Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (01.07.2019)

SABAH STRATEJİSİ

G-20 zirvesinde ABD ile Çin’in ticaret görüşmelerine yeniden başlama konusunda uzlaşması sonrasında haftaya pozitif risk iştahıyla başlıyoruz. Çin Şanghay endeksi %2 civarında yükseliş kaydederken, ABD vadelileri %1’e yakın primli. ABD ve Çin arasında çıkan olumlu sonuç aynı zamanda Fed ile ilgili faiz indirim beklentilerinin azalıp azalmayacağının tartışmasını da beraberinde getirdi. Zirvede sadece görüşmelerin başlaması Fed’in faiz indirim beklentilerini azaltmaya yeterli olamayacağı görüşü genel olarak hakim. En azından, bu hafta cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine kadar bu görüş geçerliliğini koruyabilir. Sonuç olarak, bir süredir ticaret görüşmelerinin tıkanabileceğine yönelik endişelerle baskı altında kalan piyasalarda rahatlama rallisi devam edebilir… Zirvede bizim için önemli olan konu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşmesi idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, hem ikili görüşmelerinde hem de G20 toplantılarının ardından yaptıkları basın toplantılarında S400’ler ve F35 savaş uçaklarının teslim sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamalarda, Trump’ın Türkiye’ye karşı “adil olunması gerektiği” vurgusu ön plana çıktı, Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptırım konularına Trump’ın açıklık getirdiğini ve böyle bir şeyin olmayacağını söylediğini aktardı. Diğer yandan Trump, ayrıca konuya ilişkin, “Yani bu karmaşık bir anlaşma. Üzerinde çalışıyoruz. Ne yapabileceğimize bakacağız.” dedi. Yapılan açıklamalarla TL’nin Dolar karşısında Asya seansında %1 civarında alıcılı bir görüntüyle başladığını gözlemledik. Şu dakikalarda da buna yakın oranında prim yapan TL, emsallerine göre üst sıralarda bir performans sergiliyor. Bu gelişmeler kapsamda, cuma günü 400’ün altına gerileyen 5 yıllık CDS’imizdeki iyileşme de devam edebilecekken, BIST100 endeksi güne %1’in üzerinde alıcılı bir görüntüle başlayıp, 98,6bin civarındaki direncini ilk etapta hedeflemek isteyebilir.

MAKROEKONOMİ

ABD ve Çin’in ticaret geriliminde ateşkes ilan etmesi ve G-20 Zirvesinin yansımalarının fiyatlanacağı; ABD tarım dışı istihdam ve Türkiye enflasyon verisinin takip edileceği haftaya başlıyoruz. ABD, perşembe günü Bağımsızlık Günü nedeniyle tatil.

  • G-20 Zirvesinde; ABD-Çin liderlerinin ticaret müzakerelerini sürdürme kararı, ek tarife uygulamamak konusunda anlaşmaları ve Çin’in ABD’li çiftçilerden büyük miktarda tarım ürünü  alacağının gözlenmesiyle güne pozitif başlıyoruz. Ek olarak Trump’ın, Çinli teknoloji devi Huawei’nin ABD’li şirketlerden ekipman almasına izin vermesiyle ticaret geriliminde piyasaların rahatladığını görüyoruz.
  • G-20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Trump’ın gerçekleştirdikleri görüşme de Türkiye-ABD arasındaki diplomatik ve ekonomik ilişkiler bakımından dikkatle takip edildi. Erdoğan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik olası yaptırımlarına dair, Trump’ın bu konuya açıklık getirdiğini ve böyle bir uygulamanın olmayacağını da kendisinden özellikle dinlemiş olduklarını belirtti. Trump konuşmasında, S-400 meselesinin karışık bir konu olduğunu, bu kapsamda farklı çözümler aradıklarını, Obama döneminde Türkiye’ye adil davranılmadığını ve bunun yanında Türkiye’yi ziyaret edeceğini, ancak tarihin net olmadığını ifade etti.
  • G-20 Zirvesi’nde Rusya ile Suudi Arabistan da OPEC üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılması konusunda anlaştılar. Petrol fiyatları da anlaşmanın uzatılacağının gözlenmesiyle %2 civarında primli ve 66,1 dolar seviyelerinde. Bugün Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Viyana’da iki gün sürecek toplantısı başlıyor.

Üçüncü çeyreğin ilk gününe yurtiçinde ve küresel arenada imalat PMI verilerini takip ederek merhaba diyoruz.

  • Yurtiçinde bugün haziran ayına ait imalat sanayi PMI endeksi açıklanacak. Mayıs ayında öncü göstergelerde hafif aşağı yönlü bir izlenim görmüştük. Haziran ayında ise TL’deki olumlu görünümle güven endekslerinde toparlanma görmekteyiz. Bu görüntü ışığında PMI verisinin 50 eşik değerinin altında seyretmesini beklesek de hafif toparlanma gerçekleştirebileceğini düşünmekteyiz. İmalat sanayi PMI mayısta, nisandaki 46,8 seviyesinden 45,3’e gerilemişti.
  • Bugün ABD ve Euro Bölgesi’nde de PMI verilerini izleyeceğiz. PMI verileri, küresel yavaşlamanın ne ölçüde sürdüğüne işaret edecek. Asya seansında Çin PMI verilerinin beklentilerden zayıf geldiğini gözlemledik. Mayıs ayında 50,2 seviyesinde olan Caixin Çin imalat PMI, 49,4 seviyesine geriledi ve büyüme eşiği olan 50’nin altına geriledi. Japonya’da ikinci çeyreğe ilişkin Tankan endeksi ve haziran ayına ilişkin imalat PMI endeksi de beklentilerden zayıf gerçekleşti.

Yurtiçinde bu hafta haziran ayına ilişkin TÜFE rakamları önemli. Enflasyonda baz etkisinin etkili olmaya başlayacağı haziran ayıyla birlikte enflasyonun haziran-ekim döneminde aşağı yönlü bir eğilim sergilemesi bekleniyor. Bu ay hem TL’deki ılımlı seyir hem de işlenmemiş gıda enflasyonundaki gerileme enflasyondaki düşüşe katkı sağlayacak. Öyle ki Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun haziran ayında bir önceki aya göre %2,67 azaldığını gördük. Enflasyonun haziran ayında aylık bazda %0,05 artması, yıllık bazda da %18,7 seviyesinden %15,8 seviyesine sert gerilemesi bekleniyor.

Yurtdışında da G-20 Zirvesinden çıkan sonuçların fiyatlanması devam ederken, ticaret gerilimindeki rahatlama ardından ABD verilerine odaklanacağız. ABD tarım dışı istihdamın mayıs ayındaki hüsranı ardından haziran ayında nasıl bir görünüm sergileyecek o takip edilecek. Mayıs ayında 75 bin kişi artan tarım dışı istihdamın haziran ayında 165 bin kişi artması beklenmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Isuzu (ASUZU, Nötr): Şirketin 16.04.2019 tarihinde “8×8,10×10,12×12 Tekerlekli Tank Taşıyıcı, Konteyner Taşıyıcı ve Kurtarıcı Araç Projesi” ile ilgili olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na sunduğu teklife ilişkin olarak değerlendirme çalışmaları devam etmektedir. Şirket’in teklifinin geçerlilik tarihinin 31.12.2019 tarihine uzatılmasına ilişkin yazı şirkete ulaşmış olup, şirket ilgili yazı kapsamında teklifini uzatmıştır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden olan İstanbul Başakşehir Hoşdere 4. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Tual Bahçekent) kapsamında bulunan bazı parseller kısmi tasfiye yapılarak sözleşme kapsamından çıkartılmıştır. Kısmi tasfiye sonucunda söz konusu işe ait revize sözleşme bedelleri aşağıdaki gibi olmuştur: Arsa Satışı Karşılığı Satış Toplam Geliri 884mn TL, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Geliri: 217,1mn TL.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Nitelikli yatırımcılara 41 gün vadeli 37,1mn TL nominal değerli finansman bonosu ihraç edilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Doğalgaz: BOTAŞ’ın, 1 Temmuz’dan geçerli doğalgaz tarifeleri belli oldu. BOTAŞ, konut ve saniyede doğalgaza zam yapmadı. Sadece, elektrik üretim şirketlerine sattığı doğalgazın fiyatını, %6,5 oranında artırdı. Kaynak: Habertürk

