Bakır Fiyatları – (05.08.2013)

Bakır, ABD ekonomisindeki sıçrama işaretlerine karşılıkl, Çin’de talep görünümüne ilişkin endişelerle birlikte, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. ABD ve Çin dünyanın en büyük iki metal kullanıcısı.

ABD’de 2 Ağustos’ta açıklanan fabrika siparişleri verisi, Haziran ayında, yükselişini üçüncü aya taşırken, bugün açıklanacak olan hizmet sektörü göstergesinin, Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Temmuz ayında yukarı yönde hareket etmesi bekleniyor. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in bugün açıkladığı Çin Temmuz ayı hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verisi değişiklik göstermesi.

Londra’da Marex Spectron Group analisti George Adcock, “Pozitif tarafta, Batı dünyasındaki iyileşen büyüme ve buna ek olarak, göreceli olarak zayıf seyreden dolar var,” dedi ve “Negatif tarafta ise, Çin halen küresel endişe olarak kalmaya devam ediyor” şeklinde görüş bildirdi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası’nda (LME), fazla değişmeyerek ton başına 7,003 dolarda kaldı. Kontrat gün içinde yüzde 0.3 yükseldi ve yüzde 1.8 düştü. Eylül vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşerek pound başına 3.1705 dolara geldi.

Londra’da Fastmarkets.com analisti William Adams, bugünkü raporunda, “Fiyatları yukarı itme konusunda fazla ilgi yok, bu nedenle, yukarı yönde direnç güçlü görünüyor,” dedi.

ABD para biriminin 10 önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi, geçen ay yüzde 1.4 düştükten sonra, bugün de gerileyerek kayıplarını ikinci güne taşıdı. Zayıf dolar, ham maddelere alternatif yatırım aracı olarak, ilgiyi artırıyor.

Çin Merkez Bankası, branş yöneticilerinin toplantısı sonrası, 4 Ağustos’ta internet sitesinden yaptığı açıklamada, ince ayar politikaları uygulayacaklarını ve istikrarlı büyüme, yapısal uyum, reformlar ve risk önleme arasındaki dengeyi sağlayacaklarını kaydetti. Çin’de hükümet geçen hafta yaptığı açıklamada, imalat sanayi göstergelerinin ekonominin gücü konusunda karışık işaretler vermesinin ardından, büyümenin “makul” bir seviyenin altına düşmeyeceği taahhüdünde bulundu.

LME tarafından izlenen bakır stokları, borsa rakamalrına göre, düşüşünü 14’ncü güne taşıyarak 606,900 tona indi. Depoalrdan bakır çıkarılmasına ilişkin emirler yüzde 2.3 ile 27 Haziran’dan bu yana en hızlı artışını göstererek 324,300 tona çıktı.

Aluminyum, kalay ve nikel Londra’da düşerken, kurşun ve çinko değer kazandı.

Bloomberg HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir