2022 1. Çeyrek Strateji Raporu / Bizim Menkul

2022 1.Ç Strateji Raporu ve Varlık Dağılım Modeli

❖ Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmeler 2021 yılında da ana gündem maddesi olmayı sürdürürken, ilk kez Hindistan’da görülen delta varyantı ile sonrasında Güney Afrika’da ortaya çıkan Omikron varyantı salgına ilişkin gelişmelerin başını çekti. Bunun yanısıra Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande’nin borçlarını ödeyememesi, arz sıkıntıları, enerji krizi, enflasyona ilişkin endişeler ve merkez bankaları kararları küresel piyasalar üzerinde etkili oldu.

❖ Çin’deki en büyük ikinci gayrimenkul şirketi Evergrande’nin vadesi gelen tahvil kuponlarını ve borçlarını ödeyememesi sonrasında bu durumun Çin gayrimenkul sektörünün geneline yayılabileceğine ilişkin endişeler, pandemi sonrası toparlanmanın başlamasıyla yüksek taleple birlikte azalan gaz ve kömür stoklarının enerji fiyatlarını artırması, Avrupa’da santrallerde elektrik üretiminin zorlaşması ve Çin’de bazı bölgelerde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle fabrikalarda üretimin durması sonucu arz-tedarik noktasında yaşanan sorunlar nedeniyle yaşanabilecek enerji krizine yönelik endişeler, küresel çapta artan enflasyona ilişkin endişeler ve Fed’in sıkılaşmaya ilişkin açıklamaları küresel piyasalardaki risk iştahını azalttı.

❖ Fed’in 2021 yıl sonuna kadar varlık alımlarını azaltmaya başlayacağına ilişkin açıklamaların etkisiyle 2021 yılı Ağustos ayında 65 doların altına kadar inen Brent tipi petrolün varili, Ida Kasırgası’nın Meksika Körfezi’ndeki üretimi etkilemesi ve küresel çapta yaşanan enerji krizinin etkisiyle Ekim’de 85 doların üzerine çıktı. ABD’nin petrol fiyatlarını düşürmek için 50 milyon varillik stratejik petrol rezervini kullanacağını duyurması ve Omikron varyantının etkisiyle vaka sayılarında hızla artış yaşanması sonrası petrol fiyatları düşüşe geçerken Brent, Aralık ayında 65,8 dolara kadar geriledi. Omikron varyantına ilişkin endişelerin azalmasıyla ve Yemenli Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri’ne füze ve İHA saldırıları düzenlemelerinin petrol arzını olumsuz etkileyebileceği endişeleriyle yükselişe geçen Brent tipi petrolün varili 2022 yılı Ocak ayında 89,48 dolara kadar yükseldi.

❖ Enflasyona ilişkin endişeler ve Fed’in Mart ayında faiz artıracağına dair beklentilerin artması ile ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,90 seviyesine kadar yükseldi.

❖ Amerika Merkez Bankası (Fed), 2022 yılı ilk toplantısında da beklentilere paralel federal fonlama faizini değiştirmeyerek %0-0,25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programının Mart başında tamamlanacağını açıkladı. Karar metninde faiz artışlarının yakında başlayacağı belirtilirken, bilançonun küçültülmesine yönelik operasyonun da sıkılaşmanın ardından geleceği ifade edildi. Fed Başkanı Powell, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Martta faizi artırma niyetinde olduklarını bunun için koşulların uygun olduğunu belirtti.

❖ İngiltere Merkez Bankası (BoE), 2021 yılı son toplantısında enflasyonist baskıların artmasıyla politika faizini pandemiden bu yana ilk kez artırarak %0,10’dan %0,25’e çıkardı. Varlık alım programını ise değiştirmeyerek 895 milyar sterlinde bıraktı.

❖ Avrupa Merkez Bankası (AMB), faizleri değiştirmeyerek politika faizini %0’da, marjinal faiz oranını %0,25’te, mevduat faizini de eksi %0,50 seviyesinde sabit tuttu. Banka, Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın 2022 yılı Mart ayında sona ereceğini teyit etti.

❖ 2021 yılında Türkiye özelinde de pandemi odakta kalmaya devam ederken, yüksek enflasyon, TCMB faiz kararları ve görev değişiklikleri, jeopolitik riskler, TL’deki sert değer kaybı, yeni ekonomi politikaları yerel varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olan unsurlar oldu.

❖ 2021 yılının ikinci çeyreğinde düşük baz etkisiyle %22 büyüyen Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte %7,4 büyüdü.

❖ 2021 yılı Ocak ve Şubat ayı toplantılarında politika faizini değiştirmeyen TCMB, 18 Mart’taki Naci Ağbal başkanlığındaki son toplantısında ise haftalık repo faizini 200 baz puan artırarak %19’a yükseltti. Merkez Bankası, Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki 15 Nisan, 6 Mayıs, 17 Haziran, 14 Temmuz ve 12 Ağustos PPK toplantılarında ise faiz oranında değişiklik yapmayarak %19 seviyesinde sabit bırakırken, 23 Eylül’de 100, 21 Ekim’de 200, 18 Kasım ‘da 100 ve 16 Aralık toplantısında 100 baz puan indirerek politika faizini 2021 yılı sonunda %14 seviyesine indirdi. TCMB, 2022 yılı ilk toplantısında ise politika faizini değiştirmedi.

❖ TCMB’nin 3 PPK üyesinin görevden alınması, yükselen enflasyona rağmen faiz indirim kararları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşük faize ilişkin söylemlerinin etkisiyle 2021 yılı Aralık ayında Dolar/TL 18,4018 ve Euro/TL 20,7906 ile rekor kırdı.

❖ Türkiye 10 yıllık tahvil faizi, yüksek enflasyon ve TL’deki sert değer kaybına rağmen Merkez Bankası’nın faiz indirim kararlarının etkisiyle yükselişe geçerek 2022 yılı Ocak ayında %25,10 ile rekor kırdı. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise %24,61 ile Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

❖ Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Aralık akşamı Kabine Toplantısı’nın ardından yeni önlemlere ilişkin açıklamalar yaptı. Yaptığı açıklamada tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif olarak Kur Korumalı TL Mevduat ürününü sundu. Ayrıca bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı %30’a çıkarılırken, vergi yükünü azaltarak uluslararası rekabeti desteklemek amacıyla ihracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim planlandığını dile getirdi. Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajın %10’a indirildiğini açıkladı.

❖ TCMB, 2022 yılının ilk enflasyon raporunda 2022 yıl sonu enflasyon tahminini %11,8’den %23,2’ye yükseltti.

❖ Salgında yeni varyantların çıkma olasılığı ve aşıların yeni varyantlar üzerindeki koruyuculuğu, küresel çapta artan enflasyona ilişkin endişeler, Rusya-Ukrayna gerilimi, Fed’in sıkılaşma adımları ve küresel fiyatlamalar üzerinde etkili olacak unsurlar olabilir.

❖ Türkiye özelinde ise makroekonomik veriler, TL’deki volatilite, yeni ekonomik programın etkinliği, TCMB’nin kararları ve jeopolitik riskler yerel varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir.

Model Portföy Performansı

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Bizim Menkul Strateji Raporları