istihdam edilenlerin sayısındaki azalışın ve işsizlerin sayısındaki artışın etkisiyle 0,2 puanlık kısmi yükselişle %10 seviyesinde gerçekleşmesinin ardından mart ayında %10 seviyesinde yatay seyretti ve böylece düşük çift haneli seviyelerdeki seyrini ikinci aya taşıdı. Arındırılmamış işsizlik oranı ise şubatta 0,4 puanlık kısmi yükselişle %10,7 seviyesine yükselmesinin ardından martta 0,5 puanlık düşüşle %10,2 seviyesine geriledi.

  • Arındırılmış verilere göre şubatta istihdamda 361 bin kişilik azalışın ardından martta 37 bin kişilik sınırlı artış görülürken, işsiz sayısı ise şubatta 68 bin kişilik artışın ardından martta 4 bin kişilik oldukça sınırlı artış kaydetti. İş gücüne katılım oranı martta %53,6 seviyesinde ve istihdam oranı ise %48,2 seviyesinde yatay seyretti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden nisan ayı ÜFE verisi TSİ 15.30’da takip edilecek. Mart ayı manşet ÜFE, aylık bazda %0 artışla yatay seyretme beklentilerine karşın sürpriz bir şekilde %0,5 düşüş kaydetmişti ve söz konusu aylık düşüş, Nisan 2020’den bu yanaki en sert düşüş olmuştu, yıllık bazda ise %4,9’dan %2,7 seviyesine gerilemişti ve böylece yıllık bazda Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, beklentiler ise %3 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Bunun yanında, gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise mart ayında aylık bazda %0,2 artış beklentilerine karşın sürpriz bir şekilde %0,1 düşüş sergilemişti ve söz konusu düşüş, Nisan 2020’den bu yana gözlenen ilk düşüş olmuştu, yıllık bazda da %4,8’den son iki yılın en düşük seviyesi olan %3,4’e gerilemişti. Manşet ÜFE’nin martta aylık %0,5 düşüşünün ardından nisanda aylık %0,3 artış sergilemesi ve yıllık bazda %2,7’den %2,4 seviyesine yavaşlaması ve çekirdek ÜFE’nin ise aylık bazda martta %0,1 düşüşün ardından nisanda aylık %0,2 artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %3,4’ten %3,3 seviyesine hafif yavaşlaması bekleniyor.

Diğer yandan, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 6 Mayıs haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 229 bin kişi seviyesinden 242 bin kişi seviyesine beklentilerin hafif üzerinde yükselerek son 6 haftanın en yüksek artışını kaydetmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.

