2023 Ağustos Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Temmuz ayında majör Merkez Bankalarının kararları ve verilen mesajlar ön plandaydı. Fed son iki haftadır fiyatlamalara da yansıdığı şekilde beklentilere paralel 25 baz puanlık faiz artışına gitti. Faizler böylece 2022’den beri 11. kez artırıldı ve 22 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu hafta istihdam cephesindeki seyir ve önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon rakamı izlenen majör başlıklar konumunda. Ayrıca 24-26 Ağustos’ta düzenlenmesi beklenen Jackson Hole Toplantısının bu yıl ki teması Küresel Ekonomideki Yapısal Değişimler. Ağustos ayında toplantısı bulunmayan majör Merkez Bankalarının Başkanlarının sempozyumda yapacağı sunumlar önemli olacak.

Piyasalarda Son Durum

Haziran ayında Dolar/TL kurunda yükseliş eğilimleri ivme kazanırken, aylık bazda BIST 100 endeksi ise sınırlı yükseliş eğilimi kaydetti. Böylece dolar bazlı BIST 100 endeksi haziran ayı değer kaybederek 221,34’den kapattı. 22 Haziran 2023 TCMB faiz kararı sonrası BIST 100 endeksinde yükseliş trendi ivme kazanırken, Dolar/TL’de ise temmuz ayında görece yatay fiyatlamalar etkili oldu.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

24-26 Ağustos tarihlerinde Jackson Hole toplantısının yapılması bekleniyor. Toplantıya, birçok ülkenin merkez bankası başkanları katılır ve onların yapacağı konuşmalar yakından izlenir. Bu toplantıda, ECB ve Fed Başkanlarının konuşmaları, eylül ayı toplantılarına dair beklentileri de etkileyebilir. Jackson Hole toplantısı bu ayın en çok konuşulacak gündemi olabilir. Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Türkiye’ye bu ay içerisinde ziyareti bekleniyor. Ancak tarih belli değil. Yurt içinde TCMB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından atılan adımlar izleniyor. Ağustos ayında da yeni açıklamalar veya olası yeni adımlar gelebilir. TCMB’nin faiz kararı 24 Ağustos tarihinde görülüyor. Merkezin bu ayki toplantısında da faiz artışı yapması beklenirken, temmuz ayında yaptığı 250 baz puana yakın bir miktar yapması beklentiler dahilinde.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: EKGYO, ENKAI, HALKB, TKFEN

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu