Borsa endeksi alt kırılımlara baktıkça farklı hikayeleri ve gelecekleri görüyoruz. Son yazıda belirttiğimiz sanayi endeksi ve mali endeks arasındaki mücadele sonlanmış görünmüyor. Bu hikayeyi taraf tutarak özetleyelim: büyük kayıplar yaşamış olan sanayi endeksi, dövizdeki dalgalanmanın yukarı yönlü gelişimiyle hızlı yükselişe açık olacaktır. İhracatçı ulus hamlemize destek olmasını bekleriz.
Türkiye ekonomisindeki gidişat hakkında da fikir veren orta uzun vadeli gelişmeleri hisse bazında da görmekteyiz. İhracatçı hisseleri kendi içlerinde değerlendirebileceğimiz gibi, belli sektör üzerinden de değerlendirme yapabiliriz.
Borsa endeksi ise henüz düşüş eğilimini tamamlamış görünmüyor. Bu durumu mali endeksteki, yani bankalardaki belirsizliğe bağlayabiliriz. Söylemlerin aksine düşmesi beklenen faizlerin etkisi olumlu görünse de, dış kredi ödemelerinin olumsuz katkısı ağır basacaktır. Bu da ciddi zarar etkisi demektir. Gerçeklere yapışın, manipülatif söylemlerden uzak durun.
ISCTR/HALKB : 2009 – 2012 arası süren çapraz oranı, tüm zamanların en yükseğinde olduğu 2019 yılında daha fazlasını hedefleyebilir görünüyor. Halk Bankası tarafında iyi gitmeyen gelişmeler olacak görünüyor. Bu durum İş Bankası lehine farkı açmayı sağlayabilir. 2017 yılında görülen derin düşüş dalgası geometrik olarak güzel bir açı oluşturmuştur. 2018 sonlarında ise yine benzer açı görülmüştür. Altın oran diyebileceğimiz bu duruma karşılık ivme göstergelerinin göreceli güçlü kalması sonucu yeni zirveler ve 1.5 HALB = 1. ISCTR uzun vadeli hedefi olarak görülebilir.
Öğreti: Hızlı hareketler düzeltmelere sebep olur. Teknik olarak bu durum tepki olarak görülebilirse de gelecekle ilgili geometrik açıdan önemli anlamlar taşımaktadır. Arayışı farklı yönde tutmak bunu sağlayabilir. Açı problemleri olarak görebileceğimiz geleceği tahmin belirsizliğine geçmişte sıkça değindik. Model farkı okumayı verileri okumayı kolaylaştırır. Sürdürülebilir büyüme metodu için de reçete verir.
Türkiye sürdürülebilir büyüme metodunu ararken, yeni döneme geçiş eskiyi atmayı gerektirmektedir. Bu da samimice doğru adımların açıkça atılmasını gerektiriyor. Bu beklentiyle, bankalar içindeki dönüşüm de önemli yer tutmaktadır.
Düzenli takip edenlerin bildiği gibi, hareketlerdeki geometri, açı odaklı kopmalar, dönüşler geleceği belirleme açısından önemli olmaktadır. Sonuçta her bir hareket ve dönüş farklı hikayeyi içinde barındırmaktadır. Bu hikaye haber yoluyla daha sonra kendini göstermektedir. Model tabanlı farklı bakış açıları da bu hikayeyi yakalamak adına değerlidir. Genel olarak analizlerinde bu şekilde gelişmesi zihin berraklığı sağlar.
Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, yapay zekaya dayalı daha güvenilir stratejiyle pazar arayışı hedeflenebilir. Böylece geçmişin başarılısını değil geleceğin fırsatını erken aşamada yakalamış olursunuz. Doğrulanmış modeller kurmak mümkündür. Buna göre uygulanabilir avantaj getirecek öneri için ülke ve bölge GELECEK skorlama tablolarını inceleyebilirsiniz: daha iyi metod arayışı için kullanmak gereklidir. http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html