Aylık Piyasa Yorumu / Ağustos 2015 – Osmanlı Menkul

Aylık Görüş Ağustos 2015

Hisse Senedi

Seçimlerin üzerinden 2 aya yakın bir süre geçmesine rağmen hala hükümetin kurulamamış olması piyasalar için en büyük belirsizlik kaynağını oluşturmakta. Dolayısı ile şu anda sadece hükümet kurma çalışmalarına odaklanan bir piyasa ile karsı karsıyayız. Bununla beraber son dönemde artan terör saldırıları da piyasalar üzerinde tedirginlik yaratmakta olup, bundan sonra çözüm süreci ile ilgili izlenecek yol haritası da yakından takip edilecektir. İyi gelen banka bilançoları ve düşük rasyolarla işlem gören bankacılık hisse senetlerine rağmen belirsizliğin devam etmesinden dolayı fiyatların iskontolu işlem gördüğünü düşünüyoruz. Olası bir hükümet kurulması halinde piyasaların kısa sürede nefes alacağını, 84.000-85.000 seviyelerinin test edileceğini, daha sonrasında ise koalisyondaki uyumun izleneceğini bekliyoruz. Aksi bir durumda ise piyasaların ilk tepkisinin sert olacaktır. Bu harekette 70.000-75.000 bandının görülebileceğini fakat daha sonrasında tek partili iktidar beklentilerinin satın alınmaya başlayarak piyasaların 80.000 seviyelerinde normalleşeceğini öngörüyoruz. Dolayısı ile şu aşamada yatırımcıların koalisyon ile ilgili bir beklentileri varsa o yönde pozisyon almalarını aksi halde ise nakitte kalmanın uygun bir strateji olacağını düşünüyoruz.

Şirket Bonosu

Orta ve uzun vadeli yatırım yapmayı düşünen yatırımcılarımız için yükselen kur ve faiz ortamında korunma sağlayacak mevduat üstü getiriler ile aşağıdaki özel sektör tahvillerini öneriyoruz.

•TRSVERA71713 ISIN kodlu Vera Varlık Yönetimi tahvili 100,700 temiz fiyata kadar +430 ek getiri ile,
•TRSBMKS71814 ISIN kodlu Bimeks tahvili 100,200 temiz fiyata kadar +430 ek getiri ile,
•TRSFINA71716 ISIN kodlu Final Varlık Yönetimi tahvili 100,400 temiz fiyata kadar +434 ek getiri ile alınabilir.

Tahvil – Bono ve Eurobond

Temmuz ayında hükümet kurma çalışmaları ile beraber yaşanan siyasi belirsizlik ve iç güvenlik endişeleri, yurtdışında Yunanistan ve FED in faiz artırım beklentisiyle dalgalanan kur ve paritenin de etkisiyle gösterge tahvilde bileşik faiz %9,98, 10 yıllık tahvil de ise % 9.56 seviyelerine kadar yükseldi. Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmeyerek temkinli iyimser tutumunu sürdürdü.

Türkiye ülke eurotahvillerinde ise 2030 vadeli gösterge niteliğindeki tahvilin getiri seviyesi yaklaşık %5.18 oldu.

Yatırım Fonları

Yakşalık 2 aydan beri devam eden koalisyon görüşmelerinde hala net adımların ortaya çıkmaması , erken seçim belirsizliği ve gittkçe artan iç güvenlik sorunları göz önünde bulundurularak riskten kaçılmasını ve daha muhafazakar fonlara yatırım yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Fon portföyümüze yeni fonlar ekledik. Ak Portföy tarafından yönetilen tüm fonları Osmanlı Menkul hesabınızdan satın alabilirsiniz. Fonlara ait bilgileri www.borsadirekt.com adresinden inceleyebilir, aylık getirilerini yıldızlı fon bülteninden takip edebilirsiniz.

Emtia ve Uluslararası Piyasalar

ABD ekonomik büyüme verisi, 2. Çeyrek için %2.3 ile beklentinin (2.6) altında geldi. İşsizlik maaşı başvuruları ise, 270 bin olan beklentinin altında, 267 bin olarak gerçekleşti. FED’den gelen açıklamalar ise, Eylül ayında faiz artışının gelebileceğine dair sinyaller içeriyor. 2 günlük FOMC (Federal Open Market Committee) toplantısının açıklamalarında, çeşitli küresel ve sektörel olumsuzluklara rağmen, büyüme ve enflasyondaki olumlu verilere işaret edildi. FOMC, son 5 toplantıda olduğu gibi, bu toplantıda da kararı 10 üyenin oybirliğiyle aldı. FED eski başkanı Greenspan ise, CNBC’ye yaptığı değerlendirmede, özellikle, hükümet harcamalarının ABD ekonomisine yaptığı baskıdan duyduğu rahatsızlığı vurguladı.

Euro Bölgesi, Yunanistan haberleriyle dalgalanmaya devam etti. Yunan hükümetinin, ülkeden para çıkışını engellemek ve geçiş sürecinin mümkün olan en az hasarla atlatılmasını sağlamak için aldığı tedbirlerin, piyasaların beş hafta kapalı kalmasının ardından açılmasıyla verdiği sert olumsuz tepkiyle, yerini çok bulamadığını gördük. Hisse tarafında, özellikle bankacılık hisselerinde günlük düşüş limitlerinde eksiler görüldü. Almanya imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi PMI, Temmuz’da beklentilerin üzerinde gerçekleşerek 51.8 oldu.

Çin imalat sanayi PMI verisi, son iki yılın en düşük seviyesi olan 47.8’e geriledi. 2015’in son 5 ayında, denge noktası kabul edilen 50 puanın altında kaldı. Ayrıca Temmuz ayının son günü, Çin borsaları, son 6 yılın en büyük aylık düşüşünü gösterdi. Şanghay Bileşik Endeksi, Temmuz ayında toplam %14.3 geriledi. Güney Kore’den gelen sanayi üretim rakamının beklentileri aşarak yükselmesi ve kapasite kullanım oranının %73.4’ten 75.2’ye çıkması, Uzakdoğu tarafında dengeyi sağlamaya yardımcı olacaktır. Japonya’da ise işsizlik artışının dikkat çekmesine rağmen, TÜFE artışının düşük gelmesi, stabilizasyonun sağlanmaya başladığını gösteriyor.

EURO / DOLAR

Euro/Dolar paritesinde, 1.10 seviyeleri, ana noktamız olmaya devam ediyor. Temmuz ayında dar bir bantta (1.0810 – 1.1215) sıkışan parite, bu ay gelecek haberlerin desteklemesiyle, aşağıya dönmeye çalışabilir.

Paritede ana destek ve direnç noktalarımız, geçen ayki seviyeler olarak aşağıda verilmiştir:

Destekler : 1,0880 – 1,0520 – 1,0410 – 1,02 – 0,8880 Dirençler : 1,1240 – 1,1480 – 1,1560

ALTIN

Altın ons fiyatlarında, geniş bant teknik seviyelerimiz, yıl bu ay da değişmedi. Yunanistan haberlerine istinaden taşmalar gerçekleşebilse de, tekrar bant içine gireceğini düşünüyoruz.

Ana fiyat bandımız, beş aydır vermeye devam ettiğimiz 1.020 – 1.280 aralığıdır. Teknik olarak önemli seviyeler ise, aşağıda belirtilmiştir.

Destekler : 1.080 – 1.020 – 980 USD/ons Dirençler : 1.120 – 1.180 – 1.220 – 1.280 – 1.320 USD/ons

PETROL

Brent petrolde, önemli destek seviyesi olan 62 usd/barrel fiyatının kırılmasıyla başlayan düşüş 51 USD seviyelerine kadar sürdü. Ana fiyat bandımız 42 – 62 olarak değişmiş durumda.

Teknik olarak önemli seviyeler, aşağıda belirtilmiştir. Taşmalar halinde, nedenlere istinaden tekrar yorum yapılmalıdır.

Destekler : 48 – 45 – 42 – 38 USD / barrel Dirençler : 53 – 58 – 62 – 72 – 78 USD / barrel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir