BİST100, KRDMD ve SASA Teknik Detaylı Grafik Analizi

İmalat PMI ve imalat dışı PMI da önümüzdeki günlerde doların yönlendirilmesinde kilit rol oynayacak. Dolar yükselirse inşaat ve demir sektörü olumsuz etkilenecek

Merkez bankası toplantıları ve 2019’un son ayına ait ABD’deki iş raporu bu hafta konumuz olacak ve çoğu yatırımcıya göre ABD Şükran Günü tatilinden geri dönerken piyasaları canlandıracak. Tarım Dışı Bordroları raporu elbette ki kilit nokta olacaktır, çünkü olumlu bir rakam ABD ekonomisinin net resmine daha fazla belirginlikte ve gelişmişlikte katkıda bulunabilir ve bu da daha güçlü bir dolara yol açabilir. Bununla birlikte, imalat PMI ve imalat dışı PMI da önümüzdeki günlerde doların yönlendirilmesinde kilit rol oynayacak.  Aynı zamanda, emtialar için, büyük petrol üreticileri, her bir ülkenin hangi üretim kotalarına uyacaklarını belirlemek için Viyana’da buluşacak.

Avustralya’nın 3. Çeyrek GSYİH toplantısı Rezerv Bankası

Riske duyarlı Avustralya Doları, Avustralya ekonomisi ABD-Çin ticaret anlaşmazlığında fazla sıkışmış gibi göründüğü için ticaret anlaşmasının iyimserliğinden yararlanamadı. Nicel gevşemeden QE, bahsetmek, RBA Başkanı Philip Lowe, ülkenin “adil bir yolda” olduğunu öne sürmesine rağmen Avustralya dolarına yardımcı olmuyor. Lowe, bu haftaki son toplantısına katılmak üzere Salı günü Avustralya Rezerv Bankası ile görüştüğü zaman faiz oranları belirlemekte netlik şansını yakalayabilir.

Japon hane halkı harcamalarının Ekim ayında düşmesi bekleniyor

Japonya’nın geçtiğimiz hafta Ekim ayındaki beklenenden daha kötü perakende satış rakamlarından sonra, tüm gözler 1 Ekim satış vergisi zammı sonrasında tüketimin nasıl durduğuna dair daha geniş bir bakış açısı sağlayacak. Gözler Cuma günkü hane halkı harcama rakamlarında olacak. Ekim ayında aylık bazda % 9,8 oranında azalan düşüşten biraz daha iyi olacağı düşünülmektedir.

Ücret artış rakamları da aynı gün içinde yayınlanacak. Brüt nakit kâr, yılın çoğu ayındaki düşüşten sonra Eylül ayında olumlu seyretti. Ekim ayındaki ücret artışındaki ilave bir artış, hane halkı harcama verisinin düşük olması durumunda tüketimdeki istikrarlı bir düşüş ile ilgili endişeleri azaltabilir.

Cuma günkü rapordan önce, üçüncü çeyrek sermaye harcaması tahminleri Pazartesi günü izlenecek ve bu genel olarak ilk GSYİH büyüme rakamının revize edilip edilmediğinin iyi bir göstergesi. Bununla birlikte, hane halkı tüketiminde şaşırtıcı derecede büyük bir düşüş olmadıkça, gelecek haftaki verinin yen üzerinde fazla tepki yaratması pek muhtemel değildir, çünkü Japonya Merkez Bankası parasal gevşeme için yüksek bir eşik belirlemiştir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

BİST 100 endeksinde grafiğe bakıldığında, Cuma günü olumsuz kapanışına göre, çizgiden olumlu kademe aralıklarıyla yukarı doğru bir ivmenin olacağı ve bu haftanın 2 günü devam edeceğini görmekteyiz. Hatta ivmeden çok büyük bir atılım var. Güçlü bir yükseliş ardından 107,527 puanından 106,903 puanı ile tut sinyalleri vermektedir.

Bu çizgide devam etmesi direnci 112,000 – 112,500 aralıklarını gündeme getiriyor. Yatırımcı profili baskın ve para girişi istenen seviyede bulunuyor. 106,000 ve üstünde güçlü bir destek var. Göreceli güç endeksi(RSI) tekrar tavanda ve “eli kulağında”. Şu hafta RSI stoch istenen seviyeyi yakaladı. Bazı analistler para akışının endeksi hantallaştırdığını ve hatta sıkıştırdığını belirtmektedir. EWO ve momentumda istenen çizgide ve Aroon çizgisi olup Aroon çizgisi aniden düzeldi. Volatilite azaldı ve beklenti pozitif. Ancak bu hafta son 3 iş günü belirsiz.

