2023 İkinci Çeyrek Finansallarına Dair Beklentiler

Enflasyon, zayıflayan TL ve emtia fiyatları belirleyici oldu…

İkinci çeyrek finansalları için görece yüksek seyretmeye devam eden enflasyon, zayıflayan TL ve emtia fiyatları belirleyici oldu. Özellikle ikinci çeyreğin son ayında hızlanan TL’deki değer kaybının, sınırlı da olsa döviz açık pozisyonu olan şirketler için olumsuz, ihracat yapan şirketler içinse olumlu yansımasını bekliyoruz. Diğer yandan Şubat ayında yaşanan deprem felaketi kapsamında gerçekleştirilen yardım ve bağışların maliyetler üzerindeki tek seferlik etkisini hatırlarsak maliyetler tarafında da bu çeyrekte şirketler için iyileşme söz konusu olabilir.

Bankacılık tarafında net faiz gelirlerindeki daralmanın etkisiyle yıllık bazda net kar artışının görece yatay kalması bekleniyor.

Finans dışı şirketler tarafında ise satışların güçlü iç tüketim ile desteklendiği ve seçim belirsizliğinin operasyonel performans üzerindeki olumsuz etkilerini takip ettiğimiz bir çeyrek oldu. Özellikle küresel tarafta yaşanan resesyon endişelerinin yanı sıra seçim belirsizliği ve TL’deki değer kaybına bağlı kur farkı giderleri karlılık üzerinde baskı unsurları olarak görüyoruz.

Bu kapsamda, fiyatlar genel seviyesindeki yükselişi, satışlarına yansıtabilen şirketler ön plana çıkabilir. Diğer yandan TL’deki değer kaybı, ihracatı daha rekabetçi hale getirdiğinden otomotiv ve dayanıklı tüketimin bu çeyrekte pozitif ayrışabileceğini düşünüyoruz. Euro/Dolar paritesindeki yükselişin giderleri olumsuz etkilemesine rağmen, ulaştırma sektöründe petrol fiyatlarındaki ilk çeyreğe kıyasla yaşanan geri çekilme, finansallar tarafına pozitif yansıyabilir.

Güçlü talep dinamikleri göz önüne alındığında ise Otomotiv, Perakende Ticaret, Teknoloji ve Bilişim sektörleri öne çıkabilir.

FAVÖK’ünü en çok arttırmasını beklediğimiz sektörler ise yine Otomotiv, Teknoloji ve Bilişim ile Çimento ve Havacılık olarak öne çıkmakta.
Sırasıyla Gayrimenkul, Teknoloji ve Bilişim, Otomotiv ve Perakende Ticaret ise 2. çeyrek özelinde karını en çok artırmasını beklediğimiz sektörler arasında yer almakta.

Hasılat, FAVÖK ve Net Kar açısından incelendiğinde ise her üç kalemde de yıllık artışı %100’ün üzerinde beklenen Aztek Teknoloji, Türk Traktör, Doğuş Otomotiv ve Alfa Solar Enerji öne çıkan hisseler olarak takip edilebilir.