Arçelik 2023 1. Çeyrek Bilanço Analizi / Ahlatcı Yatırım – (20.04.2023)

2023 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar Analizi

Son Fiyat (TL) 116,30
Hedef Fiyat (TL) 148,70

Şirket’in net satışları 1Ç23 döneminde yıllık bazda %41,6 artışla piyasa beklentisine paralel şekilde 39,9 milyar TL oldu. Satış gelirlerindeki artışta fiyat artışları, TL’deki değer kaybı ve inorganik gelir katkısı etken oldu. Net satışlardaki artışa olumsuz etki eden faktörler ise özellikle yurt dışı talepteki zayıflıktan kaynaklandı. Uluslararası pazarlarda, özellikle Batı ve Doğu Avrupa’da talebin baskı altında olması Şirket’in satış gelirlerinin daha fazla yükselişi yönündeki engellerden birisi oldu. Yurt içi talep canlılığını korurken Ocak ayındaki yıllık büyümenin ardından Şubat ayında Türkiye’de yaşanan depremden tüketici talebi olumsuz etkilendi. Yurt içi satışlar 15 milyar TL olurken yıllık bazda %79 artış gösterdi. Bu büyümede özellikle fiyat ve hacim artışları ana etkenler oldu. Yurt dışı satışlar ise çoğu pazardaki hacimsel zayıflık etkisi nedeniyle etkisi zayıf kalırken TL’deki değer kaybı ve fiyat artışlarına rağmen yıllık bazda %26 büyüyerek 24,9 milyar TL oldu.

Artan yaşam maliyetleri Batı ve Doğu Avrupa’da BE6 talebini zayıflatmakta olup, devam eden düşük talep Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik operasyonları olumsuz etkilemektedir. Şirket’in toplam gelirleri içerisinde %23 pay içeren Batı Avrupa pazarında 2022 yılı boyunca tüketici talebindeki yavaşlama, 2023 yılının ilk iki ayında da devam etmiş olup, satış adetlerindeki düşüş fiyat artışlarıyla dengelense de 1C23 ‘te EUR bazında yıllık orta tek haneli düşüşe sebep oldu. Doğu Avrupa pazarında ise fiyat artışların etkiliyle, yüksek satış adetleri ve inorganik büyüme sayesinde Avro bazında yıllık %41 gelir artışı görülmüştür. Şirket topla gelirleri içerisinde %14 lük paya sahip olan Asya Pasifik pazarında zayıf talep ortamı, Arçelik – Hitachi satışlarının düşük kalması 1C23’te Şirket gelirlerinin Avro bazında %18 düşüşüne sebep olmuştur. Afrika ve Orta Doğu dan elde edilen gelirlerde ise MENA operasyonlarının zayıf seyretmesi etkili olmuştur. Yurt içi talep canlılığını korurken Ocak ayındaki yıllık büyümenin ardından Şubat ayında Türkiye’de yaşanan depremden tüketici talebi olumsuz etkilendi. Yurt içi satışlar 15 milyar TL olurken yıllık bazda %79 artış gösterdi. Bu büyümede özellikle fiyat ve hacim artışları ana etkenler oldu.

Ciro büyümesi, yıllık bazda inorganik büyüme, hem çeyreksel bazda hem yıllık bazda düşen ham madde maliyetleri brüt kâr marjına katkı sağlamış olup, Şirket’in brüt kar marjı %31,1 olarak gerçekleşmiştir. (1C22: %30,8) Arçelik 1Ç23 döneminde piyasa beklentisine paralel şekilde ve 1Ç22 dönemine göre %7,8 azalışla 1.1 milyar TL net kar elde etti. Satış gelirlerindeki arışa karşılık daha düşük gerçekleşen maliyet artışlarına karşılık diğer faaliyet gelirlerindeki azalış ve finansman giderlerindeki yükseliş net karı baskıladı. Yüksek hammadde maliyetinin olumsuz etkisi bu çeyrek itibarıyla önemli oranda ortadan kalkarken hem çeyreklik bazda hem yıllık bazda düşen hammadde maliyetleri sayesinde 1Ç23’te brüt kâr marjı %31.1 olurken yıllık bazda fazla değişim göstermedi. Şirket’in FAVÖK’ü ise 1Ç23’de yıllık bazda %22.3 artışla 3.7 milyar TL olarak gerçekleşti. Fakat FAVÖK marjı bir önceki çeyrek döneme göre 12 baz puan artışla %9,2 olurken, artan genel yönetim giderleri sebebiyle yükselen yüksek Operasyonel Giderler/Satışlar oranı nedeniyle 1Ç23’de yıllık bazda FAVÖK marjı 145 baz puan daraldı. (1Ç22: %10.7)

Şirket’in net borcu 1Ç23 döneminde 32,5 milyar TL’ye ulaştı. Bu sonuç 1Ç22’ye göre %44, 4Ç22’ye göre ise %21 artışa işaret ediyor. Bu dönemde Şirket’in Net İşletme Sermayesi/Satışlar, artan alacaklar nedeniyle 2022 yılsonuna göre %1,7 artarak 1Ç23 itibarıyla %22,7 olarak gerçekleşti. Şirket’in artan işletme sermayesi ihtiyacı borç tarafını baskılamaktadır.

Şirket 2023 yılına ilişkin beklentilerini de paylaşmış olup, konsolide hasılat büyümesinde %45 artış beklerken, FAVÖK marjının yaklaşık %10 civarında oluşmasını tahmin ediyor. 2023 yılına ilişkin Şirket Türkiye pazarında %45 hasılat büyümesi beklerken, uluslararası pazarda %6 hasılat büyümesi beklemektedir. İşletme Sermayesi/Satışlar oranı beklentisi %23-%25 olarak paylaşmış olup, yatırımlarda yaklaşık 300 milyon Avro’luk bir harcama projeksiyonu ortaya koymuştur. Şirket önümüzdeki periyotta marjlarında ise iyileşme olmasını bekliyor.

Şirket için 148,70 TL olarak belirlemiş olduğumuz hedef fiyatla, % 27.9 getiri potansiyeli taşımaktadır. Beklentilere paralel gelen sonuçlar sonrası Şirket için yaptığımız çalışmaya göre İNA ve Çarpan Analizi değerlendirmemize verdiğimiz eşit ağırlık sonucu hedef hisse fiyatımızı 148,70 TL olarak belirliyoruz. Şirket 112,6 TL önceki gün kapanış fiyatına göre % 27.9 getiri potansiyeli taşımaktadır.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım