Bankacılık Sektörü / Oyak Yatırım – (09.03.2015)

Türk bankacılık endeksi 15T F/DD piyasa beklentisi 1.0x ile gelişmekte olan ülkeler banka endeksine göre %11 iskontolu işlem görmektedir.

Türk bankalarının çift haneli iskontolarla işlem gördüğü en son zaman 1Ç14’deydi. Banka hisseleri, Ocak ayının sonundan itibaren TL bazında %19, Dolar bazında %28 düştü. Buna rağmen, Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizi %8.4’le benzer ülkelerin ortalaması arasındaki fark sadece 37 baz puandır (son 3 yıl ortalaması: 115 baz puan). F/DD çarpanıyla 10 yıllık faizlerin 2012’den beri ilişkisi temel alındığında, 15T F/DD değeri olan 1.0x, mevcut faiz seviyesinin 100 baz puan üzerinde bir faizle bile makul fiyat seviyelerine işaret etmektedir.

TL’deki değer kaybı varlık kalitesini doğrudan etkilememektedir- Güçlü tahsilatlarla desteklenmiş varlık kalitesi değer önerimizin önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Sektörde, yabancı para cinsinden krediler toplam kredi hacminin %34’ünü oluşturmaktadır. Ancak nerdeyse bu kredilerin hiç biri tüketici kredisi değildir. Ayrıca, mikro kobi kredileri FX kredi hacminin sadece %3’ünü oluşturmaktadır. FX kredilerin geri ödenmesinde belirleyici unsur, doğrudan TL’deki değer kaybından çok ekonomik büyüme olacaktır.

Dış şoklara karşı daha dirençli- 1Ç14’de, bankalar kredi hacmi 2010-2013 döneminde üç katına çıktıktan sonra “ani duruş” riskiyle karşı karşıyaydı. Şimdi ise, büyüme daha sürdürülebilir %15-%17 seviyesine çekilip, varlık kalitesi açısından daha sağlıklı bir yapıya kavuşmuştur. TL’deki değer kaybı daha fazla faiz indiriminin gelme olasılığını azaltsa da, önceki dönemlerde liradaki hızlı değer kaybını takip eden bir faiz artışı olasılığının da az olduğunu düşünüyoruz. Bu görüşümüzde, AMB’nin parasal genişlemesi ve petrol fiyatlarının 60 dolar seviyelerinde dengelenmesi etkili olmaktadır.

En çok tercih ettiğimiz hisseler Akbank ve Halkbank- Akbank geçen üç senedeki F/DD oranına göre %18 iskontoyla işlem görmektedir. Citigroup’un bankada kalan %9.9 hissesinin satışını tamamlamasıyla, bankanın düşük kaldıracının, güçlü maliyet yönetimi ve ihtiyatlı karşılık ayırma politikasının öne çıkacağını düşünüyoruz. Bu, bankanın değişik ekonomik senaryolarda diğer bankalardan daha iyi performans gösterebileceği fikrinizi desteklemektedir. Halkbankası için ise sektör ortalamasından daha yüksek vadesiz mevduat ve kobi kredilerinde varlık kalitesi avantajının bankanın yapısal sermaye karlılığı avantajını devam ettirmesini bekliyoruz. Katılım bankası kurulmasının, 15T ve 16T sermaye karlılığını sırasıyla 40 baz puan ve 60 baz puan olumsuz etkilemesini bekliyoruz. Ancak, 2017’de katılım bankacılığının bankada beklediğimiz sermaye karlılığı olan %14’e paralel bir katkıda bulunacağını düşünüyoruz.

Raporun devamı için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir