Borsa endeksi ucuzlarken

Yaklaşık 1 ay sonra tekrar borsa endeksi üzerine yazıyoruz. Öğrenilmiş çaresizlikle düşüşlerle küçük yatırımcı uzaklaştırılırken kalanların daha iyi oyun planı içinde olduklarını sonraki gelişmelerden görmüş olduk.    Bu yazıda geçmişte gerçekleşmiş vakaları göstererek geleceğin nasıl tasarlandığını görmeye çalışacağız. Yani bakış açımızı doğrulamaya çalışıyoruz.

Aylık bazda ilişkiler
1997 yılından bugüne geldiğimizde aylık bazda giderek güçlenen sinyalleri görüyoruz. Borsa endeksi her tempo kazancı ve kaybında oluşturduğu formasyon ile gelecekte neyi hedeflediğini belirtmiş oldu. 48 aylık ( 4 yıllık ) ortalamadaki her yükseliş beraberinde sorular getirdi: acaba sürekliliği olacak mı ? Yani ne kadar sürdürülebilir yükseliştir ? Bunun cevabını da daha kısa süreli ortalama olan 6 aylık ile kıyaslayarak görebiliriz.

Tempo gelişmelerine bakarsak, model bunun üzerine kuruludur. Negatif tempo oranlarının pozitiflere göre ihmal edilebilir düzeyde düşük kalması sonucu olarak 6/48 oranını pozitif görmeye devam edeceğiz demektir. Yani 6 aylık ortalama 48 aylık ortalamaya yanaştığında yükseliş belirtileri artacaktır. Tersi olarak da aşırı sapmalar ve bir süre devam etmesi de düşüşü getirecektir.

1997’den başlayıp 2008’e dek süren yükseliş bu türdendi. İki ortalama arası aşırı sapma sonucudur ki keskin düşüş görülmüştür. İki önemli kriter birlikte gerçekleşmişti: 48 aylık ortalama yukarı doğru hareketlenirken, 6 aylık ortalama da kendisinden aşırı sapma göstermişti.

Performansı dağılımı
Yine, 1997 yılından bugüne aylık grafiği ortadan ikiye bölelim ve basitçe performans dağılımlarını görelim: Görülüyor ki: 2008-2009 arası sert düşüş dışında 6 aylık ortalama 48 aylık ortalamayı aşağı yönlü kırmamıştır. Buna gerek olacak mıdır ?

Aşırı sapma normalleşme gerektirir
Sapmaların önemine ileride döneceğiz ama şunu belirtelim: 2018 aşırı sapması düzeltme gerektiren cinstendi ve halen tamamlanamamıştır. Aylık bazda düzeltmeleri beklemeye devam edebiliriz.

Varlıkar üzerine ticari işlem yaparken klasik çözümlerden daha iyisi vardır, fırsatı keşfedici grafik bakış için etkili vaka eğitimleri: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Ekonomide yavaşlama ve gerileme döneminde, sürdürülebilir büyüme ölçekli kalmayı düşünen firmalar için nakit üreterek büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi vaka çalışması:  http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html