Ayrıca TSİ 17.15’te Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller’ın, TSİ 15’te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel’in ve TSİ 20.30’da ECB Başkan Yardımcısı Guindos’un konuşmaları, Fed’in ve ECB’nin para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı TSİ 14’te takip edilecek. BoE, mart ayındaki toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puanlık artışla %4,25 seviyesine yükselterek faiz artış hızını yavaşlatmıştı, bununla birlikte politika faiz oranını 2008 yılından bu yana en yüksek seviyelerde sürdürmüştü. Bunun yanında Banka, enflasyonda daha kalıcı baskılara yönelik kanıt olması durumunda daha fazla sıkılaştırmanın gerekli olabileceğine işaret etmişti. Piyasa beklentisi ise, Banka’nın, TÜFE’nin beklentilerin üzerinde seyretmesi ve ücretlerdeki beklenmedik artışların etkisiyle bugünkü toplantısında politika faiz oranını 25 baz puan yükselterek %4,50 seviyesine çıkarması yönünde.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından mart ayı cari işlemler dengesi verisi yayınlanacak. Şubat ayında net hizmet gelirlerindeki düşüş ve birincil gelir dengesi açığının kısmi artışına karşın dış ticaret açığının gerilemesi ve ikincil gelir dengesinin kısmi fazla vermesinin etkisiyle ocak ayına göre aylık cari açık 10 milyar USD’den 8,78 USD’ye gerilemekle birlikle piyasa beklentisi olan 8,45 milyar USD’nin hafif üzerinde gerçekleşmişti (2022 yılında aylık cari açık ortalama 4,1 milyar USD seviyesindeydi). Altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi ise şubat ayında 0,8 milyar USD fazla vermişti, söz konusu fazla son dört ayın en düşük fazlası olmuştu, ocak ayında ise 2,4 milyar USD fazla vermişti. Ayrıca şubat ayındaki altın ve enerji hariç fazla 2022 yılının aynı dönemindeki 2 milyar USD fazlanın da altında gerçekleşmişti. Şubat ayında 12 aylık kümülatif cari açık 51,9 milyar USD’den 55,3 milyar USD’ye çıkarak cari açık/GSYH oranını %5,7 seviyesinden %6,1 seviyesine getirmişti (GSYH olarak 2022 yılı 4. çeyrek gerçekleşme baz alındı). Enerji ve altın hariç 12 aylık kümülatif fazla ise ocak ayındaki 51,5 milyar USD’den 50,3 milyar USD’ye gerilemişti, bunun yanında 2022 yılının aynı dönemindeki 38,3 milyar USD’nin belirgin üzerinde kalmayı sürdürmüştü. 12 aylık kümülatif bazda enerji ithalatı, 95,5 milyar USD ile aralık ve ocak aylarındaki rekor seviye olan 96,5 milyar USD’ye yakın seyrederken, parasal olmayan altın ithalatı da 24,8 milyar USD’den 28,3 milyar USD’ye yükselmişti. TÜİK verilerine göre mart ayında aylık bazda ihracatın %26,8 oranında güçlü artışla aylık rekor seviyede gerçekleşmesi ve ithalatın ise %4 oranında sınırlı artış sergilemesiyle dış ticaret açığı aylık %31 düşüşle 12,1 milyar USD’den 8,3 milyar USD’ye gerilemişti. Martta altın ithalatı aylık %59,1 oranında sert düşüş kaydederek 1,6 milyar USD seviyesinde gerçekleşmişti. Enerji ithalatı ise martta aylık %13,3 oranında düşüşle 5,8 milyar USD seviyesine gerilemişti.  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, mart ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda %24,9 artışla 2,34 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece yedi aydır devam eden gerilemeyi sonlandırmıştı. Bununla birlikte bu yılın mart ayındaki veri tarihsel olarak en iyi mart ayına işaret etmişti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısının martta yıllık bazda artış hızı ise %21,3’ten %12,3’e yavaşlamıştı. Bloomberg Anketi’ne göre mart ayında cari açığın aylık bazda 5,30 milyar USD seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bu seviyelerde gerçekleşebilecek cari açıkla ise 12 aylık kümülatif cari açık 55,3 milyar USD seviyesinden 55,1 milyar USD’ye hafif gerileyecek, GSYH oranı da 4. çeyrek verisini baz aldığımızda %6,1 seviyesinde yatay seyredecek.

Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Bagfaş (BAGFS, Sınırlı Negatif): Bagfaş’ın 1Ç2023’deki ana ortaklık net dönem zararı 159,6mn TL olarak açıklanmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 140,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri yılın birinci çeyreğinde 887,9mn TL gerçekleşerek yıllık %11 oranında büyüme kaydederken, satışların maliyeti de aynı dönemler itibarıyla %91,2 görece çok daha yüksek oranda artarak 932,5mn TL olmuştur. Böylece 44,5mn TL brüt zarar kaydedilmiştir. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %99 oranında artarak 35,9mn TL’ye çıkarken, diğer faaliyetlerden net 9mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece 1Ç2023’de 89,4mn TL faaliyet zararı gerçekleşmiştir. Şirket bu çeyrekte finansman tarafında 58,7mn TL gider kaydederken, son olarak 11,5mn TL’lik vergi gideri sonrası 1Ç2023’de 159,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı gerçekleşmiştir.

Biotrend Enerji (BIOEN, Sınırlı Pozitif): Biotrend Enerji’nin 1Ç2023 ana ortaklık net dönem karı 65,9mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket bir önceki yılın aynı çeyreğinde 10,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Satış gelirleri geçen yılın aynı çeyreğine göre %44,5 oranında artarak 341,6mn TL olurken, brüt kar da %4,9 oranında yükselerek 1Ç2023’de 71,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in operasyonel giderleri bu dönemde 29,6mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 9,4mn TL gelir kaydeden Şirket’in faaliyet karı 51,3mn TL olarak kaydedilmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü birinci çeyrekte 74,9mn TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı 9,3 puan azalarak %21,9 olmuştur. Bu dönemde Şirket, öz kaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından 23,6mn TL (1Ç2022’de 2,8mn TL) kar elde ederken, yatırım faaliyetlerinden 1,3mn TL gider oluşmuştur. Finansman tarafında ise 1,8mn TL net finansman geliri kaydeden Şirket, 9,6mn TL’lik vergi gideri sonrasında 65,9mn TL net dönem karı kaydetmiştir.

Çelebi Hava Servisi (CLEBI, Nötr): Çelebi Hava 2023 yılının 1. çeyreğinde 114mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 129mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %59,5 oranında artarak 1.746mn TL’ye çıkan Şirket’in brüt karı ise %17,8 artışla 404mn TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler 206mn TL olurken, diğer faaliyetlerden net 5mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece 1. çeyrekte 194mn TL net faaliyet karı oluşmuştur. 1Ç2022’deki faaliyet karı 202mn TL idi. İlgili dönemin FAVÖK’ü %4,5 oranında artarak 313mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı %17,9 olmuştur. Finansman tarafında 18mn TL net gelir kaydedilmiştir. 72mn TL’lik vergi gideri sonrası net dönem karı 139mn TL olurken, azınlık payı düşüldükten sonra 114mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmiştir.

Global Yatırım Holding (GLYHO, Pozitif): Global Yatırım Holding’in 1Ç2023’deki ana ortaklık net dönem karı 236,8mn TL olarak açıklanmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 76,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri yılın birinci çeyreğinde 1.882mn TL gerçekleşirken geçtiğimiz yılın aynı döneminde 997,9mn TL satış geliri elde edilmişti. Satışların maliyeti de 1.482mn TL olmuştur. Şirket finans sektörü faaliyetlerinden elde ettiği 169,8mn TL kar ile birlikte brüt karı %176,4 oranında artarak 570mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in operasyonel giderleri %75,4’lük artışla 378,8mn TL’ye çıkarken, diğer faaliyetlerden net 72mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece 1Ç2023’de 119,1mn TL faaliyet karı gerçekleşmiştir. 1Ç2022’de 36,9mn TL net faaliyet zararı kaydedilmişti. 1Ç2023’te yatırım faaliyetlerinden 381,9mn TL (1Ç2022’de 150,2mn TL gelir) gelir kaydedilmiştir. Şirket bu çeyrekte finansman tarafında 209,5mn TL gider kaydederken, son olarak 50,5mn TL’lik vergi gideri sonrası 1Ç2023’de 236,8mn TL ana ortaklık net dönem karı gerçekleşmiştir.

Halkbank (HALKB, Nötr): Halkbank’ın 2023 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı çeyreksel bazda %27,2 oranında azalarak 4.256mn TL’ye gerilemiştir. Bizim beklentimiz 4.198mn TL iken, piyasa beklentisi 4.113mn TL idi. Banka’nın yıllık olarak karı ise düşük baz etkisiyle %110 oranında artış göstermiştir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2023’te ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %210 oranında artarak 134mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri 1Ç2023’te %158,5 oranında artarak 551mn TL’ye ulaşırken, satışların maliyetindeki artış ise %223,3 olarak gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %29,6 oranında azalarak 38,5mn TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %103,1 oranında artarken, faaliyet karı da %82,7 oranında azalarak 14,2mn TL’ye gerilemiştir. Diğer taraftan şirketin yatırım faaliyetlerinden net gelirleri 1Ç2022’deki 11mn TL’den 1Ç2023’de 59,6mn TL’ye yükselmiştir. Buna ilaveten 3,4mn TL’lik finansman geliri ve 66,8mn TL’lik vergi geliri (1Ç2022’de 10,7mn TL vergi gideri) kaydedilmiştir. Böylece ana ortaklık net dönem karı 134mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Odaş Elektrik (ODAS, Sınırlı Negatif): Şirket 1Ç2023’de geçen yılın aynı dönemine göre %17,2 oranında azalışla 320,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’te bir önceki yılın aynı dönemine göre %51,9 oranında artarak 1.627mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan satışların maliyeti ise %134,4 oranında görece yüksek artış kaydetmiştir. Böylece brüt kar %31,6 oranında düşerek 364,3mn TL’ye gerilerken, brüt kar marjı da 27,3 puan azalarak %22,4 olmuştur. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemler itibariyle %167 oranında artmış ve 55,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer faaliyetlerden 2,5mn TL gider kaydedilirken, faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %39 oranında azalarak 306mn TL’ye gerilemiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de 1Ç2022’de %33,2 oranında düşerek 377mn TL olmuştur. Bu dönemde Şirket, yatırım faaliyetlerinden 18,8mn TL gelir kaydederken, finansman tarafında da 63mn TL gelir oluşmuştur. Son olarak 69mn TL’lik vergi geliri ve 135,9mn TL’lik azınlık payı düşüldükten sonra ana ortaklık net dönem karı 320,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Oyak Çimento (OYAKC, Pozitif): Oyak Çimento’nun 1Ç2023’teki ana ortaklık net dönem karı 1.017mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı dönemindeki kar 222,4mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’te 3.992mn TL gerçekleşerek yıllık %141 oranında büyüme kaydederken, brüt kar %308 oranında artarak 1.407mn TL’ye çıkmıştır. Diğer yandan, faaliyet giderleri 2023 yılının ilk çeyreğinde 175,2mn TL gerçekleşerek yıllık %76,8 oranında artış kaydederken, FAVÖK %337 oranında artışla 1.301mn TL’ye çıkmıştır. FAVÖK marjı ise %32,6 olarak (1Ç2022: %18) gerçekleşmiştir. Öte yandan Şirket, bu çeyrekte 52,8mn TL net finansman geliri yazarken, yatırım faaliyetlerinden 32,8mn TL gider kaydetmiştir.

Pegasus (PGSUS, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2023’deki net dönem zararı 598mn TL (22mn EUR) olmuştur. Piyasa beklentisi Şirket’in 1. çeyrekte 408mn TL net dönem zararı açıklaması yönündeydi. 1Ç2022’deki net dönem zararı 970mn TL (40mn EUR) idi. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’de 1Ç2022’ye göre %116 artarak 8.793mn TL’ye (442mn EUR) (Piyasa Beklentisi: 8.881mn TL) yükselirken, brüt kar 243mn TL olmuştur. Operasyonel giderler %77,6 artışla 514mn TL olurken, diğer faaliyet giderleri net 2,5 mn TL’yi göstermiştir. Böylece, 1Ç2023’deki faaliyet zararı 273,8mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç2022’deki faaliyet zararı 668,9mn TL idi. İlgili dönemin FAVÖK’ü 1.204mn TL (Piyasa Beklentisi: 1.286mn TL) seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç2022’de FAVÖK 342mn TL idi. FAVÖK marjı %13,7 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 148mn TL net gelir yazılırken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 10mn TL gelir kaydedilmiştir. Diğer taraftan, Şirket 1. çeyrekte 492mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Pegasus 2022’nin aynı döneminde 611mn TL net finansman gideri kaydetmişti. 10mn TL’lik net vergi geliri sonrasında net dönem zararı 598mn TL olmuştur.

2023 yılıyla ilgili olarak, arz edilen kapasitenin 2023’ye göre %20 artacağı öngörüsü korunmuştur. 2023’de toplamında 2022’ye göre dış hat doluluk oranında 1-2 puan, toplam yan gelir/misafir’de yüksek tek haneli artış öngörülmektedir. 2023 yılsonunda filo büyüklüğünün 103 uçak (1Ç2023: 99) olması öngörülmektedir.

