2022 Aralık Strateji Raporu / Şeker Yatırım

Fed’in yavaşlayacağı beklentisi global risk iştahını destekliyor…

Öneri: AL

 Global resesyon endişelerinin yükselmesi sonrası başta Fed olmak üzere merkez bankalarının faiz artış hızını yavaşlatacağı beklentisi ile risk alma iştahında toparlanma yaşandı.

 Fed’in 13-14 Aralıkta yapacağı toplantıda faizleri 50 baz puan artırması ve 2022 yılını %4,50 seviyesinde tamamlaması %100 olasılıkla fiyatlanırken, 2023 Haziran ayına kadar faizleri %5,00’lere yükseltmesi ise %90 üzeri olasılıkla fiyatlanıyor. Bununla beraber, Ekim ayında 75 baz puan ile faiz artışlarına devam eden ECB’nin de 15 Aralık toplantısında artış hızını 50 baz puana düşürmesi bekleniyor.

 Global tarafta kısa vadede risk alma iştahında toparlanma eğiliminin devam etmesini bekliyoruz. Ancak, orta vadede ise artan resesyon endişelerinin yanında yüksek seyreden enerji fiyatlarına bağlı olarak enflasyondaki gerilemenin beklenenden yavaş gerçekleşmesi nedeniyle riskten kaçışın tekrar gündeme geleceğini düşünüyoruz.

 Aralık ayında yurt içi piyasalar, son toplantısında faizleri tek haneye indiren TCMB’nin vereceği mesajları, yeni ekonomi programı ve uygulanan liralaşma stratejisi çerçevesinde açıklanabilecek makro ihtiyati tedbirleri, başta enflasyon olmak üzere makro ekonomik veriler ve Rusya-Ukrayna krizi kaynaklı emtia ile enerji fiyatlarındaki gelişmeleri takip edecektir.

 TCMB, Kasım ayı toplantısında beklenildiği gibi 150 baz puanlık indirim yaparak politika faizini %9,0 ile tek haneye indirdi. Jeopolitik riskler ve resesyon endişelerinin üretim ve istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması ve finansal sistemin desteklenmesi amacıyla TCMB son dört toplantıda gerçekleştirilen indirimlerle faizi tek haneye çekmiş oldu. TCMB, Kasım toplantısı ile faiz indirimlerinin sonuna gelindiğinin sinyalini verirken faiz indirimlerinin aktarım mekanizması ile kredi, mevduat ve diğer piyasa faizlerine yansımasının takip edileceği ve gerekmesi durumunda aktarım sisteminin çalışması için ek ihtiyati tedbirler alınabileceğini açıkladı.

BIST’te yükseliş devam ediyor…

 BIST 100 Endeksi Kasım ayında pozitif ayrışmasını güçlendirerek 4.988 ile yeni zirve seviyesini test etti. BIST 100 endeksi ayı %28,3 yükselişle 4.977 puandan kapatırken bankacılık endeksi %20,9 yükselişle negatif ayrıştı. Sınai endeks ise ayı %31,3 yükselişle kapandı.

 Yılbaşından beri %168 yükseliş gerçekleştiren BIST’in Aralık ayında da bu yükseliş trendini sürdürmesini bekliyoruz. Uygulanan düşük faiz politikası nedeniyle yurt dışı ile korelasyonu kalmayan BIST’in yüksek enflasyon ortamında getiri arayışında olan yatırımcılar için tek alternatif yatırım aracı haline gelmesi, yükseliş trendini desteklemektedir.

 Bu beklentiler ışığında ve açıklanan mali tablolar sonrası yapılan revizyonların etkisiyle BIST 100 endeksi için 12 aylık hedefimizi 4.500 puandan 5.800 puana yükseltiyor ve AL olan önerimizi koruyoruz. MSCI Turkey endeksi 2022T 4.25x ve 1.41x F/K ve PD/DD oranları ile EM MSCI endeksine göre 62% ve 13% iskontolu işlem görmektedir.

 Bu ay model portföyümüzden Garanti Bankası’nı çıkarıp yerine Yapı Kredi Bank’ı alıyoruz. Piyasa Riskleri

 Devam eden Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle enerji fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi ve Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi durumunda Global büyüme ve enflasyon üzerinde baskının artması,

 Yavaşlaması beklenen Fed ve ECB’nin agresif sıkılaştırma adımlarına devam etmesi nedeniyle resesyon riskinin yükselmesi,  Çin’de artan Covid vakaları nedeniyle kapanmaların artması sonrası tedarik zincirinde yaşanacak bozulmaların global resesyon riskini artırması,

 Yurt içinde başta enflasyon, büyüme ve cari açık olmak üzere beklentilerden kötü gelen makro veriler nedeniyle kurda oynaklığın artması,

Kaynak: Şeker Yatırım Aylık Strateji Bülteni