2020, Ekonomi ve siyasette başlama vuruşu

2019 ekonomide bitiş düdüğünün çaldığı yıl olarak tarihe geçecek. Bütçe ve para politikasını tam gaz kullandık, yetmedi, bir de TCMB’den TL80 milyar tırtıkladık. Ne işe yaradı? Siz boş verin kadife bezle parlatılan verileri. Ekonomiyi tüketim sürükler, ayrıca her tüketici seçmendir. Tüketicinin ekonomiye güveni de aşağıdadır.

Barış Pınarı’nın iç siyasette AKP-MHP oylarında kopuşu frenlemek için yapıldığını kesinlikle iddia etmiyorum. Ama Cumuriyet’te şöyle bir haber çıktı:

“Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, bazı MKYK üyeleri, Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin anketle ilgili olarak partiye olan desteğin artarken, muhalefet kanadında çatlamalar oluştuğuna dikkat çekerek “CHP, bir hesaplaşma sürecine girebilir. HDP ile olan ilişkilerde tam bir kopuş var. Bugün seçim olsa HDP tabanından CHP’ye oy gitmez. HDP tabanı ‘aldatıldık’ duygusu içinde. Bu ittifakın devam edeceği düşünülüyordu. Millet İttifakı’na HDP oyları da eklemlendiği zaman ciddi bir iktidar alternatifi oluşmuştu. Harekâtla birlikte bu çöktü. CHP içinden gelen açıklamalara bakılırsa iç siyasi huzursuzluk artacak. İyi Parti’de benzer emareler var. Bu partilerin tabanları milli çıkarlar konusunda çatışma değil mutabakat istiyor” görüşünü dile getirdi.”

Kafaya bak ya, BM kayıtlarına göre 200 bin Suriye’li Kürt evinden-barkından olmuş. BBC’de Suriye Milli Ordusu’nun savaş suçları uzun metrajlı film olmuş, Kürt vatandaş Millet İttifakı’na küstü de AKP’ye mi oy verecek? Ne bu ya “Katilime aşık oldum” filmi mi?

Barış Pınarı’nın etnik Türk vatandaş açısından 2 başarı kriteri var:

Terör tehditi bertaraf olsun.

Mahallemde Suriye’li kalmasın.

Terör tehdid bertaraf olmadı. Esad YPG’ye “gel bana katıl” derken, dostumuz Trump petrol bölgelerini korumak için askerini Rakka’ya geri gönderdiği YPG-PYD’ye can simidi attı. Esad her an Tel Tamer, Kobane ve Ras al-Ayn’da TSK’ye sataşıp bela arıyor.

Suriyeli de salak değil. Her tarafı düşmanla çevrili, yeniden imarı için bütçye sıfır kuruş ödenek koyulan güvenli bölgeye dönmez. Ha, sınırdışı edersin, o zaman da BM ve Lahey Adalet Divanı ensene biner. AB’den de yeniden inşa için tek kör fenik alamazsın. Getiri sıfır, ama orada yerli halkı doyurmak ve 15-20 bin TSK mensubunu barındırıp asayiş ve sınır güvenliği sağlamak zaten dikişlerinden çatlayan bütçeyi PERT edecek.

Abi, hesaba bak ya! Onca vergi, TCMB’nin sifonlanması, ama seneye TL290 milyar borçlanacak mışız. Kimden? Kaça? Hazine bankalardan borçlanırsa özel sektör tefeci Mişon Efendi’ye mi gidecek?

Hazine’de Ekon 101 okuyan yok mu? Bu boyutta büçte açığı sadece TCMB’yi para basmaya zorlayarak sürdürülür, ya da faizi patlatır. O zman da vatandaş öyle bir dövize kaçar ki, Hüseyin Bolt tutamaz, zelzele olur.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!