Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (09.03.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

ABD İstihdam Raporu gününde Avrupa’da sanayi verilerini izleyeceğiz. S&P500, vadeli işlemlerde yatay, Dolar / TL kotasyonları 3,8258 seviyesinden geçiyorlar. ABD Başkanı Donald Trump’ın, gümrük vergisi yaklaşımını jeo-politik satıhta değerlendirmeyi tercih etmekteyiz. Kararın, ABD kanunlarında geçen “ulusal güvenlik” başlıklarına istinaden alınması ve Ocak ayında yayımlanan “Ulusal Güvenlik” stratejisinde Çin’in rakip ülke ilan edilmesi örtüşen dinamikler. Sabahın erken saatlerinde Trump, Kuzey Kore devlet başkanı ile görüşebileceğini belirtti. ABD’nin Kuzey Kore ile diyaloğu güçlendirme arayışı, Çin’in küresel ölçekte nüfuzunu arttırma çabasına karşı dengeleyici bir hamle. Kaldı ki, ABD dış ticareti açısından daha kritik konumdaki (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Antlaşması = “NAFTA” üyesi) Kanada ve Meksika, vergiden muaf tutuldular – şimdilik geçici bir süre dense de (NAFTA’yı güncelleme görüşmeleri sürdüğü gerekçesiyle). Önümüzdeki süreçte ABD’nin, Çin’i ne ölçüde izole etmeye çalışacağını gözlemleyeceğiz. Ve tabii ki ABD’nin hamlelerinin Çin tarafından nasıl karşılık göreceğini.

ABD Çalışma Bakanlığı, Şubat ayı İstihdam Raporu’nu TSİ 16:30’da yayımlayacak. ABD istihdam piyasasının gücünü koruması bekleniyor. Dolar fiyatlamasından ziyade, çalışan insan sayısındaki artış büyüme görünümü açısından risk iştahını destekleyecek gelişme. Çünkü; ABD ekonomisi 2008 krizi sonrasındaki döngüsünde artık olgunlaşma evresinde. Doyuma ulaşmaya yaklaşan ABD ekonomisinin iş imkanı sağlayabilmesi önümüzdeki dönem hane-halkı harcamaları açısından kritik. Raporda tarım dışı istihdamın 205bin kişi artması, ücretlerin de aylık %0,2 oranında artması bekleniyor.

Sabahtan, Avrupa’da Ocak ayı sınai üretim verileri açıklanacak. Avrupa’daki sınai üretim verilerinin, Türkiye’yi gecikmeyle izlediğini düşündüğümüz için bugünkü verilerin yurt-içi etkisi düşük kalabilir. Dün açıklanan fabrika siparişlerinde yıla gerilemeyle başlandı. Muhtemelen önümüzdeki hafta yurt-içinde sınai üretimin hız kestiğini göreceğiz. Bu yıl, imalat sanayisinde normalleşme, beklentilerimiz dahilinde ve büyüme görünümünü henüz bozacak nitelikte değil. Almanya’nın sınai üretimi TSİ 10:00’da açıklanacak. Fabrika siparişleriyle ters işaretli hareket eden göstergenin Ocak ayında %0,6 oranında yükselmesi bekleniyor. Aynı anda Almanya, dış ticaret verisini de açıklayacak. Alman ihracatında beklenen %0,3 oranında artış, Türkiye’nin yıla rekorla başladığı ihracat verilerini teyit edecektir.

Almanya’nın ardından Fransa (TSİ 10:45), İspanya (TSİ 11:00) ve İngiltere (TSİ 12:30) sınai üretim verilerini açıklayacaklar.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) para politikası kararını az önce açıkladı. Politika, beklendiği gibi değişmedi. BoJ’dan yakın gelecekte de kayda değer bir değişiklik beklenmediği için Başkan Haruhiko Kuroda’nın birazdan başlayacak basın toplantısında uzun dönemdeki stratejisine yönelik söyleyeceklerini piyasa yakından izleyecek.

Sabahın erken saatlerinde Çin’de açıklanan enflasyon beklendiği gibi tüketici tarafında artarken üretici tarafında geriledi. Çin ve Türkiye üretici fiyatları (kur etkisi arındırıldığında) birbirleriyle uyumlu seyrederler. Dünya genelinde üretici enflasyonu yavaşlıyor. Buna rağmen Şubat ayı için açıklanan veride yurt-içi üretici fiyatlarının beklentilerin ötesinde artmasını halen anlamlandıramadık. Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Zhou Xiaochuan’ın basın toplantısı da takip edildi.

ŞİRKET HABERLERİ

Alcatel Lucent (ALCTL, Nötr): Şirket’in 4Ç2017’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %27,5 oranında artarak 29,6mn TL olmuştur. Satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı döneminde göre %38,4 oranında artan Şirket’in brüt karı ise maliyetlerdeki daha yüksek artışın etkisiyle aynı dönemler itibariyle %26,6 oranında düşerek 27,1mn TL’ye gerilemiştir. Diğer taraftan finansman gelirleri 4Ç2016’daki 585bin TL’den 4Ç2017’de 4,3mn TL’ye yükselerek karın artmasında ana etken olmuştur. Son çeyrekteki yüksek kar rakamına karşın Şirket’in 2017 yılı karı bir önceki yıla göre %34,3 oranında azalarak 23,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Bim (BIMAS, Nötr): BİM 2018’de yüzde 20 ciro artışı hedeflerken; %5 FAVÖK marjı öngörüyor. Şirket 750mn TL yatırımla 730 mağaza açmayı planlıyor.

Boyner Perakende (BOYP, Nötr): Boyner Perakende ve Tekstil bağlı ortaklığı Beymen’in sermayesinin %40’ına karşılık gelen 62,5mn TL nominal paya kadar olan kısmın halka arz edilmesine ilişkin hazırlanan taslak izahnamenin onaylanması için SPK’ya başvurdu. Boyner Perakende ve Tekstil’in %100 bağlı ortaklığı Beymen Mağazacılık’ın 156,2mn TL ödenmiş sermayesi bulunuyor. Boyner Perakende’den KAP’a yapılan açıklamada, toplanan kesin talebin satışa sunulan paylardan fazla olması halinde, Beymen sermayesinin %6’sına kadar kısma karşılık gelen 9,4mn TL nominal payın da kısmen veya tamamen ek satışa sunulabileceği ifade edildi.

Doğan Holding (DOHOL): Holding 2017 yılının son çeyreğinde 225,6mn TL ana ortaklık zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde ana ortaklık net dönem zararı 113,4mn TL idi. Grubun Rusya’daki şirketi Pronto Media Holding’in bünyesinde faaliyet gösteren dijital platformların faaliyetlerini durdurma kararı alması sonrası konsolide finansallarda 279,4mn TL değer düşüklüğü ayrılmıştır. Buna bağlı olarak da Holding, durdurulan faaliyetlerden 252,4mn TL zarar kaydetmiştir. Durdurulan faaliyetler öncesi net dönem zararı 5,2mn TL seviyesindedir. Son çeyrek ana ortaklık zararı ile birlikte Holding’in 2017 yılı ana ortaklık zararı 471,5mn TL’ye yükselmiştir. Holding 2016 yılında 219,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti.

MLP Sağlık (MPARK, Nötr): Şirket halka arz gelirlerinin tamamının net mali borçluluğunun azaltılması amacıyla yabancı para cinsinden alınmış mevcut mali borçlarının bir kısmının geri ödemesinde kullanılacağını bildirmişti. Şirket, bu taahhüdünü yerine getirdiğini ve halka arzdan elde edilen tüm nakdi, net mali borçluluğun azaltılması için kullandığını açıklamıştır.

Vakko (VAKKO, Pozitif): Şirket’in 4Ç2017’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %65,6 oranında artarak 34,2mn TL olmuştur. Brüt kar da aynı dönemler itibariyle %24 oranında artarak 115,2mn TL’ye gerilemiştir. Son çeyrek sonrasında Şirket’in 2017 yılı karı bir önceki yıla göre %162 oranında artarak 39,6mn TL olmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Anti-damping: İthalatta haksız rekabetin önlenmesi kapsamında, Hindistan, Sri Lanka, Tayland ve İspanya menşeli “muhtelif mafsal halkalı zincirler ve aksamı” ithalatına ilişkin olarak önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma açılmasına karar verildiği Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Kron Telekomünikasyon (KRONT, Negatif): Şirket’in 4Ç2017’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %31 oranında azalarak 6,7mn TL olmuştur. Brüt kar da aynı dönemler itibariyle %8 oranında düşerek 12,5mn TL’ye gerilemiştir. Son çeyrek sonrasında Şirket’in 2017 yılı karı bir önceki yıla göre %34 oranında gerileyerek 8,2mn TL olmuştur.