BİST100: KRDMD Ve SASA Teknik Analizi Ve Küresel Gündem

Hem Federal Reserve hem de Avrupa Merkez Bankası şu an için para politikalarını gözden geçiriyorlar. Bir sonraki merkez bankası toplantıları dalgasına bakılmaksızın, aylık ticaret istatistikleri, Çin’in rakamlarının daha fazla dikkat çekeceği muhtemel olduğu için, Kanada ve Yeni Zelanda’dan gelen sayıların da izlenmesiyle ekonomi trendi belli olacak. Bu arada, hizmet PMI’leri İngiltere ve ABD’’de öne çıkan başlıklar olacak.

Avustralya Merkez Bankası, faiz oranını duyurmak için toplanıyor

Avustralya Rezerv Bankası’nın faiz oranlarının Salı günü değişmemesi bekleniyor, ancak Kasım ayında herhangi bir işlem yapılmadığında, yatırımcılar Aralık ayı için olası bir düşüşle ilgili ipuçları arayacaklar. Veriler açısından, Eylül ayındaki perakende satışlar ve ticari rakamlar sırasıyla Pazartesi ve Perşembe günleri izlenecektir.

Yeni Zelanda iş raporu, Yeni Zelanda Rezerv Bankası’ndaki faiz oranın düşmesine neden olabilir

RBA, Avustralya Merkez Bankası, politikalarını daha da kolaylaştırma konusunda isteksiz olsa da, Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın bu ay içinde faiz oranlarını düşürmesi muhtemel olsa da, bu olasılıklar da düşmüştür. Yeni Zelanda Merkez Bankası Çarşamba günü üç aylık istihdam rakamlarından gelecek hamlesinde rehberlik edecek. İşsizlik oranının üçüncü çeyrekte % 4,1’e yükselmesi ve iş büyüme oranının bir önceki çeyrekte % 0,8’den % 0,3’e düşmesi bekleniyor. Veriler, işgücü piyasasındaki durgunlukta bir artışa işaret ediyorsa, Kasım ayında faiz indirimi beklentileri desteklenecek ve Yeni Zelanda dolarında düşüşe yol açabilir.

Çin Ekim ayında ticaret ve enflasyon rakamlarını açıkladı

Avustralya ve Yeni Zelanda’nın en büyük ihracat pazarlarından aldıkları ticari veriler, ticaret savaşının Çin’in dünyanın geri kalanıyla ticaret yapma yeteneğine zarar vermeye devam edip etmeyeceğini Cuma günü göstereceğinden, merkez bankası politikası ve yerel endeksler Avustralya ve Yeni Zelanda dolarlarına yönelik tek risk olmayacak. Çin’in ihracatının Ekim ayında yıllık bazda % 3.5 düşmesi, Eylül ayında ise % 3.2’lik bir düşüşün hafifçe kötüleşmesi, ithalatın ise bir önceki yıla göre % 8.9 düşmesi bekleniyor. Ayrıca, en son üretici ve tüketici fiyatları da Cumartesi günü önemli olacaktır.

Japon hane halkı satış öncesi vergi artışlarına harcandı

Asya’da Japonya’nın hane halkı harcamaları ve ücret artış verilerinin yen’i yükseltmesi muhtemel değildir, ancak Japonya Merkez Bankası’nın ne kadar süre kararlı kalacağını belirlemek için takip edilecektir. Özel tüketim, Trump’ın Çin ile olan ticaret savaşında Çin ‘in ihracatçıların ateş altına girmesiyle Japon ekonomisini destekliyordu. Bununla birlikte, hayal kırıklığı yaratan kazanç artışı, tüketimi riske sokabilir ve 1 Ekim’de yürürlüğe giren satış vergisi zammı harcamaları da azaltabilir. Bununla birlikte, tüketiciler satış vergisi zammı başlamadan önce alımları artırırken, hane halkı harcamalarının Eylül ayında% 3.8 oranında artması beklenmektedir. Eylül ayına ait iki rakam grubu Cuma günü verilecek.

ABD ISM İmalat Dışı PMI

ABD aynı zamanda nispeten yavaş bir hafta olacak. Ekim ayında PMI ‘ın 53.2’ye yükselmesi bekleniyor. PMI Ekim ayında iyileşirse, resesyon korkularını hafifletmeye katkıda bulunacak ve Fed’in gevşeme döngüsünü askıya alma kararını güçlendirecektir.

ABD-Çin ticaret müzakerelerinde karamsar verilere ve potansiyel gerilemelere karşı ekonomi savunmasız kalır.  Trump’ın siyasi şokları, uluslararası arenada terör örgütü olarak kendisinin listelediği hainleri desteklemesi/lobiler sonucu desteklemek zorunda kalması, Temsilciler Meclisi’nin kovuşturmaya başladığına dair oy vermesinin ardından doları da etkileyebilir.

Önümüzdeki hafta takip edilecek diğer bültenler Pazartesi günü fabrika siparişleri, Salı günü ticaret dengesi ve iş JOLTS ile Cuma günü Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni önem atz ediyor.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

BİST 100 endeksinde grafiğe bakıldığında, trend dışı temel çizgi stabil ve belirsizlik hafif sapmalar göstermişti. Hafif bir düşüş ile % -0,01 Cuma günü 98462 seviyesinden kapanan endeks Pazartesi günü yükseliş ile açılması ve Çarşamba gününe kadar trend konusunda yön vermesi bekleniyor. Bu çizgide devam etmesi 101250 ve daha sonra 102500 dirençlerine kolayca ulaştıracaktır. Ancak düşüş kaçınılmaz gözükmekte. Al-sat yapan yatırımcı profili hızlı davranırsa kazanacaktır. Göreceli güç endeksi yeterli çizgiye gelemedi. Bu sebeple trendin düşüşü devam edebilir. EWO düzeltmeyi aşağıya çekti. Boğalar yetersiz formasyon oluşturdu. ABD ve Asya ‘dan gelen kısmen olumlu haberler endekse de olumlu yansıyor. Ancak Aroon yetersiz seviyede bulunmakta olup risk iştahının artması ile birlikte düzeltme gelebilir. Momentum düşerken fiyat çizgisi de kademesiz düştü bu da olumsuz denilebilir. İlk destek: 96500 – 97700 denilebilir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

KRDMD hissesi borsada olumsuz bir endeks kapanışına paralel olarak % -0,46 düşerek 2,15 seviyesinde fiyatlandı. Grafiğe bakılırsa momentum ve RSI yükseliş trendine destek verecek ölçüde olumlu durumda bulunuyor. İşlem hacmine bakıldığı zaman 3 gün satış aldığını fakat RSI açısından şüpheleri silen bir grafik ile karşı karşıyayız. 2,08 – 2,10 aralığında destek seviyesi önemli noktalar. Buna rağmen güçlü sat sinyali veriyor. Endeksin yukarı trend çizgisini zorlaması ve tekrar güvensiz aralığa oturması, destek seviyesini güçlü bir şekilde yukarı kademelere çekmekte momentumdan yeterli desteği sağlayamayacağı anlamına gelmektedir. Eliot dalga çizgisinin pozitif çizgiye devam etmesi ve olumlu politik gelişmeler ile 2.22 – 2.24 seviyesinde tekrar fiyatlanabileceğini savunulabilir. Fakat trend olarak düşüşe desteği güçlü kademelerde yoğunlaşmamış bir şekilde meydan okuma olarak görülmektedir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

SASA hissesinde yükseliş trendi devam ediyor. Hisse senedine grafikte odaklanılırsa hacmin 2019 ‘da son çeyrekte bir önceki yıla göre ne kadar düştüğü ve inşaat sektörünün durumunu ortaya koyabilir. Yeteri kadar momentumu olmadığı fakat genel anlamda olumlu olduğu, güçlü al sinyalleri verdiğini görüyoruz. Diğer hisse senetlerine oranla oldukça iyi bir performans sergiledi. Netlik sinyalleri güçlü olmakla birlikte volatilite sadece % 2,64. Trend çizgisine bakıldığında hareketli ortalamalar da al verdi. 6,50-6,58 aralığı al fırsatı verebilir. BİST ‘e göre ortalama seviyede seyreden bir BB bandı görmekteyiz. Direnç ise 6,99 – 7,04 olarak belirlenebilir.

Takipçi, TradingView ‘den sağlanmaktadır 

Sonuç itibariyle, bu hafta piyasa okuma yazması yanında gözümüzün grafikte olacağı bir hafta olacak. Tüm güncel haberleri ilgili güçlü platformlardan ve sosyal medya grafik platformlarından takip edebilirsiniz. Hisse senedi piyasasında yükseliş bir kademe daha net ve gerçekçi olarak mümkün görünüyor.

Okan ÖZDEMİR