2023 Şubat Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Fed’in 1 Şubat’ta sona erecek toplantısında alınacak faiz kararı ve verilecek mesajlar risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. Piyasadaki genel beklentiler Fed’in 25 baz puan faiz artırımına gitmesi yönünde. Bu toplantıda asıl kritik nokta Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve ileriye dair yapacağı yönlendirmeler olacaktır. Fed Başkanı Powell daha önceki konuşmalarında bu yıl faiz indirimi olmayacağına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Bu nedenle şubat toplantısında gerek karar metninde gerekse Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarında faiz oranlarının %5’in üzerine çıkabileceğine ve erken bir faiz indirimi beklenmemesi gerektiğine dair bir vurgu yapılması, piyasalarda şahin tonda algılanabilecek ve son dönemde küresel hisse piyasalarında gözlenen yükselişlerin ardından satışları beraberinde getirebilecektir.

Piyasalarda Son Durum

Ekim ayından 2023 yılı başına kadar güçlü yükselişlerin yaşandığı ve tarihi zirvelerin yenilendiği BIST-100 Endeksi ocak ayının başında tarihi zirvesini 5.704,83 seviyesine taşıdı. Yılın ilk işlem gününde yaşanan zirve yenilemesinin ardından BIST-100 Endeksi’nde ocak ayı içerisinde yaşanan sert satışlar ve ciddi ölçüde artış kaydeden volatilite dikkat çekti. Endekste yaşanan sert düşüşleri açıklayacak özel bir haber akışı ya da gelişme bulunmazken, geçen yıl kaydedilen yüksek getirinin ardından etkili olan kâr satışları, algoritmik işlemler ve panik satışları yaşanan sert geri çekilmenin ana nedenleri olarak sıralanabilir. Ekim ayından itibaren ciddi getirilerin sağlandığı BIST-100 Endeksi ocak ayını %9,67 oranında değer kaybıyla 4.976,55 puandan kapatırken, Dolar/TL kuru ocak ayını %0,57 oranında oldukça sınırlı bir değişimle 18,8152 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Küresel piyasalarda 2023 yılının ikinci ayında merkez bankalarının faiz kararları ön plana çıkıyor. Yeni ayın ilk günlerinde Amerika, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararları takip edilecek. Şubat ayında ABD, Avrupa ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkenin enflasyon rakamları izlenmeli. Fed, enflasyon konusunda ikna edici bir düşüş görülene kadar faiz artışlarının devam edeceğini belirtiyor. Bu ay içerisinde Fed yetkililerinin konuşmaları da ön plana çıkacaktır. Gelecek istihdam ve enflasyon verileri sonrasında bunlara yönelik piyasalara verecekleri sinyaller yakından izlenecektir. Rusya-Ukrayna savaşı 24 Şubat 2022 tarihinde başlamıştı ve bu ay bir yılını dolduracak. Her iki ülke arasındaki gerilim devam ederken, bu konunun yine gündemde kalması beklenebilir. Petrol fiyatlarında da temkinli seyirler izlenirken, sınırlı da olsa geri çekilmelerde yaşanabiliyor. Çin’deki gelişmeler, merkez bankalarının faiz kararları, OPEC tarafından gelecek açıklamalar ve küresel büyümeye yönelik endişelerin etkisini hala sürdürüyor olması, fiyatları etkilemeye devam edebilir. TCMB’nin faiz kararını 23 Şubat günü açıklaması bekleniyor.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu