Bankacılığın çehresi, üretken yapay zekâ ile değişiyor

“Sektör artık yapay zekânın getirdiği önemli teknolojik değişikliklerle ve küresel bankacılık sektörünün büyümesi için sağladığı fırsatlarla yüzleşiyor.

Üretken ve açıklanabilir yapay zekânın, yeni iş fırsatları ve hizmetlerinin yanı sıra bankalar ve müşterileri için daha iyi destek sağlayarak bankacılığın çehresini daha iyi bir şekilde değiştirme potansiyeline sahip olacağı yeni bir döneme giriyoruz.”

Bunu söyleyen kişi Temenos’un Baş Bilim Sorumlusu Hani Hagras. Temenos ise İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan, bankalar ve finansal hizmetler için kurumsal yazılım konusunda uzmanlaşmış bir şirket. Sıklıkla Türkiye’deki değerli yöneticilerle de dile getirdiğimiz bu konu, yakın zamanda Temenos yayınladığı “Impact” raporunda çok sık vurgulandı.

Bu araştırmada, beş kıtanın tamamından 300 banka yöneticisiyle anket yapıldı ve yüzde 70’ten fazlası için yapay zekâdan değer elde etmenin, bankaların ileriye dönük büyümesinde önemli bir farklılaştırıcı olacağını ortaya koydu. Bu gelişme iş ilanlarına da yansıyor. Avrupa bankacılık sektöründe şu anda ilandaki işlerin yaklaşık yüzde 30’unun yapay zekâdan bahsettiğini de görüyoruz. Bu durum, sektörde yapay zekâ becerilerine yönelik açık talebin altını çiziyor ve gittikçe daha fazla kurum yapay zekâ teknolojisini benimsemeyi tercih ettikçe, bu alanda olası bir beceri boşluğuna işaret ediyor.

Kişiselleştirilmiş finansal hizmetlerin önümüzdeki dönemin en önemli konusu olduğunu her fırsatta vurguluyorum. Buradaki en önemli araçlardan biri de portföy yönetimi ve yatırım danışmanlığı olacak. Bankalar müşterilerini daha iyi anlamak ve kişiselleştirilmiş, daha verimli bankacılık deneyimlerini daha etkili bir şekilde sunmak için de yapay zekâ ve makine öğrenimini daha fazla kullanıyor ve kullanacak.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!