Ark İnovasyon (ARKK)

ARKK: Ark Inovasyon veya icat döngüleri

Buna keşif döngüleri de diyebiliriz. ARKK dünyayı kalkındıran teknoloji ivmesinin ölçütü olarak görülmeye devam etmiyor mu artık? Bir kıvılcım veya sıçrama platformu dünyanın her yerinde, her sektörde kurulur veya yıkılırken, inovasyonun ticari halini bir sepet olarak ARKK ve benzerleri tutmaya devam etmektedir. Geçmiş yazılarda TSLA (Tesla) için de benzer ticaret sembolü olarak yazmıştık. TSLA için olumlu iken ARKK geri kalmaya devam edebilir mi ? Elbette hayır: bağlantılı dünyada yaşamaktayız: TSLA yaklaşımı elbette ARKK sepetindeki şirketler için de az çok geçerlidir. Azlık çokluk ilişkisini elbette modelleyerek portföylerini tasarlamışlardır. Yurt içi piyasamız da bu gelişmelerden az veya çok etkilenecektir. Öğrenme yeteneğimizin ekip tasarımıyla ilgili olduğunu unutmuyoruz: kalkınmayla bağlantımızı üst düzeyde tutacak ekipleri, raporları her zaman keşfedelim, bunun için yaşamımızı şekillendirelim.

Model doğrulama vakası: başlangıçta ARKK vardı

TSLA keşfiyle ünlenen grubun başarısını tahmin etmek mümkün müydü? Geçmişte inovasyon yoktu da kendileri mi var etmiş oldu veya farkettirmiş oldu? Aslında ticaretin unsuru olabileceğini göstermek açısından önemli oldu: finansal ticaret, ekonomik ticaret (makro, mikro bakış dahil). Finans ticaret toplumuna bir şeyler öğretme açısından değerli bakış gelişirken, atılım ekonomisi üzerine de fikir vermektedir.

Buna göre, 2015 yılından başlayan veri penceremizi 2017’de başlayan ve % 100ü aşan yükselişini anlamak veya sebep tasarımı kurmak için düzenleyebiliriz. Bir başka deyişle, dışarı yansımayanın varlığını dışarıdaki nasıl algılayabilir? Sepetteki şirketleri tek tek inceleyerek mi? Bu da bir metoddur elbette.

Model bakışımızla ifade edersek: katmanlar arası gerilimin artıyor olması, boğa veya ayı piyasası için şekillendirici olur. Gerilimin gelişimine, doğasına bakarak bir duruş, bakış geliştirebiliriz.

Dayanak noktası, kaldıraç kolu ve biriken enerji üçgeni üzerinden sonuca varabiliyoruz. Varılan sonucun kalitesini belirleyense bu üçgenin modellenme kalitesi belirlemektedir.

O halde grafiğe dönüp başlangıç noktasından 2017 -2018 yükselişini açıklayacak şekilde bir tasarım kurabilmeliyiz. Bu tasarımı farklı vakalar üzerinden doğrulamak da bir model anlayışı oluşmasını sağlayacaktır.

Simülasyon: oluşmak üzere olan formasyon veya katman gerilimi

Yukarıda belirttiğimiz üçgen veya “şeytan üçgeni” veya kara kutu yaklaşımını geleceğe taşırsak ne anlattığını görmeye çalışabiliriz. Böylece, piyasanın ne yaptığını dışlamayan ama etkisinde kalmadan, ne yapmak istediğini anlayabiliriz. Bu hevesle de doğru yönetilen tasarruf bütçesi tasarlayabiliriz. Bu da bizi şuraya götürüyor: geleceği geçmişe benzetmenden anlamanın yolunu bulmalıyız. Geçmişte olan formasyon gelecekte ne kadar tekrar edebilir? Edebilseydi herkes kazanırdı o halde kaybeden kim olurdu? Bileşik kaplar prensibi her zaman çalışıyor.

Şeytan üçgeni parçalara ayırarak bileşke etkisini okuyucuya bırakalım: her kurum kendi planlamasını yapabilecek akıldadır.

– dayanak noktası: şubat 2022 ilk dönemi veya 4-7 şubat arası

– kaldıraç kolu: ocak ayında yaşanan dalgalanma ve eklenmekte olan düşüş hızı sıfırlanması

– biriken enerji:günlük bazda değerlendirince, giderek daha pozitif değere çekilen seviye görüyoruz ve kıyaslanınca geçmişe göre de yükselmektedir. Göreceli güç artışı önemli dalgalanmalarda yumuşatma etkisi sağlamaktadır.

Olumlu veya olumsuz görüşün gizlendiği üçgeni doğrulanmış vakalar üzerinden defalarca analiz etmekte fayda vardır.