Boğa piyasasında petrol de var

Şubat yazımızdan sonra petrol yükselişi devam etti. Burada önemli olan hareketliliği yeterince önceden tahmin etmekten öte, geleceğe etkisini de yorumlayabilmektedir. Bir başka deyişle: çıtayı yükseltiyoruz, hareketi tahminden öte, bunun geleceğe etkisini de güvenilir şekilde yorumluyoruz. Yani hata payını düşürmüş oluyoruz.

Şubat – Mart – Nisan dönemi yükselişleri kısa – orta- uzun vadede nelerin belirleyicisidir ve habercisidir ? Belirleyici olmak kolay değildir, tek başına gelecekte kırılma etkisi üretmeyi gerektirir. Bu gereklilik hali yetersiz ise birkaç hareketin bileşke etkisi gelecekte belirleyici olabilir. Ayların, haftaların, günlerin seri etkisi bunu sağlayabilir. Bu ay, hafta, ay serisinin birbirini izleyen sırada olması gerekmemektedir. Tek bir bakışa saplanmadan ilerleme amaçlanırsa, farklı dönemleri seri olarak kabul edebiliriz. Örneğin, tek aylar, her mevsimin ilk ayı bu şekilde düşünülebilir. Başka düşünceler de geliştirilebilir, nihai amaç bellidir. İşe yarasın, yatırım kararında para kazandırsın. Mutlu etsin.

Petrol piyasasında bahar döneminde görülen hızlı yükselişin ardından gerileme görülmüş olsa da, bu hareketin ürettiği tortuyu da 2020 ve ötesini yorumlamak için geometrik formasyon yönünden not etmek gerekir.

Brent Petrol 100 $ seviyesine yükselir mi ?
2014 ortasında çok sert şekilde başlayan düşüş sonrasında toparlanma halen sürmektedir. Bu toparlanma süreci içerisinde giderek tahmin edilebilir olan hareketlerin sebebi göstergelerde görülen toparlanmış olma halidir. Bir başka deyişle, 2019 aylarında görülecek yumuşak hareketler geleceğin boğa piyasasını kuvvetlendirecektir. Ağustos ayında görülen düşüşü ne şekilde değerlendirebliriz o halde ? Geleceğe etkisi nedir ?
Bu düşüşe rağmen, son 24 ay veya 12 ay içinde görülen kırılmalar açısından bakarsak çok da önemli değildir. Yani yaşanmış kayıpların derinliğinden dolayı, ağustos hareketini önemsiz düşüş olarak görebiliriz.

Siz de daha güvenilir metodlarla yatırım kararı vermek isterseniz eğitim / kurs /uygulama için talep bırakabilirsiniz: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, matematik modele dayalı daha güvenilir stratejiyle yeni pazarlar erken aşamada bulunabilir. Rekabet avantajı getirecek bu araç adil olmasa da gereklidir. Bu faydayla, geçmişin başarılısını değil geleceğin fırsatını erken aşamada yakalamış olursunuz. Doğrulanmış bakış açıları mevcuttur. Buna göre uygulanabilir avantaj getirecek öneri için ülke ve bölge GELECEK dönemde cazip pazarları skorlama tablolarında inceleyebilirsiniz.

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant