2024 Şubat Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın 2 Şubat Cuma günü akşam saatlerinde görevinden istifa ettiğini duyurması ve yerine başkan yardımcısı olarak görev yapan Fatih Karahan’ın getirilmesi sonrasında yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısı çok daha önem kazandı. TCMB’nin yeni başkanı Fatih Karahan’ın Enflasyon Raporu sunumundaki mesajları ve enflasyon tahminlerine ilişkin olası güncellemeler yakından takip edilecektir.

Piyasalarda Son Durum

BIST-100 Endeksi yeni yıla pozitif bir başlangıç yaparken, ocak ayı içerisinde kademeli olarak güç kazanan alımlarla tarihi zirvelerini yeniledi. BIST-100 ocak ayını %13,74 oranında güçlü bir yükselişle 8.496,66 puandan kapattı. Dolar/TL kuru ocak ayını %2,96 oranında değer kazanımıyla 30,3456 seviyesinden tamamladı. Fed’e yönelik mart ayında faiz indirim beklentilerinin zayıflamanın etkisiyle doların küresel çapta değer kazanması kurdaki yükselişte etkili oldu. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, kurdaki yükselişe karşın endeksteki güçlü yükselişlerin etkisiyle ocak ayını %10,47 oranında değer kazanımıyla 280,00 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Küresel piyasalarda, şubat ayı majör merkez bankalarının faiz kararları olmayacak. En son yapılan toplantılarda; Avrupa(ECB), ABD(Fed) ve İngiltere(BoE) Merkez Bankaları, faizleri sabit tuttu ve faiz indirimi için biraz daha kanıt görmek gerektiklerini vurguladılar. Bu nedenle, bu ay açıklanacak ekonomik veriler önemli olacak. Özellikle, ABD-Avrupa ve İngiltere kanadındaki, enflasyon verileri bu açıdan yakından izlenecektir. Enflasyonda ikna edici düşüş başlarsa, önümüzdeki aylarda faiz indirimi beklentileri daha da güçlenebilir. Mart ayı için ihtimalleri hala masada ancak çok güçlü değil. Mart ayı toplantılarına kadar, şubat ayında açıklanacak veriler ve Fed-ECB-BoE yetkililerinin konuşmaları beklentileri etkileyebilir. Asya piyasaları içinse Japonya ve Çin’de enflasyon verileri, şubat ayında öne çıkacaktır. Çin ile ilgili haber akışlarının bu ay içerisinde önemini koruyacağını değerlendiriyoruz.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: AKSEN, ECILC, SOKM, TUPRS

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu