Akbank 2016 / 12 Aylık Bilanço Analizi / Ziraat Yatırım – (01.02.2017)

“Akbank’ın Net Dönem Karı 2016 Yılında 4,5 milyar TL İle Bir Önceki Yıla Göre %51,2 Oranında Artış Gösterdi…

 Akbank’ın net dönem karı 2016 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,8 oranında azalarak 1.085mn TL’ye gerilemiş ve bizim beklentimiz olan 1.073mn TL’nin hafif üzerinde piyasa beklentisi olan 1.095mn TL’nin de biraz altında gerçekleşmiştir.  Dördüncü çeyrekteki kar rakamı ile birlikte Akbank’ın 2016 yılındaki net dönem karı 4.529mn TL’ye ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %51,2 oranında artarak iyi bir görüntü sergilemiştir.

 Akbank’ın yılın son çeyreğindeki net faiz gelirleri TÜFE endeksli tahvil getirilerindeki 90mn TL’lik gerilemenin etkisiyle %1,2 oranında gerilemiştir. Diğer taraftan ücret ve komisyon gelirlerinde %5,8 oranında artış yaşanmıştır. Buna ilaveten, kurlardaki dalgalanmaya karşın menkul kıymet alım satım gelirleri %40’lık artışla 387mn TL’ye yükselmiş ve karı olumlu yönde desteklemiştir. Karın çeyreksel olarak ufak çaplı düşüşünde ise, TÜFE endeksli tahvil getirilerindeki azalmanın yanında özel karşılıklardaki %12,3 ve genel karşılıklardaki %55,1 oranındaki artış etkili olmuştur.

 Banka’nın kredileri, bu çeyrekte kurlardaki artışın önemli etkisiyle %5,1 oranında artarken, aynı şekilde mevduatlar da %5 oranında artış kaydetmiştir. TL mevduatlarda azalış görülürken, YP mevduatlar kurlardaki artışın da etkisiyle %14,7 oranında yükselmiştir. Kredi mevduat oranı ise %101,9 ile sektörün altında kalmaya devam etmiştir.

 Akbank’ın Net Faiz Marjı 4. çeyrekte 19 baz puan azalarak (TL kredi mevduat makasındaki 38 baz puanlık artışa karşın, YP mevduat maliyetlerindeki artış ve TÜFE endeksli tahvil getirilerindeki düşüşün etkisiyle %3,22’ye gerilemiştir. Özsermaye ve aktif karlılığı ise sırasıyla %14,3 ve %1,6 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, Banka’nın gider / gelir oranı bir önceki çeyrekteki %36,1 oranını korumuştur.

 Takipteki krediler oranı 3. çeyrekte %2,57 ile bir önceki çeyreğe göre 13 baz puan artmasına karşın %3,3 olan sektörün oldukça altında kalmaya devam etmiştir. Takipteki kredi karşılık oranı ise %96,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Banka’nın yakın izlemedeki krediler (Grup II krediler) oranında yaklaşık 30 baz puan düşüş kaydedilmiştir. Öte yandan, takibe düşen yeni kredilerde %23,2 gibi görece yüksek oranda bir artış gerçekleşirken, tahsilatlar 208mn TL ile 2016 yılının en yüksek rakamı olarak gerçekleşmiştir.

 Akbank’ın sermaye yeterlilik rasyosu, yüksek kar rakamına karşın kur faizlerdeki artışın olumsuz etkisiyle bir önceki çeyreğe göre 73 baz puan azalarak %14,30 seviyesine gerilemiştir. Akbank, derecelendirme kuruluşunu Fitch’in yatırım yapılabilir notunun düşürmesinin sermaye yeterlilik rasyosuna 140 baz puan negatif (döviz cinsi karşılıkların artması) etki yapacağını belirtmiş, ancak bunun sermaye yeterliliği açısından sorun olmayacağı ve maddi duran varlıkların yeniden değerlenmesi durumunda elde edilecek yaklaşık 90baz puan katkının yanı sıra riskli varlıkların optimizasyonu ile elde edilebilecek 50 baz puanlık katkıyla birlikte bunu telafi edebileceğini ifade etmiştir. Banka bu aşamada derecelendirme kuruluşunu değiştirmeyi düşünmediklerini, ancak duruma göre değerlendirme yapabileceklerini belirtmiştir. Akbank ayrıca son BDDK düzenlemelerine bağlı olarak olası 1,8 milyar TL’lik genel karşılık iptalinin ve 200mn TL’lik serbest karşılığın toplam takipteki kredilerin yarısını karşılayabilecek bir seviyede olduğunu de eklemiştir.

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM BİLANÇO ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYIN!