AGHOL baharları

Görüş güncelleme: AGHOL baharları

Nisan yazımızda bir kaldıraç durumuna işaret etmiştik: o dönemden bu yana endeksi yenerek 20 puan üstü getiriye gelirken, mutlak anlamda % 40 üstünde koşmaya devam etmektedir. Eskilerin deyişiyle “çanak-kulp” formasyonu var denilebilirse de zamanlamayı belirleyen özgün model bakışı olmaktadır. Kaldıraç etkisini katmanlar arası etkileşim olarak da görebilmekteyiz.  Nisandan bu güne 30-35 hafta geçtiğine göre uzun vadeli bakışa da taze veri ekleyerek güncelleme yapabilir durumdayız. Son 5 yıl, gelecek 5 yıla işaret veriyor olmaya devam edecektir.

Son 5 yıl

Nisan 2021e gidelim: o dönem 7-8 haftalık sert düşüş görüldü. Hatta haberlerde bu ifadeyi nadiren de olsa gördük. Oldukça değerlidir. Kurulan model açısından bakarsak: önemsenen eşiği aşağı çeken, zayıflatan hamle idi. Eğer bu gelişmeye karşılık algoritmik sinyaller kuvvetleniyorsa gerilim artıyor demektir. Bu uyumsuzluk hareketin yönünü belirlemektedir. Uyumsuzluk düşen piyasa yönünde olduğuna göre, yukarı trend başlamasını gelecekte bekleyebilirdik.

Sonbahar 2021 içindeyken bu duruma bakarsak: geriye doğru birikmiş sinyallerin gücü bundan sonraki hareketi belirlerken model için belirlenen eşiğin hareketlenmesini de devam ettirecektir.

Günümüze döngüden kalanlar

İlkbahar ve sonbahar 2021 dönemi itkisi algoritmik sinyallerin daha az dalgalanma veya daha istikrarlı seyir göstermesini sağlamıştır.

Son 5 yılın model bazlı eşiği: 19.102 (zayıf artan yön)

Son birkaç haftada bu eşikten pozitif sapmanın devamı daha düşük dalgalanmalarla birleşebilir. Bu da bir süre sonra model eşiğin “sakin artan yön” dönemine girmesini sağlayabilir. Bir üst kademe olarak görebiliriz.

Algoritmik işlem için model

c = a – b (algoritma kara kutu modelin basit hali) – eşitlik

c = gelecekteki performans değişimi / değişim  (yerli/yabancı yatırımcı beklentisi, harekat planı özü)

a = model bazlı  belirleyici geçmiş davranışındaki değişim (algoritma kutusu)

b = model bazlı yakın geçmiş piyasa davranışındaki değişim

—>  performans ivmesini belirleyen  a,b  üzerinden gelen değişimlerdir.

Basit kurallar seti:

1)      a, b ters yönlü hareket ettikçe uzun/kısa pozisyon açma ihtimali artar

a.       a yükselirse, b düşerse uzun pozisyon açılır (alım yönü)

b.      a düşerse, b yükselirse kısa pozisyon açılır   (satım yönü)

2)      Kurallar silsilesi devam edecektir: sayısal modelin algoritmaya dönüşümünü sağlamaktadırlar

3)      Dramatik hata: sadece (b) üzerinden karar alınması. Sebep-sonuç ilişkisi için yetersizdir