BİST100, DOHOL Ve PETKM: Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi

Şu ana kadar durum, Pazartesi günü yayınlanan Almanya ve Avrupa bölgesindeki sanayi satın alma göstergelerinin raporlarının beklenenden daha düşük olduğunu gösterdiği için, durumun Euro nezdinde artmaya devam etmesi cesaret verici gibi görünmüyor.

Pazartesi günü yayımlanan verilerdeki tek parlak nokta, 52.4 iken büyüme gösteren Euro Bölgesi Hizmet PMI, beklentiler 52 iken, geçen ayın 51.90’ını geçiyor.

Alman IFO İş Endeksi’nin saat 12: 00’de açıklanması takip edilecek. Geçen haftaki IFO, beklenenden daha iyi ZEW rakamlarının ayak izlerini takip ederse, Almanya’daki yavaşlamanın azalmaya başladığı ve Euro ‘yu destekleyeceği görüşünü pekiştirecek. Bununla birlikte, herhangi bir zayıf rakam, özellikle Noel tatilleri için hazırlıklar ile çakışan geçen haftadan itibaren önemli haberler olmadığında, Euro ‘yu tekrar bir satış dalgasına sürükleyecektir.

Ayrıca, Euro bölgesi tüketici fiyat endeksi (enflasyon) rakamları Perşembe günü saat 12: 00’da KSA’da açıklanacak, ancak raporda cari oranın % 1,00’de herhangi bir değişiklik göstermesi beklenmiyor. Euro önemli çünkü ani bir düşüş ve yükseliş hisse senedi piyasasında olmadık etki yapabiliyor.

Grafik TradingView ile oluşturulmuştur

BİST100 olumlu bir trend çizgisinde 111.073 puanında bulunmaktadır. Grafiğe detayla bakılırsa, son 2 haftadır güçlü bir momentum devam ediyor. Mumların üst üste yeşil ve dolgun hacim ile al sinyalinde olduğu görülebilir.

Destek kademelerinin, 109,000 – 109,400 eşiğinde olduğu belirtilebilir. Osilatör daha yüksek fiyatlara destek verecektir. Göstergelerde netlik yeterli. EWO (Eliot dalga osilatörü) 9770 ‘lere yükseldi. Momentum stabil ve olumlu bir artış gerçekleştirdi: 12045. Aroon çizgisi düzeltmede daha olumlu bir çizgide devam etmekte. Üstelik, Aroon “up” % 100 ile tavanda yer alıyor. Stoch (stoklastik) göstergesi ise güvenli alandan, “al” sinyali alanına geçti.

Direnç olarak ise 112.900 – 113,200 aralığı zorlanacaktır. İyimser beklentiler fiyatlanmakta daha kararlı, aşırı alım/satım olmaması stabiliteyi arttırıyor. Son haftada sadece bir kırmızı mum fitilinde düşüklük yaşandı. Fakat al/sat kademelerinde bu fiyat aralığı çabucak aşıldı.

Grafik TradingView ile oluşturulmuştur

DOHOL hissesi 1.83 ‘ten alıcı buldu. 2 haftada 2.09 ‘dan 1.83 ‘e inerek bir iniş trendini doğruladı. Hacim satış yönünde bulunuyor.

Grafikten anlaşıldığı üzere, trend halen güçlü al sinyali verirken osilatörler al sinyali vermektedir.

Bu bağlamda, Mom(momentum) osilatörü 0.08 seviyesine inerek ivmenin düştüğünün işaretini vermiş olabilir. Bunun netliği için EWO (Eliot dalga osilatörü) ‘nün ani fakat logaritmik bir iniş yaptığını ve momentum ile paralel bir iniş gösterdiğini teyit etmekteyiz. Stokastik(Stoch) net ve yetersiz düzeyde(tıpkı grafikteki gibi). Aroon tavandan tabana bir yolculuk içine girdi.

Destek noktasının stratejik olarak 1.72 – 1.73 olacağı savunulabilir. 1.68 ve aşağısı, düşüş trendini tersine çevirebilecek bir dur noktası olabilir. Eğer güçlü bir alım gelmezse 1.68 momentumun da giderek kötüye gitmesine eşlik ederse 1.68 stoploss(zararı durdur) noktası denilebilir.

Direnç noktası olarak 2.08 – 2.12 aralığı gösterilebilir. Seans içinde ani dalgalanmalar azaldı ve mumlar küçük kademelerde yukarıya doğru ve sık pozisyonlu hacimler ile desteklendi. Bu da bu osilatörlerin 2 seans düşmemesi suretiyle kanıtlayacaktır.

Rayting ve hareketli ortalamalar “güçlü al” veriyor fakat, formasyon çoktan inişi doğruladı. Şimdi dönüşe odaklanmalı. Dönüş noktaları ise ancak sonraki 2 gün içinde osilatörler ile netlik kazanacak. 1.80 üstü kapanışlar uzun vadede yükselme trendine devam etme olasılığını gündemde tutacaktır.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

PETKM hissesi 3.63 fiyatında bulunmaktadır. Hacim ortalamanın altında ve kararsız seyrediyor.

Bu bağlamda, grafik masaya yatırıldığında, osilatör ve fiyat uyumsuzluğu ile sat sinyali alındı. Grafik, stokastik(stoch) indikatörünün koyu renkli alanın etkisinde yani nötr olarak konumlanmaktadır. Aroon osilatörünün trende dair bir netlik sağlamadığını ve düzeltme aşamasında nötr ilerlediğini ortaya koymaktadır.

Destek noktası aralığı olan 3,44 – 3,48 olası bir düşüşü tekrar toparlayabilir. Stabil düşüş trendinin yakın zamanda sona ermesi söz konusu gözükmüyor. Aşırı satış gelmekte olduğundan osilatörle destek sağlarsa hemen yükseliş gerçekleşebilir. Osilatörler de yetersiz ve uygun olmayan aralıkta bulunuyor.

Direnç kademeleri, EWO ve Aroon osilatörlerinin fiyat oranına ilişkin hareketlerine bakılarak direnç noktaları 3,74 – 3,84 TL olduğu savunulabilir. Boğa piyasası yakın zamanda beklenmiyor.

Takipçi, TradingView ile oluşturulmuştur

Sonuç itibariyle, Borsa İstanbul ‘un bir trend sıçrayışı gerçekleştirdiğini ve BIST ‘in tekrar gözünü Avrupa ‘ya tüketici fiyat endeksine (enflasyon) çevirdiğini belirtebiliriz.

Hisse senedi piyasasında yatırımcıların an itibariyle tekrar olumlu beklenti oluştuğu ve bu beklentinin bir kolunun Avrupa ‘da Perşembe günü açıklanacak rakamlarda olduğu belirtilebilir. Aynı zamanda, Türkiye ‘ye yaptırım uygulanması tehdidi konusu henüz fiyatlanmış gözükmüyor. Yatırımcıların kendi kararlarını gündeme göre vermeleri önem arz etmektedir.

Okan ÖZDEMİR