2023 3. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Vakıf Yatırım – (18.10.2023)

3Ç23 Kar Beklentileri

Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin finansallar 20 Temmuz tarihinde açıklanmaya başlayacak

• Borsa İstanbul’da yer alan şirketler için 3Ç23 bilanço sezonu, Cuma günü Arçelik’in piyasa kapanışı sonrasında finansallarını açıklaması ile başlayacak. Bankacılık sektöründe ise ilk finansallar 24 Ekim tarihinde Yapı Kredi Bankası’ndan gelecek.

• Bu çeyrekte konsolide olmayan sonuçlar açıklayan şirketler için son gönderim tarihi 31 Ekim olarak, konsolide olmayan finansal açıklayan bankalar için ise 9 Kasım olarak takip edilecek. Konsolide finansal açıklayan şirketler için son gönderim tarihi 9 Kasım olurken, bankalar konsolide sonuçlarını 21 Kasım tarihine kadar açıklayabilecek.

Bankacılık sektörü 3Ç23 beklentilerimiz

• Bu çeyrekte takibimizde yer alan bankaların net karının çeyreklik %11 artışla 79 mlr TL seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Halkbank’ın 3Ç23 döneminde çeyreklik %295 net kar büyümesi ile net karını 2,76 mlr TL’ye yükselterek, çeyreklik bazda net karını en çok artıran banka olmasını bekliyoruz. Net karını çeyreklik %58 artırarak 18 mlr TL’ye taşımasını beklediğimiz Yapı Kredi Bankası’nın da, sektöre göre net kar büyümesinde bu çeyrekte ön plana çıkacağı görüşündeyiz.

Finans dışı şirketler 3Ç23 beklentilerimiz

• 3Ç23 döneminde takip listemizde yer alan finans dışı şirketlerden operasyonel karlılığını yıllık %100’ün üzerinde artırmasını beklediğimiz şirketler; Türk Hava Yolları, Otokar, Vestel Elektronik, Kardemir, Türk Traktör, Akçansa, BIM, Ford Otosan, Aselsan ve Arçelik olarak sıralanmasını bekliyoruz.

• Bu çeyrekte net karlılık büyümesi tarafında yıllık %100’ün üzerinde büyüme kaydetmesini beklediğimiz şirketler; Otokar, Türk Traktör, TAV Havalimanları, Arçelik, Ford Otosan, Tofaş ve Torunlar GYO olarak sıralanmaktadır.

• Geçen yılın aynı çeyreğinde net zarar açıklayan ancak, bu çeyrekte net kar açıklamasını beklediğimiz şirket Vestel Elektronik olarak ön plana çıkarken, geçen yılın aynı döneminde net kar açıklayan Erdemir’in, bu çeyrekte net zarar açıklamasını bekliyoruz.

Araştırma kapsamımızdaki finans dışı şirketlere yönelik öngörülerimiz

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım