25.000 TL param var, neye yatırım yapmalıyım?

Utku Altunöz – 14.04.2016

Kıymetli para borsa takipçilerim. Dün mailime siz değerli okurlarımdan bir soru geldi. Soru yazımın başlığı. Maalesef bu konjonktürde tasarruflarımızı nasıl değerlendirmemiz sorusuna cevap almak oldukça zor. Küçük yatırımcılar için en etkili tasarruf değerlendirme yöntemlerini sizlere bu yazımda açıklamaya çalışacağım.

Önce sorunun cevabını yazayım sonra açıklamalara geçelim. Bana göre yılsonuna kadar denenebilecek optimal portföy dağılımı, % 20 nakit, % 30 altın, %20 Döviz ve % 30 hisse senedi. Bu arada hisse senedi opsiyonunu yazımın ileriki bölümlerinde açmak istiyorum.

EURO?

Birçok yazımda belirttiğim gibi döviz bir yatırım aracı değildir. Bununla birlikte alım satım arasındaki farklar ile kâr elde etme ve paranın değerini koruma anlamında hepimizin yöneldiği bir yöntemdir. Döviz denildiğinde ilk aklımıza gelen yabancı paralar ABD doları ve Avrupa Birliği’nin ortak parası olan Eurodur. Euro,  yaklaşık  5 senedir tasarrufçunun yüzünü çok güldürmüyor. Özellikle Yunanistan başta olmak üzere Euro bölgesi ülkelerinin yaşadıkları ekonomik sıkıntılar bunun en önemli neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Yatırımcılar Euronun uzun vadede kazandırmasını beklemiyorlar. Bu yüzden euroda uzun vadede uzak durmanın daha akılcı olduğunu düşünüyorum

PEKİ YA DOLAR VE ALTIN?

Dolar’a yönelme kararlarımızda göz önünde tutmamız gereken önemli etken FED’in faiz politikasıdır. Özellikle FED başkanı Yellen tarafından yapılan açıklamalar dolara yönelen tasarruf sahipleri için oldukça önemli. Özellikle FED ‘in ileriki dönemlerde alacağı faiz artırım kararı ile dolara olan talebin artacağı bilinen bir gerçek. Ayrıca 2000’li yıllar boyunca yüzde 10 civarında büyüyen Çin ekonomisinin çift hanelerden kalıcı olarak uzaklaşmasının başta gelişmekte ülkeler olmak üzere dünya ekonomisine etkileri konusunda uluslararası kurumlar ikinci kez düşünmeye başlamış durumda. Kısa bir süre önce Piyasalar Çin borsalarındaki sert düşüş ve borsaların ikinci gününde de kapatılmasının etkisiyle çalkalandı. Dolar/TL Çin yuanındaki değer kaybının hızlanması ardından önemli artışlar kaydetti.  Brent petrol yüzde 4 değer kaybetti. Dolar alacakların FED ile birlikte Çin ekonomisindeki gelişmeleri de yakından takip etmesi gerekiyor.

Gelelim altına. Altın güvenli liman özelliğini sürdürmeye devam ediyor. Son zamanlarda yaptığı keskin yükseliş bunun kanıtı. Özellikle yaz aylarında iç talebin de artacak olmasından dolayı altına talepte bulunulabilir.  Hisse senedi benim için her zaman favori bir tasarruf aracıdır. Bununla birlikte borsa da işlem yapmak tam bir ustalık gerektiren bir olay olması nedeniyle portföyünüzden hisse senedine kanalize ettiğiniz yatırımları bir aracı kurum uzmanı ile yürütmenizde fayda var. Özellikle spekülatif hareketler, konjonktürel dalgalanmalardan çokça etkilenmemeniz için bir uzmana danışmak olmazsa olmaz şart.

Sonuç olarak % 20 nakit, % 30 altın, %20 Döviz ve % 30 hisse senedi 2016 nın kalan 8 ayı için en akılcı dağılım olarak karşımıza çıkmakta.  Yazımı bitirirken sizlere Pedagog Hasip Altunöz ile birlikte Seçkin Yayınları’ndan çıkardığım Davranışsal Ekonomi (Nörofinans) kitabımdan bahsetmek istiyorum. Kitap özellikle insan davranışlarının ne kadar akıl dışı haller aldığını ve yatırımlarımıza yön verirken ne büyük hatalar yaptığımızı deneysel olarak gözler önüne seren bir kılavuz niteliğindedir. Ayrıca ekonomi bilmeyen her bir okuyucunun rahatça anlayabileceği bir dille yazılmıştır.  İlgilenenlere duyurulur. Bol kazançlı günler dilerim…

Doç. Dr. Utku Altunöz

E-mail: utkual@hotmail.com

https://twitter.com/utkualtunoz