Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (11.02.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Dün artıda kapatan ABD borsalarının ardından bu sabah Asya’da da borsa endeksleri genel olarak pozitif bölgede seyrediyorlar. ABD ve Avrupa vadelilerinde de alıcılı bir görüntü var. Koronavirüs salgınından ölenlerin sayısı bini geçse de, yeni vaka sayısındaki artış hızının kısmi yavaşlama gösterdiğine yönelik haber akışı piyasalara bir miktar moral verdiği söylenebilir. Salgının ekonomik etkisinin bir şekilde telafi edilebileceği spekülasyonları da diğer taraftan devam ediyor. Risk iştahındaki pozitif görüntüye bağlı olarak BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Suriye kaynaklı gelişmelerle birlikte dün sert düşüş kaydeden endekste gün içerisinde oynaklık devam edebilir.

MAKROEKONOMİ

ABD’de borsa endekslerinin Powell öncesi rekor seviyeye yükselmesi ardından Asya borsaları bugün alıcılı bir görünüm sergiliyor. Japonya piyasaları ise bugün kapalı. Petrol fiyatları, toparlanarak %1,3 artıda 54 dolar seviyesinde, altın %0,2 civarında düşüşte bulunuyor. Yatırımcılar bir yandan salgının etkisini anlamaya çalışırken, bir yandan Alibaba gibi şirketlerin bilanço rakamlarını bekliyor. Salgın nedeniyle can kaybı 1017, salgından etkilenenlerin sayısı da 42 bin 638’e yükseldi. Yurtiçinde ise jeopolitik odaklı haber akışı izleniyor. BIST-100 endeksi, dün %2’nin üzerinde satışla karşılaşırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bugün kira sertifikası ihracı izlenecek.

Bugünün odak noktası TSİ 18’de Fed Başkanı Jerome Powell’ın Yarıyıl Para Politikası Raporunu Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne sunması olacak. Powell’ın ekonomi ve genel görünüm hakkındaki görüşleri ve “Önemli değişiklik” ifadesine koronavirüsün girip girmediği yönünde ipucu aranacak. ECB Başkanı Christine Lagarde’ın TSİ 17’de Strasburg’daki Avrupa Parlamentosu’nda konuşması bulunmakta. Bugün TSİ 12.30’da İngiltere’de geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verisi ve aralık ayına ilişkin sanayi üretim verisi izlenecek. ABD tarafında ise, TSİ 18’de aralık ayına ilişkin JOLTS Açılan İş Sayısı verisi açıklanacak.

  • İngiltere’de sanayi üretimi, kasımda aylık %1,2 düşmüştü. İmalat sanayi ise büyük araba üreticilerinin Brexit sebebiyle operasyonlarını durdurmalarından dolayı aylık %1,7 düşmüştü. Fakat dataların Brexit öncesi belirsizliği yansıtmasından dolayı bu düşüş doğal bir sonuç olarak görülebilir. Johnson’un zaferi sonrası belirsizliklerin azalması ve Brexit’in kısmi çözüme kavuşması datalara olumlu yansıyacaktır. Dolayısıyla datalar son seçimle stabilize olan ekonomik durumu yansıtamayacağından piyasa tarafından çok önemli görülmeyebilir.

Yurtiçinde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, kasım döneminde (ekim, kasım ve aralık aylarını kapsamakta) %13,6’dan %13,2’ye sınırlı gerileyerek son 11 ayın en düşük seviyesine geldi. Tarım dışı istihdam ve tarım istihdamı dengeli arttı ve işsiz sayısındaki düşüş, işsizlik oranlarının sınırlı gerileyişinde belirleyici oldu. Arındırılmamış işsizlik oranı ise %13,4’ten %13,3’e sınırlı geriledi ve haziran döneminden bu yana en düşük seviyeye düştü. 12 aylık ortalama işsizlik oranı ise %13,7 seviyesinde bulunuyor. Genç nüfusta işsizlik oranı %25 seviyesinden %24’e düşerek 4 aydır ki düşüş trendini sürdürdü. Tarım dışı işsizlik oranı %15,7’den %15,4 seviyesine geriledi.

  • Arındırılmış verilere göre incelediğimizde, kasım döneminde toplam istihdamın ekim dönemine göre artış sergilediğini görmekteyiz. Tarım istihdamı aylık 61 bin kişi arttı, tarım dışı istihdamının da 68 bin kişi artması toplam istihdamın 129 bin kişi artmasına imkan tanıdı. Tarım dışı istihdamda alt kalemlere bakıldığında TCMB faiz indirimlerinin ve artan kredi hacminin etkisiyle sanayi istihdamı 92 bin kişi artarken inşaat ve hizmet sektörlerinde, turizm faaliyetlerinin de azalmasıyla ılımlı düşüş görüldü.

ŞİRKET HABERLERİ

Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Banka 4Ç2019’da 52mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Beklenti Banka’nın bu yılın son çeyreğinde 51mn TL kar elde edebileceği yönündeydi. Banka, bir önceki çeyrekte 38,3mn TL; bir önceki yılın dördüncü çeyreğinde ise 238mn TL zarar açıklamıştı. Banka’nın net kar payı gelirlerinin bir önceki çeyreğe göre 267,9mn TL artarak 4Ç2019’da 375,5mn TL’ye çıkması zarardan kara geçilmesinden önemli bir faktör olurken, net ücret ve komisyon gelirleri önemli bir değişim göstermemiştir. Diğer faaliyet gelirleri de çeyreksel bazda 62,5mn TL artarak 4Ç2019’da 110,6mn TL’ye yükselmiş ve karı destekleyen bir diğer kalem olmuştur. Öte yandan, Banka’nın karşılık giderlerinin ise 208,1mn TL artarak son çeyrekte 294,3mn TL’ye yükselmesi karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. Son olarak, son çeyrek karı ile birlikte Banka’nın 2019 yılındaki net dönem karı 63,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Banka bir önceki yıl 134mn TL kar açıklamıştı.

Çemtaş Çelik (CEMTS, Sınırlı Negatif): 2019’un 4. çeyrek finansallarına göre şirketin ana ortaklık net dönem karı geçen sene aynı döneme göre %22,9 oranında artışla 14,5mn TL olmuştur. Şirket’in 4Ç2019 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,4 azalışla 166,1mn TL’ye gerilerken, satışların maliyeti ise %5,7 oranında azalmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %64,7 oranında azalışla 15,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %24,9 oranında azalışla 12,6mn TL’ye gerilemiştir. Diğer faaliyetlerden gelirler 5,5mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2018’de diğer faaliyetlerden 16,3mn TL gider kaydedilmişti. Buna bağlı olarak faaliyet karı %22,5 azalışla 8,3mn TL’ye gerilemiştir. Yatırım faaliyetlerinden 8,3mn TL gelir yazılmıştır. Şirketin vergi öncesi karı 15,5mn TL olurken, 1mn TL vergi gideri sonrası 4. Çeyrek şirketin ana ortaklık net dönem karı 14,5mn TL olmuştur. 4. çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yıla göre %61,4 oranında azalarak 56,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Türk Traktör (TTRAK, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 4Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,9 oranında azalarak 68,3mn TL’ye gerilemiştir. Piyasa beklentisi de şirketin bu çeyrekte 58mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri 4Ç2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,3 oranında artan şirketin brüt karı aynı dönemler itibariyle %18,2 oranında artarak 186,1mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 0,2 puan azalışla %17,2’yi göstermiştir. Operasyonel giderleri %20,7 oranında artan şirket, 10mn TL diğer faaliyet geliri yazmış ve 108,1mn TL esas faaliyet karı kaydetmiştir. Faaliyet kar marjı 0,2 puan artışla %10 olmuştur. Türk Traktör’ün 4Ç2019 FAVÖK’ü 129mn TL ile 4Ç2018’in 19mn TL üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan FAVÖK marjı 0,2 puan gerilemeyle %11,9 olmuştur. Finansman giderleri 29mn TL artarak 39.9mn TL’ye yükselmiştir. Şirketin yılın 4. çeyreğindeki net kar marjı 1,9 puan azalarak %6,3’ye gerilemiştir. Son çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirketin 2019 yılı net dönem karı yıllık %53,4 oranında azalarak 111,9mn TL’ye gerilemiştir.

Türk Traktör’ün 2020 yılı Türkiye traktör pazarı beklentisi 28-33bin adet olup, iç piyasaya toplam traktör satış adet beklentisi 12,5-15,5bin adet seviyesindedir. Şirketin ihracat hedefi ise 14-15,5bin aralığındadır. Yatırım harcamaları beklentisi ise 175-225mn TL’dir.

Aksigorta (AKGRT, Nötr): Şirket’in 2020 Ocak ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %11 oranında artarak 488mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %3 oranında artarak 350mn TL’ye yükselmiştir.

TAV Havalimanları (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları’nın ocak ayında hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul Atatürk Havalimanı hariç tutulduğunda, %2 oranında azalarak 4,46 milyona gerilemiştir. Bu düşüşte yurtiçi havalimanlarında Antalya Havalimanı hariç kaydedilen gerilemeler etkili olurken, yurtdışı havalimanları yolcu sayısı ise %9,4 oranında yükselmiştir. Yurtiçinde, Aralık ayında Ankara Esenboğa Havalimanında %14 ve İzmir Havalimanında %9’luk daralma kaydedilmiştir. Yurtdışında ise Gürcistan Havalimanları ve Tunus Havalimanında daralma kaydedilirken, özellikle Medine Havalimanı yolcu sayısı %21 oranında artarak yurtdışı havalimanlarındaki artışta ana etken olmuştur.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Türk Hava Yolları, Afrika Kıtasında yer alan Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’ya 7 Şubat itibarıyla tarifeli seferler başlattı. Malabo, Türk Hava Yolları’nın uçuş ağına eklediği 319. destinasyon oldu.

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık: Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Ocak ayına ilişkin hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Ocak’ta Türkiye genelindeki havalimanlarında iç hat yolcu trafiği 7 milyon 799 bin 42, dış hat yolcu trafiği 6 milyon 131 bin 774 oldu. Böylece söz konusu ayda direkt transit yolcular ile birlikte toplam yolcu trafiği, 13 milyon 952 bin 310 olarak gerçekleşti.

Telekom: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada: “Kritik bir alan olan mobil teknolojide, 5G’de daha yüksek yerlilik oranlarına ulaşmak mecburiyetindeyiz. Endüstride hızlı bir dönüşümü beraberinde getirecek 5G akıllı şehirler, akıllı ulaştırma sistemleri, akıllı hastaneler gibi nice alanın temel altyapısını oluşturacaktır. Bunun için 5G’nin etkileyeceği tüm sektörlerle ilgili kapsamlı bir çalışmayı da hızla yürütüp geleceğin teknolojisine bir an önce hazır hale gelmeliyiz. 5G konusunda geciktiğimiz her günün ülkemize yıllara sari maliyetinin olacağını aklımızdan çıkarmayalım. Yerli 5G teknolojisi altyapısını kurmadan 5G’ye geçemeyiz. Bunun için tüm kurumlarımızın ve firmalarımızın hızlı etkin ve kararlı bir şekilde hareket etmesi şarttır.” ifadelerini kullandı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Papilon (PAPIL): Şirket, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı ile Türkiye genelinde kullanılmakta olan Otomatik Parmak ve Avuç İzi Teşhis Sistemi’nin (Papilon APFİS) 31.12.2020 tarihine kadar devam edecek olan parçalı bakım ve onarımı işi için 7,7mn TL+KDV tutarlı sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme, söz konusu sistemin sürekliliği kapsamında verilecek olan bakım hizmeti ve yedek parça ihtiyaçlarını kapsamakta olup, idare inisiyatifi ile sözleşme tutarının %20’si oranında iş artışı yapılması mümkündür.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,98 seviyesinden %11,01 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 56,9 milyar TL ile 43 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 13,9 milyar TL ise %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Japonya piyasalarının bugün tatil olmasıyla ABD 10 yıllıkların faizi, %1,57’lerde stabil bulunuyor. Piyasa katılımcıları, bugün ve yarın Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’de yapacağı sunuma odaklanmış durumda.

Küresel çapta risk iştahının baskılanması ve İdlib kaynaklı jeopolitik risklerin artmasının etkisiyle verim eğrisinin tüm vadelerinde dün artışlar gözlendi. BDDK’nın swap adımı TL varlıklar üzerindeki baskıyı hafifletse de 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 23 baz puanlık artışla %10,75 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 41 baz puanlık artışla %11,08 seviyesine yükseldi.