Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (05.09.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Dün toparlanan küresel borsalarda, bu sabah da ABD ve Çin’in ticaret müzakereleri kapsamında önümüzdeki ay görüşeceği haberleriyle pozitif bir görüntü hakim. ABD vadelileri %1 civarında yukarıda. Asya’da da piyasalar artıda. ABD on yıllık tahvil faizi ise tekrar %1,50’nin üzerinde. Zor geçen ağustos ayının ardından, piyasalarının çeşitli riskleri göz ardı edip iyi sayılabilecek haberlere olumlu tepki verme eğiliminde olduğunu izliyoruz. Bu ay toplanacak merkez bankalarından güvercin beklentilerin de bu eğilimi desteklediği söylenebilir. Bu kapsamda, bugün ve yarın ABD’de açıklanacak önemli veriler de beklenirken piyasa iyimser tarafta kalmaya devam edebilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda ise, beklentilerin altında gelen ağustos ayı enflasyonun ardından TL güçlenme eğilimini korudu. Veriyle birlikte TCMB’den faiz indirim beklentileri artarken, banka hisselerine ilgi devam etti. Böylece, bankacılık endeksi (XBANK) bu hafta %6,4 oranında prim yaptı. Ülke risk primimizde de (5 yıllık CDS son iki günde 36 baz puan iyileşti) keskin düşüşler gözlemlerken, kurda geri çekilme eğiliminin devam etmesiyle birlikte, TCMB’den faiz indirim beklentileri, banka hisselerine olan ilgiyi canlı tutmaya devam edebilir. Dolayısıyla, risk iştahının da pozitif seyrettiği ortamda endeksin güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını ve olası alıcılı görüntüsünü devam ettirerek 101.700 seviyesini hedeflemesini bekliyoruz.

MAKROEKONOMİ

İtalya, Hong Kong ve İngiltere’de siyasi tansiyonun azalmasıyla dün canlanan risk iştahının bugün de ABD ve Çin ticaret görüşmelerinin ekim başında gerçekleşeceğinin belirtilmesiyle canlılığını koruduğu gözleniyor. Yurtiçinde de kurda enflasyon verisi ardından başlayan düşüş belirginleşti ve kur 5,65 seviyelerine kadar geriledi. BIST 100 endeksi 100 binin hemen üzerinde günü kapadı.

  • Çin’in önümüzdeki ay başında ABD’li yetkililerle ticari konuları görüşmek üzere Washington’a gideceği gözleniyor.
  • Hong Kong lideri Carrie Lam’in, protesto gösterilerini tetikleyen suçluların Çin’e iadesine imkan tanıyan yasa tasarısını resmen geri çekmesinin ardından dün Hong Kong borsası %4’lük kazancı ardından bugün daha ılımlı artışlar sergiliyor.
  • İngiltere parlamentosunun, Başbakan Boris Johnson’ın erken seçim talebini reddetmesinin ardından sert Brexit endişeleri de yatıştı.
  • İtalya’da da siyasi belirsizlik azaldı ve 2. Conte Hükümeti kuruldu. Hükümetin ne kadar uzun soluklu olacağını takip edeceğiz.
  • Ayrıca Çin’in ekonomiyi desteklemek için bankaların zorunlu karşılık oranlarını “uygun zamanında” hem büyük ölçüde hem de hedeflediği şekilde düşüreceği belirtildi.

Yurtdışında bugün ABD odaklı bir veri takvimine sahibiz. Yurtiçinde veri takvimi sakin.

  • Yarınki tarım dışı istihdam öncesi TSİ 15.15’de ABD’de ağustos ayına ilişkin ADP Özel Sektör İstihdam verisi açıklanacak. Özel sektör istihdamı bu yılın mayıs ayında 46 bin kişi seviyesine kadar gerilemiş, haziranda 112 bin kişi ve temmuzda ise 156 bin kişi seviyesine kadar yükselmişti. Ağustosta 148 bin kişi artış göstermesi beklenmekte.
  • TSİ 14.45’de ABD’de ağustos ayına ilişkin Hizmet Sektörü PMI verisi takip edilecek. Bu yılın başlarında 54 seviyelerinde seyreden hizmet sektörü PMI’ın, ağustosta 51 seviyesine gerilemesi beklenmekte. TSİ 17’de ayrıca  ISM İmalat Dışı Endeksi takip edilecek. Endeks, bu yılın en yüksek seviyesini şubat ayında 59,7 ile görmesinin ardından temmuzda 53,7 seviyesine kadar gerilemişti. Endeksin, ağustosta 54’e yükselmesi beklenmekte.
  • TSİ 17’de ABD’de temmuz ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi açıklanacak.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İngiltere’nin AB’den herhangi bir anlaşma sağlamadan ayrılması halinde Türkiye’nin fazla veren İngiltere ile ikili dış ticaretinin 3 milyar dolara kadar olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

  • Bu analize göre de otomobilde 1,2 milyar dolar, tekstilde 1,3 milyar dolar, elektronik ve beyaz eşyada 500 milyon dolar ticaretin etkilenebileceğini öngördüklerini söyledi. Türkiye İngiltere’ye geçen yıl 11,1 dolar ihracat yaparken, 7,4 milyar dolar ithalat ile dış ticaret fazlası verdi.
  • Bu arada geçici verilere göre ağustos ayında dış ticaret açığı %0,88 azalışla 2,45 milyar dolar oldu. Bayram tatili nedeniyle iş günü azaldığı için ihracat ağustosta %1,47 artarak 12,51 milyar dolar ve ithalat %1,08 artarak 14,96 milyar dolar oldu.

ŞİRKET HABERLERİ

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Şirket, bazı sosyal medya sitelerinde, Doğan Grubu’nun yurt içinde faaliyet gösteren bazı medya varlıklarını satın almak suretiyle tekrar medya sektörüne döneceği yönündeki söylentilerin asılsız olduğunu ve kesinlikle gerçeği yansıtmadığını duyurmuştur.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Türk Hava Yolları 2019 hedef ve beklentilerinde revize yapmıştır. Buna göre; 2019 yılında toplam 76 milyon yolcu (önceki 80 milyon) taşınması hedeflenmektedir. Konsolide EBITDAR marjının %22-23 (önceki %22-24) arasında olması hedeflenmektedir. Kapasite artışının %4 civarında olması, yolcu doluluk oranının ise %81-82 aralığında (önceki: %81 -82) gerçekleşmesi beklenmektedir. Yakıt hariç birim giderlerde  ise %7-9 arasında artış beklenmektedir. Önceki tahminde yakıt hariç birim giderlerde dolar bazında %3-5 arasında artış beklenmekteydi. 2019 yılında toplam akaryakıt tüketiminde %6 civarında artış öngörülürken, hedge dahil ortalama jet yakıtı maliyetinin ton başına 690 USD civarında olması beklenmektedir. Son olarak, yaklaşık 13,4 Milyar USD tutarında konsolide satış geliri elde edilmesi hedeflenmektedir. Önceki tahminde gelirin 14,1 milyar dolar olarak gerçekleşmesi beklenmekteydi. Şirket, Ağustos ayı gerçekleşmeleri ardından 2019 yılı hedeflerini güncelleyeceklerini ikinci çeyrek sonuçlarıyla ilgili telekonferansta belirtmişti.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık:  Bankacılık sektörü temmuz ayı net dönem karı bir önceki aya göre %35,4 oranında azalarak 3,34 milyar TL (bu yılki aylık ortalama kar 4 milyar TL) olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayında, dönem sonu ayarlamaları ve yüksek  kar payları (temettü) gelirlerine bağlı olarak, görece yüksek kar elde edilmişti. Temmuz ayında YP kredilerden ve menkul kıymetlerden alınan faizlerdeki gerilemenin devam etmesi ve mevduat faiz giderlerindeki artışla birlikte net faiz gelirleri aylık bazda %0,4 oranında azalarak 12,2 milyar TL olmuştur. Kredilerdeki zayıf görüntüye karşın net ücret ve komisyon gelirleri ise %3,8 oranında artarak 4 milyar TL’ye yükselmiştir. Diğer yandan, bir önceki ayda kamu bankaları kaynaklı alınan yüksek kar paylarının bu ayda normale dönmesi (haziran 1.309mn TL, temmuz 228mn TL) ve personel giderlerindeki artış karın aylık bazda düşmesinde etkili olan diğer faktörler olmuştur. Ayrıca, temmuz ayında vergi giderinin haziran ayındaki 753mn TL’den 1.288mn TL’ye yükselmesi de karlılığı baskılamıştır. Ticari zarar karlılığı olumsuz etkilemeye devam etse de bir önceki aya göre bir miktar da olsa düşüş gözlenmiştir. Karşılıklarda ise normalleşme devam etmiştir.  Temmuz ayında kamu bankalarının karı (büyük oranda bir önceki ay alınan kar paylarının (1.093mn TL) temmuz ayında (sadece 13mn TL) olmaması kaynaklı) bir önceki aya göre %78,6 oranında düşerek 0,5 milyar TL olmuştur. Özel bankaların (yerli özel ve yabancı) karı ise aynı dönem itibarıyla 2,8 milyar TL ile aynı seviyede gerçekleşmiştir.

