BİST100, SASA ve KRDMD Detaylı Teknik Grafik Analizi: İngiliz Sterlini Ve İngiltere’nin İç Piyasalara Yansıması

Ocak ayı perakende satışları ve enflasyon rakamlarını içeren ABD ekonomik verileri de bu hafta sadece dolar için değil, diğer tüm döviz kurları için de önemli olacak.

Zayıf İngiliz sterlinine karşı doların gücünün bu birleşimi, poundun dolar karşısında 1,29’un altına düşmesine neden oldu. Sterlinin düşmesi, İngiltere ‘nin küreselleşmede bazı yasal reformlardan geri kalmasını da gündeme getiriyor.

Bu hafta İngiliz sterlini fiyatını etkileyebilecek en önemli ekonomik verilere gelince, Aralık ayında GSYİH rakamları önem kazanıyor. İngiltere ‘de stabil bir sterlin önemli, yoksa Kıta Avrupası ve Türkiye için bir tehdit oluşturabilir.

Konsensüs, son çeyrekte GSYİH’nın değişmeden kalması için Aralık ayında% 0.2’lik bir artış bekliyordu; bu, önceki daralmadan gelen zayıf bir toparlanmayı değil, aynı zamanda İngiltere’de zor bir yılın zayıf bir sonunu da temsil edecekti.

Ekim ayında İngiltere ekonomisi, % 0,1 oranında daralmadan önce % 0,3 oranında büyümüştür. Bu ise olumlu beklentileri beraberinde getirmektedir.

İngiltere Merkez Bankası, geçtiğimiz ay faiz oranlarını düşürmekten kaçındı çünkü önümüzdeki aylarda hala ekonomik toparlanma görmek istiyor. Bununla birlikte, son çeyrekte beklenenden daha kötü bir büyüme performansı, bazı yatırımcıları bu varsayımı sorgulamaya ve böylece İngiliz sterlini satmaya yönlendirebilir.

Teknik ve politik olarak, GBPUSD’nin ortalama bir kademe aralığında stabil seyretmesi korona virüsü, bölgesel anlaşmazlıklar ve Kıbrıs ‘tan gelen üzücü açıklamalar dahilinde önem kazanmaktadır.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

BİST 100 grafiği, 118.341 puan ile %-2.21 kayıpla seansı kapattı. Hacim olarak, dolgun satış hareket edildiğini görmekteyiz.

İlgili grafikten, düşüş trendi devam etmektedir ve mevcut çizgide destek tekrar test edilmektedir. Bu hafta sat odaklı bir iç piyasa gördüğümüzü belirtebiliriz.

Osilatörler(göstergeler): Momentum ‘un olumsuz bir şekilde 1808 ‘e indiğini görmekteyiz. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 2905 ‘e indiğini fakat, halen pozitif devam ettiğini saptıyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi ortalamadan yukarıda %54 seviyesinde devam ediyor. Aroon ise %7 seviyesinde ortalama stabilite sağlamış bulunuyor. MACD çizgisi 1329 ve yetersiz stabilitede devam ediyor. SMMA(mavi) çizgisi de hafif bir nötr çizgiyi doğruluyor.

İlk destek noktaları 116.400 – 117.200 kademe aralığının önemli birer nokta olduğunu saptıyoruz. Böylece, destek noktalarının tekrar tekrar test edilmesinin momentumu azalttığını da hesaba katmalıyız.

Direnç seviyeleri ise, 120.150 – 121.450 olarak tanımlanabilir. Aroon “up” yukarılarda daha uzun süre bulunursa direnç daha kolay aşılabilecektir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

SASA hissesi, 9.29 (%0.76) fiyatından yükselen bir çizgide devam etti. Hacim ise ortalamanın altında ve al ekseninde gerçekleşti.

İlgili grafikten görüldüğü üzere, bu yükseliş trendinde al/güçlü sinyalleri baskın ve belirgin olarak hisse senedi grafiğinde belirgin şekilde bulunuyor.

Osilatörler (göstergeler): Momentum ( Mom ) 1.33 seviyesinde pozitif bulunmaktadır. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun 1.03 pozitif olduğunu gözlemliyoruz. Stokastik (stoch) çizgisi %74 kademesinden ortalamanın üstünde devam ediyor. Aroon göstergesinde; Aroon up çizgisi %100 tavan olması olumlu sinyalleri güçlendirmektedir. MACD, 0.20 ile olumlu bir fiyat desteğinde belirginleşiyor. SMMA indikatörü (mavi ve sarı kalın çizgeler), genel formasyona uygun bulunuyor.

Destek seviyelerinin, 8.96 – 9.04 TRY kademelerinde güçlü bir duruş sergilemektedir. SASA hissesinde volatilite arttı, fakat al sinyalleri tekrar alınmaya başladı. Risk yüksek, kazanma fırsatı artıyor.

Direnç kademeleri; 9.46 – 9.58 TRY seviyelerinde denilebilir.  Bu kademeler indikatörlerin(göstergelerin) desteğinden güç kazandı.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden SASA ‘nın rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.

Trafik, TradingView ile oluşturulmuştur

KRDMD hissesi, 2.83 (%3.41) ile destek seviyesinde düzeltmeye gitti. Endeks, gerilerken KRDMD ‘de düşüş sinyalleri arttı.

Grafikte, formasyon olarak aşırı alım çizgisine girdiği görülmektedir. Yeşil sinyaller, güçlenmiş olarak devam etmektedir.

Osilatörler(göstergeler): Momentum(mom) 0.13 ‘den düştüğü çizgiden devam etmektedir. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun (0.07) puandan bulunduğunu görmekteyiz. Stokastik( stoch ) çizgisi %35‘e yetersiz seviyede devam ediyor. Aroon ise, Aroon up çizgisinin %50 ortalamadan devam etmektedir. MACD çizgisinin 0.04 ile anlamlı farklılık oluşturmuyor.

Destek seviyelerinin, 2.68 – 2.72 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Stop-loss(zararı durdur) seviyesi, 2.64 olarak belirtilebilir.

Direnç noktaları ise; 2,88 – 2,94 aralığı olarak belirtilebilir. Osilatorler halen yeterli güçte ve kararlılıkta değil.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “sat” ve “sat” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.

Hisse Senedi Takipçisi, TradingView ‘den sağlanmaktadır 

Hisse senedi piyasasında, İngiltere ve Avrupa ‘dan gelecek olumlu verilerin yanında ABD ‘nin Ocak ayı perakende satışları ve enflasyon rakamlarını içeren ABD ekonomik verileri öenm kazanıyor. Yukarıda, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere, genel anlamda osilatörler bu haftanın trend öngörüsünü çizmiş şekilde ifade etmektedir.

Aşırı olumlu olan piyasalar, aşırı al / aşırı sat bölgesine hızlı girebilir, bu sebeple osilatorler ve gündem yakından takip edilmelidir. Bu sebeple, KRDMD ve SASA ‘ya orta ve uzun vadede önemli belirleyici değişkenlere hem maruz kalacak hem de Borsa İstanbul ‘un genel nabzından bize haber sağlayacaktır.

Sonuç itibariyle, Dış piyasalar ve küreselleşmeye de olumsuz yansıyabilecek her gelişme al/sat çerçevesinde önem arz etmektedir.

Son olarak, özellikle küçük yatırımcının, yatırım platformlarında fikir alış-verişi yapmaları önem arz etmektedir. Grafikler ve ekonomik rakamlar ile gerçekleşen detaylı bir takip, “yatırımcı kimliği nasıl oluşturulur?” sorusuna verilecek en temel cevaptır. Piyasa okur-yazarlığını da arttırabilmek ancak gündemin ve rakamların ve karmaşık bağımsız değişkenlerin anlamlandırılması ile uzun zamanda gerçekleşir.

Okan ÖZDEMİR