2020 Yılında Türkiye’de Startuplara 120 Milyon Dolar Yatırım Yapıldı

StartupCentrum 2020 Türkiye Yatırım Raporunu Yayımladı

StartupCentrum, 19.01.2021 tarihinde yayınladığı 2020 Türkiye Yatırım Raporu’nda yıl içinde yapılan yatırımları ve yatırım alan startupları birçok açıdan ele alarak derinlemesine inceledi. Raporda yatırım alan startup kurucularının da eğitim ve cinsiyet dağılımları gibi birçok detayına yer verildi.2020 yılı içinde toplam yatırım tutarı, %38 artış göstererek $120M’a ulaştı. Yatırım alan girişimler, gelir modelleri neler, müşteri odakları neler, en çok hangi teknolojileri kullanıyorlar gibi sorularla analiz edildi. Yatırımcılar ise en çok yatırım yapan VC’ler, melek yatırımcı ağları ve bireysel teknoloji yatırımcıları şeklinde incelendi. Bu rapor ile girişimcilik ekosisteminin oyuncuları arasında karşılaştırma yapma, Türkiye girişimcilik ekosistemi için 2020 yılını değerlendirme fırsatı bulabilirsiniz.

Kurucusu Türk, şirket merkezi yurtdışında olan teknoloji girişimlerine $366 M yatırım yapıldı. Bu şirketlerin çoğu ekiplerini Türkiye’den oluşturmakta. Amazon başta olmak üzere farklı firmalarca 19 girişim satın alındı.2020’de yatırım alan girişimlerin kurucularını incelediğimizde %88,7 erkek, %11,3 kadın girişimci dağılımı görülüyor. Mezun olduğu okulları incelediğimizde Boğaziçi Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi önce çıkıyor.

Yatırımcıları incelediğimizde melek yatırımcılar arasında Hande Enes 9 yatırım ile en çok yatırım yapan yatırımcı. VC’ler arasında Tarvenn fonları ile 18 yatırım yaparak en çok yatırım yapan VC olmuştur. Melek yatırım ağları arasında ise Keiretsu Forum Türkiye 12 yatırım ile en çok yatırım yapan melek yatırım ağı.Türkiye’de yatırım alan girişimlerin bulunduğu şehirlere baktığımızda İstanbul’dan 99 girişim, Ankara’dan 16 girişim, İzmir’den 8 girişim, Bursa’dan 4 girişim, Eskişehir’den 2 girişim, Antalya’dan 1 girişim, Samsun’dan 1 girişim, Gaziantep’den 1 girişim yatırım almış.Kurucusu Türk olan girişimlere toplam $486 M yatırım yapılmış oldu. 2021 yılında yeni kurulan fonlar ile bu sayıların birkaç katı yatırım gelmesi bekleniyor.Global startup platformu olan StartupCentrum, çeşitli ülkelerin girişimcilik ekosistemlerini inceleyerek farklı dillerde raporlar hazırlamaktadır. 2020 Türkiye Yatırım Raporu Türkçe ve İngilizce dillerinde yayınlanmıştır. Rapor linki : https://startupcentrum.com/tr/…