Bitcoin belirleyici oluyor

Bitcoin (BTCUSD): Trilyon dolarlık kripto piyasası ana zemin ne durumda?

Mayıs yazımızda zeminin kötülüğünden bahsetmiştik: yapısal olarak yeni mini zirvelerin görülmesine ihtimal vermeyecek tespitlerimiz vardı. Sonrasında 4 puanlık (yüzdesel) yükseliş görülmesine rağmen kaygan yapı etkisiyle 6 puana yakın düşüş görüldü. Devamında ise 22 puanlık dipten yükseliş oluştu. Bir başka deyişle, dalgalı yapıya bir eklenti daha gerçekleşti. Bu eklentinin yama olup olmadığı üzerine yeterince tartışma olmadan geometriler üzerine eksik raporlamalar devam etti. Bu zayıf iletişim devam ettikçe sürprizlerin azalmayacağını belirtebiliriz. Zirveden kopmayı güçlü kılan düşüş trendi devam ediyor: eşik çizgi üstü hareketlerin son aylarda sıklaşması tekrar düzeltmeyi gerektiriyor. Zeminin güçlenmesi, piyasa yapısının sağlam oluşuma girmesi için bu gereklidir. Kısa pozisyonların artması da bunun sonucu olabilecektir.

Haftalık regresyon eşik gelişimi

Ortalamaya dönüşleri, uzaklaşmaları her zamankinden daha fazla önemseyecek döneme giriyoruz: sebebi de piyasalar arası sermaye geçişlerinin hızlanması ve sonucu olarak da dalgalanmanın artmış olmasıdır. Artan yapı bozukluğu olarak görebileceğimiz bu durum derin kırılımları beraberinde getirmektedir. Elbette ticari fırsatları da içinde barındırmaktadır.

Çoğu zaman ortalamaların kesişim bölgeleri üzerinden yeni anlatımlar oluşturuluyor olsa da çoğu kez değişmeyen gerçek kazancın veya fırsatın önemli kısmının yitirildiği olmaktadır. O halde daha erken aşama uyarı sistemi tasarlanması gereklidir.

Bir ortalamanın yukarı veya aşağı yönlü geçiliyor olması harekete geçirecek bilgi olsa da daha iyisinin olabileceğini düşünerek üzerine gitmek gereklidir.

Bitcoin fiyatı geçmişte 50.000 $ üzerine gittiğinde eşik çizgisinden aşırı sapmayı geçmişe göre katlamış durumda idi. Bir başka deyişle sapmanın sapması veya türevin türevi hali belirgin şekilde kendini göstermiş durumda idi. Dolayısıyla açığa satışların artması da şaşırtıcı olmayacaktı. Elbette model bazlı bakış farkı zamanlamada değişkenlik üretmektedir.

Günlük regresyon gelişimi

Eşik çizgileri rehber olmaya devam etmektedir. Bu çizgi hali doğrusal olabileceği gibi, eğrisel türden de olabilmektedir. Tamamen bakış açısının doğrulanmasıyla ilgilidir.  Model bazlı hesaplamamıza göre, eşik üstü işlemlerin içinde açık pozisyon odaklı olanların oranı giderek artmaktadır. Tersi olarak da, eşik altı gelişmelerde uzun pozisyonlarda oransal artış beklenebilir.  Ortalama harekete dönüş prensibi bu şekilde ilerlemektedir.

Düşüş isteğinde oransal değişim

– günlük bazda eşikleri değerlendirirsek: 30.000 $ üstü psikolojik eşik olarak da belirginleşmiş durumdadır.

– eşik altına gevşemeleri yavaşlatacak tempo gücü ise pozitif kalmaya çalışıyor

– tempo gücü geçmişe göre daha az pozitiftir

– bu durum da aşağı yönlü dalga boylarında sıklaşma getirecektir

– denge modeli bunu gerektirmektedir.