2023 Şubat Strateji Raporu / Şeker Yatırım

Fed’in yavaşlayacağı beklentisi global risk iştahını destekliyor…

Öneri: AL

 Son dönemde açıklanan makro veriler ile Global enflasyon endişeleri azalıyor ve başta Fed olmak üzere merkez bankalarının faiz artış hızını yavaşlatacağı beklentisiyle risk alma iştahı güçlenmeye devam ediyor.

 Fed’in 31 Ocak-01 Şubat’ta yapacağı toplantıda faizleri 25 baz puan artırması ve Mart toplantısında da gelecek verilere bağlı olarak 25 baz puan artış ile faizleri %5,00 seviyesine yükseltmesi fiyatlanıyor. Bu artışların ardından Fed’in faiz artışlarını sonlandırması bekleniyor. Bununla beraber, Aralık ayında 50 baz puan ile faiz artış hızını yavaşlatan ECB’nin ise 2 Şubat ve Mart toplantısında faizleri 50’şer baz puan artırması bekleniyor.

 Yurt içinde ise Ocak ayından itibaren seçim beklentisine giren piyasalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimin 14 Mayıs’ta yapılabileceğini açıklaması sonrası seçim öncesi ve sonrasına yönelik beklentiler ile dalgalanma arttı.

 Ekonomi yönetiminin ve TCMB’nin Liralaşma Stratejisi çerçevesinde almış olduğu önlemler ile yükselen mevduat faizlerinin yanında KKM’de TCMB ile yapılan işlemlerde faiz üst sınırının kaldırılması ve getiri arayışında olan yurt içi yatırımcıların sabit getirili enstrümanlara yönelmesi de dalgalanmanın boyutunu artırmaktadır.

 Şubat ayında yurt içi piyasalarda yeni ekonomi programı ve uygulanan liralaşma stratejisi çerçevesinde açıklanabilecek makro ihtiyati tedbirleri, TCMB’nin vereceği mesajları, başta enflasyon olmak üzere makroekonomik verileri ve Rusya-Ukrayna krizi kaynaklı emtia ile enerji fiyatlarındaki gelişmeler yakından takip edilecektir.

Yurt içinde seçim belirsizliği BIST’de dalgalanmayı artırıyor…

 2022 yılında TL bazında %197, Dolar bazında ise %111 getiri ile pozitif ayrışan BIST 100 Endeksi dalgalı bir seyir izlediği Ocak ayını negatif ayrışma ile tamamladı. BIST 100 endeksi ayı %9.67 düşüşle 4.976 seviyesinden kapatırken, bankacılık endeksi %16.54 düşüşle negatif ayrıştı. Sınai endeks ise ayı %8.75 düşüşle tamamladı.

 2022 yılında elde ettiği önemli getiri sonrası Ocak ayında kar satışları ile karşılaşan Borsa İstanbul’un mevduat faizlerindeki artışın etkisi ile alternatifsiz konumunun zayıflaması ve seçim dönemine girilmesinin de etkisiyle dalgalı seyrin Şubat ayında da devam etmesini bekliyoruz. Bununla beraber, Şubat ayı ile birlikte 4. çeyrek mali tablo açıklamalarının başlamasıyla hisse bazlı hareketlerin öne çıkmasını bekliyoruz.

 Bu beklentiler ışığında BIST 100 endeksi için 12 aylık 6.400 puan hedefimizi ve AL önerimizi koruyoruz. Bununla beraber, kısa vadede dalgalanmaların devam edebileceği beklentisiyle yatırımcılara seçici olmalarını öneriyoruz. MSCI Turkey endeksi 2023T 10.87x ve 1.51x F/K ve PD/DD oranları ile EM MSCI endeksine göre 67% ve 35% iskontolu işlem görmektedir.

 Bu ay model portföyümüzde değişiklik yapmıyoruz.

Piyasa Riskleri

 Faiz artırım hızını yavaşlatması beklenen Fed ve ECB’nin agresif sıkılaştırma adımlarına devam etmesi durumunda global resesyon riskini artırması,

 Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle enerji fiyatlarındaki yükselişin Global büyüme ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesi.

 Açılma sonrası Çin’de artan vakalar nedeniyle tedarik zincirinde sorunların oluşması ve global resesyon riskinin artması,

 Yurt içinde başta enflasyon, büyüme ve cari açık olmak üzere beklentilerden kötü gelen makro veriler nedeniyle kurda oynaklığın artması,

Model Portföy

Kaynak: Şeker Yatırım Aylık Strateji Bülteni