2022 Ağustos Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Fed Başkanı Powell’ın faiz artışlarını bir noktada yavaşlatmanın uygun olacağını ifade etmesi ve ABD’nin açıklanan büyüme verisiyle teknik resesyona girmesi, Fed’in agresif faiz artışlarını sürdüremeyeceği beklentisini güçlendirdi. Piyasalarda oluşan bu beklenti küresel risk iştahını destekledi. Fed’in agresif sıkılaşmaya gideceğine dair endişelerin yatışması kısa vadede risk iştahını desteklese de bu durumun riskli varlıklarda anlamlı ve kalıcılı bir toparlanmayı beraberinde getirebileceğini düşünmüyoruz. Enflasyonist baskılar, merkez bankalarının sıkılaşma adımları, ekonomilerdeki yavaşlama ile resesyon endişeleri, Rusya – Ukrayna savaşı, dünya genelinde ve Çin’de artan vaka sayıları gibi birçok risk başlığını bir arada konuştuğumuz ve belirsizliklerin bir hayli yüksek seyrettiği mevcut konjonktürde aktif bir portföy yönetimi ve varlık çeşitlendirmesi önemini korumaktadır.

Piyasalarda Son Durum

Temmuz ayının ilk yarısında dalgalı bir seyir kaydeden ve zayıf görünümün etkisini sürdürdüğü BIST-100 Endeksi temmuz ayının ikinci yarısında küresel risk iştahında gözlenen toparlanma ile finansal sonuçlara ilişkin beklentilerin katkısıyla yukarı yönlü bir seyir kaydetti. Küresel çapta merkez bankalarının hamleleri, ekonomik veri akışları ve resesyon endişeleri yakından izlenmeye devam edilecek olup, risk iştahının seyri yurt içindeki fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır. Temmuz ayının ikinci yarısında etkili olan alımlarla BIST-100 Endeksi temmuz ayını %7,78 oranında değer kazanımıyla 2.592,38 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru temmuz ayını %7,23 oranında yükselişle 17,9142 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Ağustos ayında, Avrupa ve ABD büyüme verileri takip edilecektir. Her yıl olduğu gibi bu ayda, Jackson Hole toplantısı bulunuyor. 25- 27 Ağustos tarihlerinde yapılması beklenen toplantıda, merkez bankaları başkanlarının konuşmaları takip edilecek. Ayın sonuna doğru, Jackson Hole toplantısından çıkacak mesajlar, fiyatlar üzerinde belirleyici olabilir. Ağustos ayı içinde bu konu ön planda kalacaktır. OPEC+ aylık toplantısı, 3 Ağustos günü gerçekleşecek. Bu toplantıda, üretim konusuyla ilgili olası yeni bir karar, piyasaya ek bir üretimin gelmesi, fiyatların geri çekilmesini destekleyebilir. Yurt içinde, 18 Ağustos günü TCMB’nin faiz kararı bulunuyor. Merkez, bu yılki yedi toplantısında politika faizini korumaya devam etti. En son temmuz ayı toplantısında da, verdiği mesajlarla liralaşma stratejisine vurgu yaptığı ve yeni tedbirlerin gündemde olduğuna değinmişti. Yeni ayda, TCMB’nin olası açıklamaları takip edilebilir. Faiz kararı konusunda şimdilik bir değişiklik beklenmiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı temasları devam ediyor. Ağustos ayında da, Cumhurbaşkanının görüşmeleri ön planda kalabilir. Aylık Hisse Önerileri Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: DOHOL, SISE, TTRAK, TUPRS

Aylık Teknik Öneriler…

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu