Anadolu Grubu Holding 2022 1. Çeyrek Bilanço Analizi / Ak Yatırım – (11.05.2022)

1Ç22 Bilanço Değerlendirmesi

Endeksin Üzerinde Getiri
Cari Fiyat: 40.626TL
12 Aylık Hedef: N.A

Önemli bir sürpriz yok

Anadolu Grubu Holding 1Ç22 finansallarında 77 milyon TL net zarar açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 684 milyon TL kar açıklamıştı. Güçlü operasyonel sonuçlara rağmen net karda yıllık bazda yaşanan kötüleşme geçtiğimiz yıl varlık satışlarından kaynaklı tek seferlik yatırım gelirlerine karşın bu yıl Anadolu Efes’in Ukrayna operasyonlarına ilişkin değer düşüklüğü gideri kaydedilmesinden kaynaklandı. Tek seferlik giderler olmasaydı net kar geçen sene ilk çeyreğe paralel 97 milyon TL seviyesinde olurdu. Karşılaştırma yapmak için herhangi bir piyasa tahmini bulunmazken bizim beklentilerimiz 180mn TL zarar açıklayacağı yönündeydi. Zararın beklentimizden daha az gerçekleşmesi sonuçlarını daha önce açıklayan halka açık iştiraklerinin net kar katkılarının beklentilerimizin üzerinde olmasından kaynaklandı. Holding’in konsolide cirosu ve FAVÖK’ü beklentimize paralel gerçekleşti. Net aktif değerinin yaklaşık %90’ını oluşturan halka açık iştiraklerinin sonuçlarını daha önce açıklaması, halka açık olmayan portföyde de önemli bir sürpriz olmaması nedeniyle piyasanın sonuçlara önemli bir tepki vermesini beklemiyoruz.

Güçlü büyüme gösterirken, girdi maliyetlerindeki artışa rağmen operasyonel marjlar iyileşti

Anadolu Holding’in konsolide gelirleri başta içecek segmenti olmak tüm segmentlerin güçlü büyümesi sayesinde yıllık bazda %84 artış göstererek 28.2 milyar TL’ye yükseldi. Konsolide FAVÖK ise özellikle meşrubat ve enerji segmentleri başta olmak üzere tüm segmentlerin katkısı ile yıllık bazda oldukça güçlü %125 büyüme göstererek 3.2 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı Migros hariç tüm segmentlerde yaşanan marj iyileşmesi ve marjı daha yüksek olan meşrubat segmentinin ağırlığının artması nedeniyle yıllık bazda 200 baz puan yükselerek %11.4’e ulaştı. Yurt dışı operasyonları FAVÖK’ün yaklaşık %33’ünü oluşturdu.

Güçlü operasyonel sonuçlar serbest nakit akışına yansımadı

Güçlü büyümeye ve karlılığa rağmen serbest nakit akışı eksi 378 milyon TL olurken geçen sene aynı dönem pozitif 551mn TL seviyesindeydi. Önemli iş kollarında tedarik tarafında yaşanabilecek olası riskler için stok miktarının artırılması ve yatırım harcamalarındaki artış serbest nakit akışının zayıf olmasını sağladı. Holding’in konsolide net borcu zayıf nakit akışı ve TL’nin değer kaybı nedeniyle 22 milyar TL seviyesine yükseldi (4Ç21 sonu: 18.6 milyar TL). Net borç / FAVÖK rasyosu 1.8x olarak gerçekleşti (4Ç21 sonu: 1.8x, 1Ç21 sonu: 1.7x). Holding’in solo net borç pozisyonu da 1Ç22 sonu itibari ile 3.3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti (4Ç21 sonu: 3.2 milyar TL, 1Ç21 sonu: 3 milyar TL).

Kaynak: Ak Yatırım