Aselsan 2022 1. Çeyrek Bilanço Analizi / Piramit Menkul – (28.04.2022)

ASELS 1Ç22 Finansal Analiz

Şirket’in 1Ç22 dönemi ana ortaklık net kârı yıllık bazda %37,4 artarak 1,7mlr TL olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisi net kârın 1,44mlr TL olması yönündeydi. Net kârın beklentileri aşmasında; esas faaliyetlerden diğer gelirlerdeki tahminleri aşan artış ve 306,91mn TL’lik ertelenmiş vergi geliri rol oynadı. Operasyonel performansta yıllık bazdaki iyileşmeye karşın çeyreklik bazda sert düşüş gözlemlenmekte olup esas faaliyetlerden diğer net gelirlerdeki %70 azalış sonucunda net kâr bir önceki çeyreğe göre %58 gerilemiştir.

Şirket’in net satışları yıllık bazda %38 artmasına karşın çeyreklik bazda yurt içi satışlardaki düşüşten kaynaklı %56’lık düşüş ile 4,4mlr TL olmuştur. Hâsılatın çoğunluğu yurt içi satışlardan meydana gelmekte olup ihracat gelirlerinin hâsılat içerisindeki payı %15 dolayındadır. Maliyetler, 1Ç22 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %36 artmış olup çeyreklik bazda hâsılata paralel azalarak 3,05mlr TL olmuştur. Bu gerçekleşmeler sonucunda, brüt satış kârı 1Ç21 dönemine göre %41 artarak 1,31mlr TL olmuştur. Yıllık bazda hâsılatın oransal olarak maliyetin üzerinde olması brüt satış kârına olumlu yansırken çeyreklik bazda hâsılattaki düşüş maliyetlerdeki azalışın üzerinde gerçekleşmiştir.

Faaliyet giderleri araştırma ve geliştirme giderlerindeki artış öncülüğünde önceki yılın aynı dönemine göre %52’lik artış ile 407mn TL olarak net faaliyet kârını baskılamıştır. Faaliyet giderlerindeki artışın net faaliyet kârı üzerindeki baskısı sonucunda 664,3mn TL’den 905,74mn TL’ye yükselen net faaliyet kârı yıllık %36 artış ile oransal olarak brüt satış kârındaki artışın altında performans göstermiştir. Esas faaliyetlerden diğer gelirler/giderler kur farkı gelirlerinden kaynaklı 1Ç21 döneminde 897mn TL iken cari dönemde 948,51mn TL’ye yükselerek kârlılığa katkı sağlamıştır. Zira esas faaliyet kârının 906mn TL kısmını net faaliyet kârı oluştururken 948,51mn TL kısmının diğer faaliyet gelirlerinden oluştuğunu görmekteyiz.

Şirket 1Ç22 döneminde 1,04mlr TL ile beklentilerin üzerinde FAVÖK elde etmiştir. Finansal gelir/gider dengesi, banka kredilerinden kaynaklanan kur farkı giderinin 1Ç21 döneminde 365,7mn TL iken cari dönemde 610,5mn TL’ye yükselmesinden dolayı dönem net kârını baskılamıştır. 1Ç22 dönemi kârlılık oranlarını incelediğimizde çeyreklik bazda maliyetlerdeki geri çekilmenin cirodaki geri çekilmenin altında kalmasına bağlı olarak sert düşüş gözlenirken, yıllık bazda düşüş sınırlı kalmıştır. 2022/03 döneminde net kâr marjı %39, esas faaliyet kâr marjı %43, FAVÖK marjı ise %24 olmuştur. Şirketin hazır değerleri bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 337,8mn TL gerileyerek 2,15mlr TL olmuşken, net borç pozisyonu 2,74mlr TL gibi yüksek bir artışla 5,65mlr TL olmuştur. Kur riskini bilanço içi yöntemlerle yöneten Şirketin, net ithalatçı olmasına karşın anlaşmalarının %85’lik kısmının döviz bazlı olması dengeleyici bir unsurdur. 1Ç22 dönemi itibari ile yabancı para net varlık pozisyonu 8,9mlr TL ile güçlü kalmaya devam etmiştir. Şirketin tedarikçilere ödeme gücünün yüksek seyretmesine karşın devlet kurumlarından olan alacakların tahsilat süresinin uzaması nakit riski oluşturmaktadır.

Halihazırda Rusya-Ukrayna krizinin gündemde olduğu bu dönemde NATO ülkelerinin savunma harcamalarını artırabileceği öngörüsüyle şirkete olan talebin artacağını öngörüyoruz. Ayrıca anlaşmalarının çoğunun döviz bazlı olmasıyla birlikte TL’nin değer kaybetmesinin ciro artışı üzerinde etkili olacağını öngörüyoruz. 1Ç22 finansallarını genel olarak değerlendirdiğimizde; marjlardaki gerileme ve borç pozisyonundaki yüksek artışa dikkat çekmemize karşın, beklenti üstü ciro, kâr ve FAVÖK rakamlarından kaynaklı şirket finansallarını sınırlı pozitif olarak değerlendirmekteyiz.

Kaynak: Piramit Menkul