2019/4. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Vakıf Yatırım

4Ç19 Kar Beklentileri

Önümüzdeki hafta 4Ç19 finansalları açıklanmaya başlayacak

  • Borsa İstanbul şirketleri, yılın son çeyreğine ilişkin finansallarını önümüzdeki haftadan itibaren açıklamaya başlayacak. Araştırma kapsamımızda yer alan bankalardan 4Ç19 finansallarını ilk açıklayacak banka, 30 Ocak tarihinde sonuçlarını paylaşacak olan Garanti Bankası olacak. Finans dışı şirketlerde ise önümüzdeki hafta içerisinde cam sektörü şirketlerinin (Anadolu Cam, Soda Sanayi ve Trakya Cam) finansallarını açıklayacağını öngörüyoruz. Bankalar ve finans dışı şirketler için konsolide olmayan sonuçların son açıklanma tarihi 3 Mart olup, konsolide sonuçlar için ise son açıklanma tarihi 10 Mart’tır.

4Ç19’da bankaların artan çekirdek gelirlerinin net karını olumlu etkilemesini bekliyoruz

  • Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların 4Ç19’da net kar toplamının bir önceki çeyreğe göre %8,8, yıllık bazda ise %5,1 oranında artacağını öngörüyoruz. 4Ç’de özel sermayeli mevduat bankalarının kredi büyümesinde hızlanma beklerken, kamu bankalarında ise büyümenin bir önceki çeyreğe göre daha zayıf kalacağını değerlendiriyoruz. Diğer yandan, bankaların 4Ç’de toplam mevduat hacminin ortalama çeyreksel %6,6, yıllık ise %16,8 oranında artış göstermesini bekliyoruz. Böylece sektörde kredi-mevduat oranlarında iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz. Faiz indirimlerinin etkisiyle yılın son çeyreğinde gerilemeye devam eden mevduat maliyetlerinin sonucunda bankaların kredi-mevduat makasında iyileşme beklerken, enflasyon düzeltmesi nedeniyle TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirlerinin ise olumsuz etkileneceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca bir önceki çeyrekte olduğu gibi yüksek seyreden karşılık giderlerinin (ç/ç: +%25,4) 4Ç’de de bankaların karlılığını baskılamayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Eylül ayında BDDK, yılsonuna kadar 46 mlr TL’lik krediler için bankalara takibe alınmasını tavsiye etmişti.
  • 4Ç19’da net faiz gelirlerinde çeyreksel güçlü artış öngördüğümüz Halk Bankası’nın (Hedef Fiyat: 7,10 TL, KVÖ: Endekse Paralel Getiri, UVÖ: TUT) net karında ise çeyreksel %162 yükseliş bekliyor, bankanın bu çeyrekte net karını en çok arttırabilen banka olacağını öngörüyoruz. Aynı dönemde bir önceki çeyreğe göre karşılık giderlerinde %44,2 artış öngörmemiz nedeniyle Yapı Kredi Bankası’nın (Hedef Fiyat: 3,18 TL, KVÖ: Endeksin Üzerinde Getiri, UVÖ: AL) %86,9 ile net karı en çok azalan banka olacağını tahmin ediyoruz. Diğer yandan, çekirdek gelirlerinde çeyreksel %34,1 oranında artış öngördüğümüz İş Bankası’nın (Hedef Fiyat: 7,45 TL, KVÖ: Endeksin Üzerinde Getiri, UVÖ: TUT) sektör ortalamasının altında artış gösteren karşılık giderlerinin katkısı ile net karında bir önceki çeyreğe göre %76,6 oranında artış bekliyoruz.

Finans dışı şirketlerde yıllık %8 net kâr daralması öngörüyoruz

Araştırma kapsamımızda yer alan finans dışı şirketlerde 4Ç19 dönemi için ciro ve FAVÖK tarafında sırasıyla yıllık %14 ve %10 büyüme öngörüyoruz. Net kâr tarafında ise son çeyrekte TL’deki değer kaybının etkisiyle %8 daralma bekliyoruz. Geçen yılın aynı dönemine göre hem operasyonel hem de net kar tarafında en güçlü sonuç açıklamasını beklediğimiz şirketler Türk Hava Yolları (Hedef Fiyat: 18,61 TL, KVÖ: Endeksin Üzerinde Getiri, UVÖ: AL), Pegasus (Hedef Fiyat: 97,04 TL, KVÖ: Endekse Paralel Getiri, UVÖ: TUT), Emlak Konut GYO (Hedef Fiyat: 1,93 TL, KVÖ: Endeksin Üzerinde Getiri, UVÖ: AL), Aselsan (Hedef Fiyat: 30,14 TL, KVÖ: Endeksin Üzerinde Getiri, UVÖ: AL) ve Doğuş Otomotiv (Hedef Fiyat: 10,76 TL, KVÖ: Endekse Paralel Getiri, UVÖ: TUT) olup, demir çelik şirketlerinin ise bu çeyrekte zayıf sonuçlar açıklamasını bekliyoruz.

Rapor için tıklayın.