Bankalar ucuz mu?

Bankalar güçleniyor mu?

Yaz aylarında “göreceli ucuz” görünen bankalar primlendi ve döngü tamamlanmış olabilir mi? Bunun cevabını hazirandan bu yana matematik hesaplara giren ve çıkan değerler üzerinden yapmakta fayda vardır. Daha da önemlisi: piyasalar “toz duman” gibi görünüyorsa da bu tabloyu tutarlı şekilde tarif edecek görüş arayışlarına girmek gerekir. Bu görüşler geçmişi ve geleceği tarif etmeden uzak kaldığı sürece tedavülden kalkmalıdır.  Bu  görüşümüz üzerine bankaların geleceğini kısaca tarif edersek: evet halen ucuz kalmış durumdadırlar.

Tarif edemiyorsanız uzak durun veya 2-3 yılın cazibesi

Son 5-6 ayda görülen “vahşi yükseliş” döngünün bittiği anlamına gelebilir mi? Haftalık bazda bakacak olursak: 20-25 haftalık geçen süreçte matematik modelde hesaplar ne yönde değişmiştir? Olasılıktan öte netleşen rakamlar neye işaret etmektedir?

Yaz aylarında bankacılık endeksi model hesaplarında takip edilen eşik seviyeden negatif sapma içinde idi:  sapmanın miktarı tepki hakkında fikir verebilir. O dönem %12 civarındaki negatif sapma 2020 yılında da tekrarlanmıştı: seri halde haftaların yaşandığı dönemde düşüşler hemen hemen aynı oranda devam ederek “yumuşatılmış” ortalamaların basık kalmasını sağladı. Bu formasyonu geçmişten biliyoruz: düzenli veya sürdürülebilir yükselişe götüren tepki hareketlerinin başlamasını sağlamıştır. Geldiğimiz noktada matematik model eşik üzerindeyiz ama bu “pahalı endeks” söylemine uyar mı?

Son 5 yıl penceresi

Endeksi istikrarlı tutacak sinyaller üzerinden bakarsak: modelden çıkan sinyal değerleri modelde kalanlara göre ortalama daha düşük değerde idi. Yani daha istikrarlı endeks hareketi görmemiz beklenebilir. Bu durum primsiz piyasada kendini daha net hissettirecektir. Bir başka deyişle gevşemeler trendin bozulması için yetersizdir.

Son 1 yıl penceresi

Sayısal modelimizden çıkan istikrar odaklı sinyaller, kalanlara göre daha düşük değerlidir. Bu durum 1 yıllık pencerede dahi güçlü kalabileceğini göstermektedir: endeks dahili hisselerin farklı ağırlıklarda olduğunu hatırlayalım. Benzer davranışı göstermeyeceklerdir.

Geleceğe döngüden yansıyanlar

Kasım ayında görülen yukarı kopma ve devamı hareketine rağmen model eşiğin üzerinde kalan “pahalı algısı” yaratabilecek değerler son 12 ay içinde düşük görünmektedir. Bu durum ana trendi desteklemektedir. 

Matematiksel işlem için alternatif model

c = a – b (kara kutu model basit hali) – denge amaçlı eşitlik

c = gelecekteki performans değişimi / değişim  (yerli/yabancı yatırımcı beklentisi, harekat planı özü)

—>  performans ivmesini belirleyen a,b  üzerinden gelen değişimlerdir.

1)       a, b ters yönlü hareket ettikçe uzun/kısa pozisyon açma ihtimali artar

a.       a yükselirse, b düşerse uzun pozisyon açılır (alım yönü)

b.       a düşerse, b yükselirse kısa pozisyon açılır   (satım yönü)

2)       Kurallar silsilesi devam edecektir: sayısal modelin algoritmaya dönüşümünü sağlamaktadırlar

3)       Dramatik hata: sadece (b) üzerinden karar alınması. Sebep-sonuç ilişkisi için yetersizdir