Boğa piyasasında dönüm noktası yaşanırken osilatörler için destek kademeleri üst noktalarda dolmuş bulunmaktadır. Eğer osilatörler destek verirse mum fitilleri bu hafta yeşil ve yukarı devam edecektir. Güçlü destek: 106,000 – 106,500 olarak belirtilebilir. Ancak beklenmeyen bir gelişmede kısa pozisyon 104,500 olarak belirtilebilir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

KRDMD hissesi 2,39 ile %0,42 ‘lik bir artış sağlandı. Borsa İstanbul ‘a ters bir kapanış gösterdi. Henüz istenen tepki alışı gerçekleşmedi. Destek noktasını 2,20 – 2,24 aralığında güçlendirdiği savunulabilir.

Grafiğe hassasiyet ile bakılırsa, Stoch RSI(göreceli güç endeksi) ‘nın 83 puanında ve yükseliş trendine destek vermekte olduğu görülebilir. İşlem hacmi olumlu iken, BIST ‘teki belirsizlik ile, bu hafta ortalama veya vasat bir tablo beklenebilir. 2,40 – 2,44 aralığında direnç seviyesi önemli noktalar olarak belirlendiği savunulabilir.

Rayting ve hareketli ortalama rayting olarak “al” sinyali veriyor. Endeksin yukarı trend çizgisini devam ettirmesi KRDMD ‘nin istenen piyasa düzeninde artı değer olarak kendine yer bulmasına katkıda bulunacaktır.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

SASA hissesi 6,37 fiyatından % -0,31 ‘lik bir değer kaybı ile BİST100 ‘e paralel bir değer ile kapandı. Yukarı yönlü bir yükseliş ancak Stoch RSI ‘de bir düzeltme ile mümkün. Hisse senedine grafikte odaklanılırsa, hacmin yetersiz kaldığı fakat yeşil sinyal olduğu ve yukarı yönlü hareketin genel anlamda rayting olarak al ve güçlü al çizgisinden konumlandığını görmekteyiz.

İlk destek 6, 20 – 6,30 aralığı denilebilir. Momentum 0,30 ve çizgiyi bugün yeterince yukarılara ittiremedi. EWO (Eliot Dalga Osilatörü) 0,23 ‘ten seyrediyor.

Bu hafta, BİST ‘in tam paralelinde bir hareket varsa da, SASA ‘nın genel durum ile paralel bir yükseliş yaşayacağı için artık BİST düşerken popülaritesi azalabilir ve mumlar aşağı doğru kırmızı fitil oluşturabilir. Bu fitiller ne kadar uzunsa o kadar az destek demektir denilebilir. Eğer al fırsatında 7 ve üzerine atamazsa bu sıçrayışın olumsuz etkisi olabilir. Yükseliş trendi aksadığı oranda, volatilite piyasa şartları yaşanabileceğinden bir değeri kalmayacağı söylenebilir.

Aşağıdaki hisse senedi takipçisinden anlaşılabileceği üzere iki ağırtop BİST100 hissesi de kolay kolay stoploss çizgisine inecek görünmemektedir.

Takipçi, TradingView ‘den sağlanmaktadır 

Sonuç itibariyle, bu ay ABD Tarım Dışı Bordroları(istihdam değişikliği) raporu elbette ki kilit nokta olacaktır, çünkü olumlu bir rakam ABD ekonomisine ve değer iç piyasalara olumlu etki edecek, güçlü bir dolara yol açabilecektir.  Endeksin tekrar 95,000 – 105,000 aralığından sıkışmasına sebep olabilir. Hisse senedi piyasasında yükseliş dolara bağlı gözüküyor. Tabi küresel durgunluk senaryoları beklentilerinin alım/satım dalgalanmalarını da takip etmeliyiz.

Özellikle Euro/Dolar paritesine bağlı değişen piyasaların ekonomik verilerle sentezlendiği bir yolculuk analizi yapılarak yatırımda alt ve üst marj belirlemenin yararlı olacağına inanmaktayım.

Okan ÖZDEMİR