Gayrimenkul: 30 Haziran’da sona ermesi planlanan İmar Barışı yapı kayıt bedeli ödeme süresi 31 Aralık tarihine kadar uzatıldı. 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için Yapı Kayıt Belgesi almak üzere 15/6/2019 tarihine kadar başvuruda bulunmuş olanların yapı kayıt bedeli ödeme süresi; yapı kayıt bedelinin en az yüzde 25’inin 31/7/2019 tarihine kadar peşin olarak, kalan kısmının ise takip eden aylarda taksitli olarak ve her ayın birinde kalan kısmın yüzde 2 oranında artırılması suretiyle hesaplanacak miktarın yatırılması şartıyla 31/12/2019 tarihine kadar uzatıldığı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kamu alacakları: Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51.maddesinin birinci fıkrasında yer alan gecikme zammı oranı, 1 Temmuz 2019’dan itibaren her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere % 2,5 olarak belirlendi. Kaynak: Resmi Gazete

Turizm: Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs’ta %9,35 artışla 4,02mn kişi oldu; ancak otellerdeki doluluk oranı geçen yıl aynı döneme göre %7,2 geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca (TCMB) Türk lirası ve yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları ile gecikme faiz oranları indirildi. TCMB’den yapılan açıklamaya göre, kredi kartı işlemlerinde 2019 yılı üçüncü çeyreğinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişikliğe gidildi. 1 Temmuz 2019 tarihinden geçerli olmak üzere, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,00, aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,40, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,60, aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,00 olarak belirlendi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Denizbank (DENIZ): Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 27 Haziran 2019 tarih ve 8426 sayılı Kararı ile Sberbank of Russia’nın (Sberbank) bankada sahip olduğu %99,85 oranındaki hisselerinin doğrudan Emirates NBD Bank PJSC (Emirates NBD) devrine ve Sberbank’ın bankadaki doğrudan payının %0’a gerilemesine izin verildiği, bankaya bildirilmiştir.

Altınyağ Kombinaları (ALYAG): Şirketin Asya Gıda Pazarlama Tarım İthalat İhracat Ticaret ve Sanayi Ltd.Şti.’ne ait İzmir İli sınırları içerinde yer alan her biri 2.890,83 m2 olan 3 adet (toplam 8.672,49 m2) Arsa niteliğindeki taşınmazların toplam 3,4mn TL + KDV bedelle satın alınmasına karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %23,89 seviyesinden %23,86 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 91,7 milyar TL ile 79 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı.Geri kalan 12,7 milyar TL ise %23 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

G-20 Zirvesi sonrasında, ABD ile Çin’in, ticaret müzakerelerini sürdürmek ve ek tarife uygulamamak konusunda anlaşmalarının ardından, yatırımcıların beklentilerinin olumluya dönmesi ve risk iştahının canlanmasıyla, ABD 10 yıllık hazine tahvili faizlerinde kısmi yükseliş gözlenmekte.  ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri, şu sıralarda %2,03 seviyelerinde seyrediyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, cuma günü 3 aylık borçlanma stratejisini yayımladı. Hazine ve Maliye Bakanlığının temmuzda 5 ihale, ağustosta 4 ihale 1 sukuk, eylülde 4 ihale ile borçlanması bekleniyor. Buna göre, Hazine, temmuzda 21,5 milyar TL iç borç servisine karşılık, 19,5 milyar TL borçlanma planlıyor. Ağustosta 8,6 milyar TL iç borç servisine karşılık, 8 milyar TL iç borçlanma planlıyor. Eylülde 10 milyar TL iç borç servisine karşılık, 9 milyar TL iç borçlanma planlıyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, GOÜ’lere yönelik ilginin canlanması ve TL’deki değerlenmenin etkisiyle birlikte haftalık bazda verim eğrisinin özellikle kısa ve orta vadeli tarafında düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 24 baz puan düşüşle %19,68 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıtta faiz yaklaşık 120 baz puanlık düşüşle %17,10 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 30 baz puanlık sınırlı artışla %16,73 seviyesine yükseldi.