Temmuz ayı ile birlikte Bankacılık sektörünün ilk yedi ayındaki net dönem karı 28,2 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,9 oranında gerilemiştir. Kamu bankalarının 2019 yılının ilk yedi ayındaki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %29 oranında gerileyerek 7,4 milyar TL olurken, özel bankaların (yerli özel ve yabancı) karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %10 oranında azalarak 20,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Temmuz ayında kurlardaki düşüşün etkisiyle toplam kredilerde %1,9’lik daralma ile düşüş devam ederken, mevduatlar tarafında TL krediler toplam mevduatlara destek vermeye devam etmiş ancak yine kur kaynaklı toplam mevduatlar %0,1’lik ufak çaplı bir gerileme kaydetmiştir. Böylece, kredi/mevduat oranı ise temmuz ayı sonu itibarıyla 180 baz puan azalarak %106,6 olarak gerçekleşmiştir.

Bankacılık sektörünün özsermeye karlılığı ve aktif karlılığı sırasıyla temmuz ayında %10,8 ve %1,0 olmuştur. Sorunlu kredi oranı ise 20 baz puan artarak %4,50 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörü sermaye yeterlilik oranı, kurdaki gerilemenin de olumlu katkısıyla temmuz ayında aylık olarak 46 baz puan artarak %18,19’a yükselmiştir.

Merkez Bankası’nın temmuz ayı sonunda yapmış olduğu yüksek faiz indiriminin mevduat maliyetleri üzerinde etkisinin Ağustos ayından itibaren daha belirgin bir şekilde hissedileceği ve sektör karlılığına olumlu katkı yapması beklenmektedir. Ayrıca Merkez Bankası’nın önümüzdeki haftaki PPK toplantısında da faiz indirmesi öngörülmektedir. Ek olarak, karşılıklarda normalleşme, swap maliyetlerindeki düşüşe bağlı olarak ticari zararda azalma ile ücret ve komisyon gelirlerinde artışın devamı bankacılık sektörü karlılığını olumlu etkileyecektir. Diğer taraftan, TÜFE endeksli tahviller, yüksek baz etkisiyle gerçekleşecek görece düşük enflasyon nedeniyle (Ekim ayı yıllık enflasyonu), karlılığı sınırlayacaktır. Ancak yine de bankacılık sektörü karlılığının ikinci yarıda ilk yarıya göre daha iyi bir görüntü sergileyeceğini düşünmekteyiz.

Volatilite Bazlı Tedbirler: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, ADESE.E paylarında 05/09/2019 tarihli işlemlerden (seans başından) 19/09/2019 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

VBTS kapsamında ADESE.E paylarında uygulanmakta olan açığa satış ve kredili işlem yasağı brüt takas uygulaması ile birlikte 19/09/2019 tarihine (seans sonuna) kadar devam edecektir.

Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında CEMAS.E, OZGYO.E, POLTK.E ve QNBFB.E payları 05/09/2019 tarihinden (seans başından) itibaren 19/09/2019 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Demisaş Döküm (DMSAS, Sınırlı Pozitif): T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü’ne Şirket’te AR-GE Merkezi kurulması ile ilgili başvuru sonucunda; Şirket’e AR-GE Merkezi Belgesi verilmesine, 5746 sayılı Kanun kapsamında sağlanan teşvik ve muafiyetlerden yararlanmasına Değerlendirme ve Denetim Komisyonu toplantısına katılan üyelerin oy çokluğu ile karar verilmiştir.

Türk Ekonomi Bankası : Banka Yönetim Kurulu’nun 4 Eylül 2019 tarihli kararı ile Euro ve ABD Doları cinsinden olmak üzere, 367 güne kadar Sendikasyon Kredisi sağlanmasına ve gerekli işlemlerin yürütülmesi için Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %19,58 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 62,3 milyar TL ile 52 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 10,3 milyar TL ise %18,75 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Eylül ayı başında küresel ekonomi için risk faktörü olabilecek özellikle siyasi ağırlıklı gelişmelerin dün bir kısmının çözüme kavuşturulduğunun gözlenmesiyle riskli varlıklara yönelme arttı. Bu görüntü altında dün %1,45 seviyesinden işlem görmeye başlayan ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, bugün sabah saatlerinde %1,51 seviyelerinde bulunuyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, küresel çapta risk iştahının canlanmasıyla birlikte GOÜ para birimlerinin dolara karşı değerlenmesi, yurtiçinde enflasyonun beklentilerden düşük seviyede gerçekleşmesi ve Türkiye CDS primindeki iyileşmeyle günlük bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 16 baz puanlık düşüşle %15,81 seviyesine ve 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 84 baz puanlık düşüşle %15,38 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 13 baz puanlık düşüşle %15,36 seviyesine geriledi.