2022 Ağustos Strateji Raporu / Şeker Yatırım

Aylık Strateji – Ağustos 2022

AMB’de faiz artışına başladı…
Öneri: AL

 Pandemi nedeniyle bozulan tedarik zincirinin yarattığı enflasyonun üzerine, devam eden Rusya -Ukrayna savaşı ve diğer jeopolitik risklerin etkisiyle yükselen enerji/emtia fiyatlarının da eklenmesiyle Global enflasyon yükselmeye devam ediyor.

 Enflasyonun kalıcı olacağı endişelerinin yükselmesi sonrası merkez bankaları sıkılaştırma adımlarını hızlandırdı. Bilanço küçültme işlemine başlayan ve Temmuz toplantısında 75 baz puan faiz artışına giden Fed, sonraki toplantılarda da 75 baz puan artış seçeneğini masada tutuyor. Fed’in ardından Avrupa Merkez Bankası (AMB) da Temmuz ayında varlık alımlarını sonlandırarak ve beklentilerin üzerinde 50 baz puan artış ile sıkılaştırma adımlarına başladı. Fed gibi AMB de gerekmesi durumunda daha yüksek faiz artışlarının masada olduğunu açıkladı.

 Merkez bankalarının tahminlerden daha hızlı sıkılaştırmaya gitmesi Global fon akımlarının güvenli limanlara yönelmesine neden olurken beklenenden uzun süreceği anlaşılan Rusya -Ukrayna savaşı ve diğer jeopolitik riskler nedeniyle Global piyasalardaki düşük risk alma iştahının orta vadede devam etmesini bekliyoruz. Global piyasaları endişeye iten diğer bir konu da merkez bankalarının sıkılaştırma adımlarını hızlandırmasının Global resesyon endişelerini güçlendirmesi olacaktır.

 Yurtiçi piyasalar, merkez bankalarının sıkılaştırma adımlarını, Çin emlak krizini, Rusya -Ukrayna krizi ve başta enflasyon olmak üzere gelecek makro verileri yakından takip edecektir. Temmuz toplantısında da beklentilere paralel faizleri sabit tutan TCMB’nin kısa vadede para politikasında bir değişikliğe gitmesi beklenmezken liralaşma stratejisi çerçevesinde mevcut politikaların ve makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesi beklenmektedir.

 Temmuz ayının ilk yarısında Global piyasalara paralel satıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi Global piyasalardaki toparlanmaya paralel ve başta bankacılık sektörü olmak üzere 2. Çeyrek bilançolarının güçlü geleceği beklentisiyle tepki yükselişi gerçekleştirirken, pozitif ayrışmasını devam ettirerek ayı % 5 yükselişle kapattı. Bankacılık endeksi %14 yükselişle pozitif ayrıştı.

BIST dalgalı seyrini sürdürdü…

 Son makro ihtiyati tedbirler ve düzenlemelerin etkisiyle ay içinde dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksinin orta vadede negatif reel faiz ortamında getiri arayışındaki yatırımcıların ilgisiyle yükseliş trendini korumasını bekliyoruz. BIST 100 endeksinin güçlü gelmesi beklenen 2.çeyrek mali tablolarının yükseliş çabasını destekleyeceğini düşünüyoruz. Ancak, makro göstergelerdeki bozulmanın ve kurlardaki yükselişin devam etmesi durumunda, yeni makro ihtiyati tedbirler açıklanabileceği veya kur korumalı benzeri enflasyona endeksli bir ürün çıkabileceği beklentisi, piyasalar üzerinde baskı unsuru olmaya devam edecektir.

 Bu beklentiler ışığında BIST için 12 aylık olan 3.000 olan hedefimizi ve AL önerimizi koruyoruz. Bununla beraber, Global piyasalarda resesyon endişelerinin artması ve yurt içinde de bilanço beklentilerin sonlanmasıyla hisse senedi piyasalarında volatilitenin artabileceği beklentisiyle yatırımcılara temkinli olmalarını öneriyoruz. BIST benzerlerine göre halen düşük çarpanlar ile işlem görmektedir. MSCI Turkey endeksi 2022T 3.39x ve 0.82x F/K ve PD/DD oranları ile EM MSCI endeksine göre 67% ve 45% iskontolu işlem görmektedir.

 Bu ay model portföyümüzden Arçelik’i getiri potansiyeli azalması nedeniyle çıkarırken, yerine Tav Havalimanları Holding’i ekliyoruz.

Piyasa Riskleri

 Rusya-Ukrayna krizinin derinleşerek enerji fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle Global büyüme ve enflasyon üzerinde baskı oluşturması,

 Fed’in daha agresif sıkılaştırma adımları nedeniyle resesyon riskinin yükselmesi,

 Çin’de büyüme endişelerinin artırması,

 Yurt içinde başta enflasyon olmak üzere beklentilerden kötü gelen makro veriler ve kurda oynaklığın artması,

 Enflasyona endeksli ya da benzeri bir yeni ürün çıkarılması ya da kur korumalı mevduat sisteminde tavan faiz seviyesinin aha yüksek bir seviyeye çekilmesi

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Şeker Yatırım Strateji Raporları