2024 Ocak Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Yılın son ayı ekonomik veri akışı ve majör merkez bankalarının toplantıları ön plandaydı. Ekonomik veri akışı tarafında enflasyon rakamları belirleyiciydi. ABD’de aylık bazda değişim göstermemesi beklenen enflasyon beklentilerin aksine %0,1 artarken, yıllık bazda %3,1 artışla beklentilere paralel gerçekleşti. Yavaşlamaya devam eden yıllık enflasyon 5 ayın en düşük seviyesini kaydetti. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon ise ivmelenerek aylık bazda %0,3 artarken, yıllık bazda ise değişmeyerek % 4’te kaldı. Manşet ve çekirdek enflasyonda aylık bazda kaydedilen yükseliş Fed’in yakın vadede faizleri yüksek seviyelerde tutacağı beklentisini güç kazandı. Fed yılın son toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmeyerek 22 yılın zirve seviyesinde bırakırken, projeksiyonlarda 2024’te 75 baz puan faiz indirimi öngörüldü.

Piyasalarda Son Durum

BIST-100 Endeksi, tüm aralık ayı boyunca sınırlı tepki alımları görülse de düşüş eğiliminde hareket ederek %6,02 kayıpla 7.470,18 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. TCMB Aralık toplantısında politika faizi beklentilere paralel 250 baz puanlık artışla %42,50 seviyesine çıkarıldı. Yılın son ayında Dolar/ TL kuru %2,39 yükselişle 29,5588 ‘den kapanış gerçekleştirdi. Dolar bazlı BIST100 Endeksi, endeksteki geri çekilme ve kurdaki yükselişle Aralık ayını % 8,21 düşüşle 252,72 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Yurt içerisinde yoğun veri akışının izleneceği bir aya başlıyoruz. 03 Ocak Çarşamba günü Türkiye’de enflasyon verisi açıklanacak. Aralık ayı verisinin açıklanması bekleniyor. TCMB’nin parasal sıkılaştırma adımları ve enflasyonla mücadeleye yönelik söylemleri sonrası enflasyon rakamları sermaye ve para piyasaları tarafından yakından izlenecek. İkinci haftanın önemli verileri arasında TCMB’nin 11 Ocak tarihinde yatırımcı günleri kapsamında New York’ta yatırımcılar ile bir araya gelmesi bekleniyor. Yabancı yatırımcılarla olan görüşmeler 2024 yılında da hız kesmeden devam edecek. Bu nedenle bu görüşmelerin oldukça önemli olduğunu değerlendiriyoruz. 12 Ocak tarihinde Moody’s Türkiye’nin kredi notu değerlendirme raporu yayımlanacak. Moody’s’in Türkiye için kredi notu “B3” seviyesinde bulunurken, görünüm ise “durağan”da bulunmaktadır. Son dönemde ortodoks politikalara geçiş ile birlikte bu taraftan gelebilecek güncelleme, piyasaların yakın takibinde olacaktır. Ocak ayının üçüncü haftasında ikincil düzeyde veriler takip edilecek olup, dördüncü haftada 25 Ocak’ta TCMB faiz kararı piyasalarda dikkatle izlenecek.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: AGHOL, ISCTR, MGROS, TTRAK

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu