BIST-100 endeksi Şubat ayında 1.443 – 1.576 arası geniş bir bantta hareket ederken, ayı %0,14 düşüşle 1.471,39 seviyesinden kapattı.
Bankacılık endeksi ayı %4,95 düşüşle negatif ayrışma ile tamamlarken, Sınai endeks %2,90’lık yükselişle pozitif ayrıştı. TCMB Şubat toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak faizleri %17,00’de sabit bıraktı. Ek olarak; TCMB Şubat sonunda zorunlu karşılık oranlarını bütün vadelerde 200 baz puan yükselterek ek sıkılaşma adımı attı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu BB- olarak teyit etti ve görünümünü negatiften durağana çevirdi.
Global tarafta Mart ayında Covid-19’un mutasyon sonrası yayılım hızı, aşı dağıtım ve uygulamalarına ilişkin gelişmeler takip edilecek. Diğer yandan başta ABD olmak gelecek makroekonomik veriler takip edilecek.
Yurt içi ana gündemi ise Covid-19 salgınındaki gelişmeler, TCMB faiz kararı ile ABD ve AB ile olan ilişkilere ilişkin gelişmeler önemli gündem maddeleri olacak.
Strateji
Mart’ta piyasaların ana gündemi Covid-19’un yayılma hızı ve aşı uygulamalarının etkinliği olacak. Temsilciler Meclisi’nde onaylanan 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki ABD ek teşvik paketinin Senato’da onaylanıp onaylanmayacağı takip edilecek. Paketin geçmesi global risk alma iştahını destekleyecektir. Ancak, piyasaların Mart ayındaki odak noktasının ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hızlı yükselişin devam edip etmeyeceği ve Fed’in bu konuda aksiyon alıp almayacağı olacaktır. Yurt içinde Mart ayında AB ve ABD ile ilişkilerin seyri önemli olacak. Ekonomi tarafında ise TL’deki volatilitenin seyri ve TCMB faiz kararı takip edilecek. Negatif haber akışı olasılığının yüksek olması nedeniyle Mart ayında TL varlıklarda volatilitenin yükselmesi ve negatif ayrışmanın sınırlı da olsa devam etmesi beklenmektedir. Son dönemde özellikle banka hisselerinde yabancıların satış tarafında olması endekste kısa vadede yükselişlerin sınırlı kalabileceğine ve kar satışlarının aralıklarla devam edebileceğine işaret ediyor. Ancak, Global risk alma iştahının güçlü seyrini koruması durumunda TL varlıklarda negatif fiyatlamalar sınırlı kalabilir. TCMB’nin sıkı para politikasını korumasının orta vadede TL için önemli bir tampon görevi görmeye devam edecektir. Bu nedenle Mart ayında BIST’te kar satışlarının aralıklarla devam edeceğini, dalgalı bir seyir oluşacağını ve belli seviyelerde düşüşlerin yeniden alım fırsatı olarak değerlendirileceğini düşünüyoruz. BIST’in son 6 yıllık geçmiş Mart performanslarına göre ay içinde güçlü satışların gerçekleştiğini ve endeksin Mart ayını genellikle düşüşle kapattığını görüyoruz. Mart ayında BIST100 endeksinin 1.390-1.530 aralığında dalgalanması beklenirken, 1.400 ve altı gerilemelerin kademeli yeni alım fırsatı, 1.525 ve üzeri yükselişlerin satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
Makro Ekonomi
• TÜİK’in açıkladığı verilere göre; Türkiye ekonomisi 2020 son çeyrekte %5,9 büyüdü.
• Ocak’ta TÜFE bir önceki aya göre %1,68 artarken, yıllık enflasyon %14,97’ye yükseldi.
• Kasım temel işgücü göstergelerine göre işsizlik oranı geçen geçen aya göre 0,2 puan artışla %12,9’a yükseldi. İstihdam oranı ise 2,7 puan azalarak %42,9 olarak gerçekleşti.
• Aralık ayında 3.210 milyon USD açık veren Cari İşlemler Hesabı ile 12 aylık birikimli Cari İşlemler Açığı 36.72 milyar USD seviyesine yükseldi.
• Aralık Sanayi Üretimi, takvim etkisinden arındırılmış yıllık %9 ve aylık %1,3 artış kaydetti.
• TCMB Şubat PPK toplantısında politika faizini %17’de sabit bıraktı.
• Ocak’ta bütçe 24,2 mlr TL açık vermiş, faiz dışı denge -2,2 mlr TL olarak gerçekleşti.
Şirket Raporları
Petkim PETKM için hedef fiyatımız 5,50 TL olup; TUT önerimizi koruyoruz.
Yapı Kredi Bankası YKBNK için hedef fiyatımız 3,90 TL olup; AL önerimizi koruyoruz.
Portföy Önerileri
Portföyümüzdeki tahvil ağırlığını %45, döviz ağırlığını %20 ve hisse senedi ağırlığını %35 olarak koruyoruz.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Şeker Yatırım Aylık Bülten