2023 Temmuz Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Küresel tarafta haziran ayının öne çıkan başlığı mayıs ayına ait enflasyon rakamları ve Majör Merkez Bankalarının kararlarıydı. ABD’de tüketici fiyatları mayıs ayında akaryakıt fiyatlarındaki düşüşle aylık %0,1 artarken, yıllık bazda %4’e gerileyerek Mart 2021’den beri en düşük seviyeye indi. Çekirdek enflasyon da bu dönemde yıllık bazda gerileme öne çıktı. Toplantılar öncesi açıklanan rakam Fed’in pas geçeceğine ilişkin beklentileri destekledi. Üretici fiyatları cephesinde enflasyon aylık bazda beklentilerin üzerinde düşerek arz yönlü enflasyonun gevşediğini gösterdi. Fed beklentilere paralel ekonomik verileri baz alarak politika faizinde değişikliğe gitmedi. Diğer yandan üyeler 2023 için faiz beklentilerini yukarı yönlü revize ederken, ekonomik projeksiyonlarda büyüme ve enflasyon tarafında yukarı yönlü revizyonlar ön plandaydı.

Piyasalarda Son Durum

BIST-100 Endeksi, belirsizliklerin ortadan kalması ile haziran ayına hızlı bir başlangıç yaptı ve volatilite görülse de ayı %17.85 yükselişle 5759,11 seviyesinden, tarihi zirve kapanışı ile bitirdi. Ekonomi politikalarda normalleşme beklentileri ile bir süredir baskı altında olan Dolar/TL kuru haziran ayında %25,25 değer kazanımıyla 26.0515 ‘den gerçekleştirdi.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Küresel piyasalarda majör merkez bankalarının faiz kararlarının ardından temmuz ayında ekonomik veriler yine ön planda kalmaya devam edecektir. Temmuz ayında Avrupa ve ABD Merkez Bankalarının faiz kararlarından çıkacak mesajlar, yılın kalanına dair beklentileri etkileyebilir. ABD Hazine Bakanı J. Yellen’ın, 06-09 Temmuz tarihlerinde Çin’in başkenti Pekin’i ziyaret etmesi bekleniyor. ABD ve Çin arasındaki diyalog pencerelerinin devam ediyor olması piyasalarda tedirginlik yaratmazken, Yellen’ın bu ziyareti yine yakından takip edilecektir. Her iki ülkeden gelecek olası açıklamalar, piyasaların seyrinde belirleyici olabilir. 11-12 Temmuz tarihlerinde NATO Zirvesi’nin yapılması bekleniyor. Zirvedeki görüşmeler ve oradan gelecek olası açıklamalar, piyasaların gündeminde olabilir. Yurt içinde, TCMB’nin faiz kararı ve bu yılın üçüncü enflasyon raporu takip edilecek. Ay içerisinde hükümet kanadından, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ve TCMB tarafından gelecek olası açıklamalar izlenebilir.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: ENJSA, GWIND, KORDS, TAVHL

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu