2023 Eylül Strateji Raporu / Vakıf Yatırım

Aylık Yatırım Stratejisi – Eylül 2023

Ağustos ayında küresel borsalarda genel olarak satıcılı bir görünüm oluştu. Ağustos’ta ABD’de S&P 500 endeksi aylık bazda %1,77 değer kaybederken, aynı dönemde Avrupa’da Stoxx 600 endeksi ise %2,79 düşüş kaydetti. Geçtiğimiz ay derecelendirme kuruluşu Fitch’in ABD’nin kredi notunu düşürmesi küresel piyasalarda ön plana çıkan gelişme olarak yer alırken, enflasyon verilerinin yanı sıra ekonomik aktiviteye yönelik veriler de odak noktasında yer almaya devam etti. Ağustos ayında İngiltere Merkez Bankası gerçekleştirdiği para politikası toplantısında, gösterge faizi oranını beklentilerle uyumlu 25 baz puan artışla %5,25 seviyesine yükseltti. Ayrıca geçtiğimiz ay küresel piyasaların odak noktasında, FED Başkanı Powell’ın Jackson Hole’daki konuşması vardı. Powell yaptığı konuşmada, %2,0 enflasyon hedefini koruduklarını belirtirken, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedef seviyeye doğru ilerlediğinden emin olana kadar kısıtlayıcı politikaların devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Yurt içinde ise Ağustos ayının en önemli gündem maddeleri, TCMB tarafından beklentinin üzerinde gerçekleştirilen faiz artış kararı ve TCMB’nin sadeleşme süreci kapsamında attığı yeni adımlar oldu. TCMB geçen ay gerçekleştirdiği PPK toplantısında %17,5 olan politika faizini piyasa beklentilerinin (%20) üzerinde yükselterek %25,0 seviyesine çıkardı. Kararın yayımlandığı metinde; faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının alınmaya devam edileceği vurgulandı. Ayrıca TCMB yaptığı yeni düzenleme ile yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verdi. Bunun yerine kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesinin hedeflenmesine ve kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçilmesine karar verdiğini duyurdu. Bununla birlikte, Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ değişikliği ile vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı %25’ten %29’a çıkarıldı. Öte yandan, Moody’s’in, 17 Türk bankasının her birinin “negatif” olan not görünümünü ‘durağan’ olarak değiştirmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Borsa İstanbul geçen ay pozitif seyrini sürdürerek, küresel borsalardan olumlu ayrıştı. Ağustos ayında yeni rekor seviyeler gördüğümüz ve 8.000 seviyesini aşmayı başaran BIST 100 endeksinde aylık bazda getiri %9,7 seviyesinde gerçekleşmiş oldu. Bu dönemde MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksi ise %6,36 değer kaybetti.

Eylül ayında gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz kararı toplantıları yakından izlenecek. 14 Eylül’de Avrupa Merkez Bankası, 20 Eylül’de Fed, 21 Eylül’de İngiltere Merkez Bankası ve 22 Eylül tarihinde ise Japonya Merkez Bankası faiz kararı toplantı sonuçlarını açıklayacak. Bunun yanı sıra para politikası kararlarında önemli bir gösterge olan enflasyon verileri de odak noktasında olmaya devam edecek. Yurt içinde ise TCMB PPK toplantısı 21 Eylül’de gerçekleştirilecek. Bununla birlikte yurt içinde 8 Eylül’de Fitch ve 29 Eylül’de S&P tarafından açıklanması planlanan Türkiye’nin kredi notuna yönelik değerlendirme raporu yakından izlenecek. Ayrıca Eylül ayının ilk haftasında Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklanması bekleniyor. Son olarak, Hazine Eylül ayında toplam 74,2 mlr TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 110 mlr TL’lik iç borçlanma yapılması programlamaktadır. Yatırımcılarımıza Eylül ayında orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneririz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım Strateji Raporu