Vestel Elektronik (VESTL, Sınırlı Negatif): Şirket 1Ç2023’de 64mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Piyasa beklentisi 54mn TL net kar idi. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 472mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %44,1 oranında artarak 16.915mn TL’ye yükselirken (Piyasa beklentisi: 16.490mn TL), brüt kar %29,1 oranında artarak 3.599mn TL’yi göstermiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %73,2 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 510mn TL net gider kaydedilmiştir. Böylece 266mn TL’lik faaliyet karı oluşmuştur. Şirket’in FAVÖK’ü ise aynı dönemde %22,6 oranında azalarak 1.154mn TL’ye gerilerken (Piyasa beklentisi: 1.006mn TL), FAVÖK marjı 1Ç2022’deki %12,7’den 1Ç2023’de %6,8’e gerilemiştir. Şirketin iştirak zararları da 72mn TL olmuştur. Finansman tarafında net 363mn TL gider kaydedilirken, 201mn TL’lik vergi geliriyle birlikte Şirket’in ana ortaklık net dönem zararı 64mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Ziraat GYO (ZRGYO, Nötr): Ziraat GYO’nun 1Ç2023’teki (konsolide) net dönem karı 37mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 1Ç2022’de 120,7mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri bu yılın ilk çeyreğinde yıllık %54,5 oranında düşüş kaydederek 87,4mn TL’ye inmiştir. Bu düşüşte gayrimenkul satış gelirlerinin geçen yılın ilk çeyreğindeki 164,7mn TL’den bu çeyrekte 23mn TL’ye gerilemesi etkili olmuştur. Öte yandan, toplam kira geliri (yurtdışı ve yurtiçi) 47,1mn TL gerçekleşerek yıllık %92 oranında büyüme kaydetmiştir. Şirket’in brüt kar ise aynı dönemde %43 oranında azalmış ve 55,1mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise %63,1 olmuştur. (1Ç2022: %50,4) Son olarak, bu çeyrekte 9,6mn TL net finansman geliri yazılmıştır.

Aksigorta (AKGRT, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2023 Nisan ayındaki genel toplam prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre %88 oranında artarak 1.788mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %98 artarak 1.301mn TL olmuştur. Nisan ayı prim üretimi ile beraber Şirket’in Ocak – Nisan dönemi genel toplam prim üretimi yıllık %103 oranında artarak 6.960mn TL’ye yükselmiştir.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Şirket’in, Yönetim Kurulu kararları ile açıklanan geri alım programları kapsamında geri alınan paylarından 17mn lot, 10/05/2023 tarihinde Borsa Istanbul’da blok satış yöntemiyle, 35,00 TL/hisse fiyattan Efes Holding A.Ş.’ye satılmıştır. Bu işlem sonucunda Efes Holding A.Ş.’nin Şirket sermayesindeki payı %6,09’dan %6,65’e yükselmiştir. Efes Holding A.Ş.’ye satışı gerçekleştirilen hisselerin transferi sonucunda Şişecam’ın geri alınan payları toplamı 59.291.573’ten 42.291.573’e gerilemiş olup, bu payların Şirket sermayesi içindeki payı ise %1,94’ten %1,38’e düşmüştür.

SEKTÖR HABERLERİ

Turizm: Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Antalya turizminde Almanya pazarının en iyi yıl olarak nitelendirilen 2019’un rakamlarının üzerine çıktığını söyledi. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

İndeks Bilgisayar (INDES): İndeks Bilgisayar’ın 1Ç2023’deki ana ortaklık net dönem karı 130,4mn TL olarak açıklanmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 103,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri yılın birinci çeyreğinde 8.405mn TL gerçekleşirken geçtiğimiz yılın aynı döneminde 5.168mn TL satış geliri elde edilmişti. Satışların maliyeti de 7.996mn TL olmuştur. Böylece brüt kar %86,4 oranında artarak 410,1mn TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemde Şirket’in operasyonel giderleri %117,9’luk artışla 109,1mn TL’ye çıkarken, diğer faaliyetlerden net 21,5mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %56,6 oranında artışla 1Ç2023’de 279,5mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket’in FAVÖK’ü de aynı dönemde %76 oranında artarak 307,8mn TL’ye yükselmiştir. Şirket bu çeyrekte finansman tarafında 112,1mn TL gider kaydederken, son olarak 39mn TL’lik vergi gideri sonrası 1Ç2023’de 130,4mn TL ana ortaklık net dönem karı gerçekleşmiştir.

Kervan Gıda (KRVGD): Şirket’in 1Ç2023’deki ana ortaklık net dönem karı 60mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı çeyreğinde 64mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklanmıştı. Kervan Gıda’nın satış gelirleri 1Ç2023’de 1.499mn TL seviyesinde gerçekleşerek geçen yılın 1. çeyreğine göre %50,2 oranında büyüme kaydederken, brüt kar 420mn TL ile yıllık %55,7 oranında artmıştır. Operasyonel giderler 1Ç2023’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %54,7 artmış ve 249mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 15mn TL net gelir elde edilmiştir. Böylece faaliyet karı 186mn TL olmuştur (1Ç2022’de 145mn TL faaliyet karı kaydedilmişti). 1Ç2023 FAVÖK’ü %49,8 artışla 209mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise değişmemiş ve %14,0 olmuştur. Finansman tarafında ise 79mn TL net gider kaydedilmiştir. 50mn TL görece yüksek vergi gideri (1Ç2022’de 9,7mn TL) sonrası şirketin 1. çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 60mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Yataş Yatak (YATAS): Yataş’ın 1Ç2023’deki ana ortaklık net dönem karı 105,2mn TL olarak açıklanmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 86,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri yılın birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %80,3 oranında artarak 2.043mn TL’ye yükselmiştir. Satışların maliyeti ise %77,4 oranında artarak 1.380mn TL olmuştur. Böylece brüt kar %86,8 oranında artarak 662,9mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %95 oranında artarak 449,5mn TL’ye çıkarken, diğer faaliyetlerden net 15,3mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 1Ç2023’de %46,6 oranında artarak 198,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de %74,6 oranında artışla 258,6mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket bu çeyrekte finansman tarafında 67,7mn TL gider kaydederken, 25,8mn TL’lik vergi gideri sonrası 1Ç2023’de 105,2mn TL ana ortaklık net dönem karı gerçekleşmiştir.

Alkim Kağıt (ALKA): Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları Müdürlüğünün 8.000 ton 120 cm x80 gr/m2 1. Hamur Bobin Kağıt ihalesi şirket uhdesinde kalmıştır. İhale bedeli 183,2mn TL’dir.

Işıklar Enerji ve Yapı Holding (IEYHO): Şirketin bağlı ortaklığı Işıklar Holding’in sahibi olduğu B grubu 19,1mn TL nominal değerli 1.905mn adet Işıklar Holding payının tamamının 29mn TL bedelle satın alınmasına karar vermiştir.

Orge Enerji (ORGE): Şirket’in, İstanbul ilinde inşası devam etmekte olan Pendik-Fevzi Çakmak Metro Projesi’nin Elektrik İşleri’nin yapımına yönelik olarak verdiği 9,6mn EUR + KDV ve 54,7mn TL + KDV tutarındaki teklifin kabul edildiği ve ihalenin Şirket tarafından kazanıldığı açıklanmıştır. İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlandığı ve işin 20 ayda bitirilmesinin planlandığı paylaşılmıştır.

Sun Tekstil (SUNTK): Şirketin bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil, kapasite artışına yönelik hedeflerini gerçekleştirebilmek, özellikle yurt dışı müşterilerin teknik tekstil ürünlerinde artan taleplerini karşılayabilmek ve ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla, orta/uzun vadeli stratejik yatırım planları doğrultusunda, 6. Bölge yatırım teşvik kapsamında değerlendirilerek vergi indirimleri sağlayacak yeni kurulmakta olan Afyonkarahisar Merkez 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 100.000m2 arsa üzerinde sanayi tesisi kurmak amacıyla toplam yaklaşık tahsis bedeli 40mn TL tutarındaki arazi ön tahsis sözleşmesi 10.05.2023 tarihinde imzalamış olup, Ekoten Tekstil’in ek istihdam sağlanması, ciro ve karlılığın artırılması hedeflenmektedir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,50’den %8,99 seviyesine yükseldi. TCMB dün 109,8 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 171,2 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 350,7 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 130 baz puana yaklaşan yükselişler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi